Toyota kijkt uit naar WRC manche in Letland

Dit wordt Letlands debuut in het FIA World Rally Championship, waarmee het de plaats van buurland Estland overneemt in het schema van de afgelopen seizoenen. Het evenement is gebaseerd op Rally Liepāja, een ronde van het FIA Europees Rallykampioenschap, en wordt verreden over snelle gravelwegen die vergelijkbaar zijn met die in Estland, maar zal zeker zijn eigen uitdagingen bieden voor de teams, van wie de meesten er nog niet eerder hebben gereden.

Eén rijder met ervaring in Letland is regerend wereldkampioen Kalle Rovanperä, die zijn rallycarrière als tiener in Letland begon en in 2016 en 2017 de titel in het nationale kampioenschap won. Rovanperä en zijn bijrijder Jonne Halttunen, die na een late oproep hun opmerkelijke overwinning behaalden in Rally Polen, maken hun 50e start bij TGR-WRT sinds ze in 2020 de overstap maakten naar het hoogste niveau bij het team.

Sébastien Ogier en Vincent Landais maken een welkome rentree in Letland, nadat ze de Rally Polen moesten missen door een ongeval tijdens de verkenning. Het zal de eerste keer zijn dat Ogier deelneemt in Letland, net als voor Elfyn Evans. Hun respectievelijke copiloten namen eerder deel aan Rally Liepāja – Scott Martin won er samen met wijlen Craig Breen in 2015 – maar alleen toen het een winterrally op sneeuw en ijs was. Evans en Martin zullen proberen voort te bouwen op een sterke tweede plaats in Polen, waardoor ze tot op 15 punten van de leiding in het kampioenschap kwamen.

Kalle Rovanperä: “Ik kijk er echt naar uit om terug te gaan naar Letland. Ik heb zoveel goede herinneringen aan mijn beginperiode daar en ik hoop volgende week veel vrienden en bekende gezichten te zien. Het wordt een snelle rally: qua karakter een beetje een mix tussen Polen en Estland. Ik weet zeker dat het spectaculair wordt om naar te kijken en dat het een groot gevecht wordt op de proeven. Het is zeven jaar geleden dat ik voor het laatst in Letland reed, dus ik denk niet dat die ervaring veel zal uitmaken en ik zal me erop voorbereiden zoals op elke nieuwe rally. Polen ging goed, zelfs in de vreemde omstandigheden die we hadden en ik hoop dat we het goede gevoel kunnen voortzetten en dat we met een betere voorbereiding een goede prestatie kunnen neerzetten.”

Elfyn Evans: “Ik kijk ernaar uit om te zien wat Rally Letland allemaal inhoudt. Op papier zou het qua karakter kunnen lijken op Rally Polen, weer een snelle gravelwedstrijd, maar ik weet zeker dat het zijn eigen specifieke uitdagingen zal hebben en die moeten we ontdekken en de klassementsproeven zelf bekijken als we er zijn. We hadden een goed gevoel met de auto in Polen en we hopen dat we dat kunnen voortzetten en ik denk dat we kunnen voortbouwen op wat we dat weekend hebben geleerd. Hopelijk kunnen we ons goede momentum in het kampioenschap voortzetten, van het evenement genieten en met een paar goede punten aan de finish komen.”

Sébastien Ogier: “Het was erg jammer wat er gebeurde tijdens onze voorbereidingen in Polen. Na wat rust en goede hulp van mijn medische team kon ik vrij snel herstellen en ik kijk ernaar uit om in Letland weer in een rallyauto te zitten. De uitdaging van een nieuwe rally vind ik over het algemeen leuk en dat is een van de redenen waarom we dit evenement aan ons programma hebben toegevoegd. Het doel voor ons zal zijn om snel het gevoel te vinden voor de zeer snelle wegen na het missen van Polen, maar ik ben altijd enthousiast voor een nieuwe uitdaging en laten we zien wat we kunnen doen.”

Foto’s: Toyota Gazoo Racing

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws