Duitser Dennis Rostek wint verrassend GTC Rally

Hij kwam, zag en overwon. De Duitser Dennis Rostek, eerder dit jaar ook al winnaar van de Rally van Sulingen in eigen land, heeft bij zijn eerste deelname de GTC Rally verrassend gedomineerd. Met zijn Skoda Fabia RS nam hij in de openingsronde de leiding over van Roger Hodenius en hij zou zijn leidersplaats niet meer uit handen geven. Het was al zijn tweede overwinning dit seizoen in het Open Nederlands Rally Kampioenschap.
“Ik wil mijn team feliciteren, want vandaag wint het team ook de Rally van Luxemburg met mijn landgenoot Marijan Griebel. Nadat ik forfait moest geven voor de ELE Rally wegens een blessure aan mijn hand, kon ik hier onze snelheid nog eens tonen. Ik vond de proeven schitterend, net als de sfeer. Ik heb ervan genoten. Na de opgave van Roger Hodenius, reed ik de volledige slotdag op safe, maar voor de Powerstage ging ik nog eens voluit. Dat ik daar ook nog de snelste tijd klokte, maakt het helemaal mooi,” aldus de enthousiaste Duitser.


Roger Hodenius leek lang op weg naar een knappe tweede plaats, of zelfs een zege, want hij had zaterdagmiddag de achtervolging ingezet op Rostek, maar in Rucphen ging de Skoda-rijder van de baan. “Ik stond op regenbanden en de proef lag er nat bij. Daarom wilde ik het verschil maken, omdat ik wist dat Rostek op de verkeerde banden stond. Helaas, in de derde remzone brak de achtertrein uit en schoof ik van de baan,” aldus Hodenius, die een mooie podiumplaats mocht vergeten.
Ook lokale specialist Roald Leemans kwam niet in aanmerking voor het podium. Na een knappe start, reed Leemans een wiel van de Skoda op de vierde proef vrijdagavond, toen zijn Fabia RS uit brak in een gladde bocht in Vosdonk.

Kevin Van Deijne

Ook kampioen Kevin van Deijne beleefde een GTC Rally om snel te vergeten. De Kampioen van Nederland verloor vrijdagavond op de laatste proef enkele minuten toen het vermogen weg viel door een losgekomen slang van de intercooler. Die achterstand kon de Hyundai-rijder niet meer goed maken, zeker niet na een schuiver op de laatste proef.
Dan deed Ingo ten Vregelaar het veel beter. Hij rukte op regelmaat met zijn Skoda op naar de tweede plaats in het spoor van Rostek. En dat ondanks stevige rugpijn.

Ingo Ten Vregelaar

“Ik heb afgezien voor deze tweede plaats, maar ik ben wel wel ongelofelijk blij mee, want dit is een schitterende beloning voor het harde werk van het team. Er is iets in mijn rug geschoten door een verkeerde beweging vrijdagavond en ik heb de wedstrijd op karakter en pijnstillers uitgereden,” vertelde ten Vregelaar.
Yannick Vrielink werd derde en daar was de Ford-rijder best tevreden mee. Zeker na een matige start in de regen vrijdagavond. “We hebben nog niet veel ervaring met de Fiesta in dit soort omstandigheden. Omdat ik ook nog een ongelukkige bandenkeuze maakte, waren we al snel op achtervolgen aangewezen. Maar, omdat de concurrenten steken lieten vallen, doen we nog een goede zaak in het kampioenschap,” vertelde Vrielink.

Yannick Vrielink

De Clio’s Rally3 van de Motul Clio Trophy maakten opnieuw indruk, met Ceriel Klein Kromhof in de hoofdrol. De snelste van de Clio-rijders sloot vrijdagavond als derde af, maar zaterdagochtend liet hij zich in de regen al snel verrassen. Dat eerste foutje werd een ronde later gevolgd door een flinke klapper tegen een boom. De jongste Klein Kromhof was niet de enige die in de fout ging. Ook zijn broer Jeroen ging van de baan. De strijd in de Clio Trophy bleef wel spannend tot de slotronde. Willem Wouter Overbeek ging met 0″8 voorsprong de slotronde in, maar het was zijn achtervolger die op slicks de juiste bandenkeuze maakte. Van de Laar maakte het verschil en won deze manche van de Clio Trophy. Van de Laar werd 7de algemeen.

Ben Van de Laar

De vierde plaats ging naar een strak rijdende Richard Pex, die heel tevreden was met de tijden die hij reed in Achtmaal. De vijfde plaats ging naar jong talent Jari van Hoof, die bij zijn debuut in Achtmaal meteen de maat nam van Lambert Parren in de strijd der Mitsubishi’s. Van Hoof klopte in elk geval Stig Andervang, de Zweedse routinier die zijn Hyundai naar de 6de plaats stuurde na een paar foutjes.

Stig Andervang

In klasse NGT was Niels de Bruijn de snelste met zijn BMW, terwijl RC4 gewonnen werd door Martijn van Hoek. De snelste in RC5 was Nard Ippen, die een prima resultaat behaalde in de Clio Trophy.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws