Henk Vossen laat zich niet kennen in GTC Rally

Ook tijdens de incidentrijke GTC Rally speelden de weersomstandigheden organisatie en deelnemers parten, net als bij de drie eerdere rally’s in Nederland dit jaar. Door de aanhoudende regen moest ook de organiserende Achtmaalse Rally Club een aantal onverharde passages uit enkele klassementsproeven schrappen. Dat maakte de rally zeker niet minder uitdagend: flink wat deelnemers kregen te maken met foute bandenkeuzes, kleine en iets minder kleine uitstapjes, met gelukkig alleen blikschade tot gevolg. Voor het Helichem Rallyteam met rijder Henk Vossen en navigator Harmen Scholtalbers verliep de rally zonder noemenswaardige problemen: “We hebben geconcentreerd gereden, ons niet laten kennen en ons door moeilijke condities heen gewerkt. Met Harmen kwam ik snel in een goed ritme,” vertelde een goed gemutste Henk Vossen aan de finish.


Vrijdagavond ging de GTC Rally 2024 van start met de befaamde ‘Nacht van Achtmaal’; er stonden zes klassementsproeven op het programma en Henk Vossen en Harmen Scholtalbers verbaasden zichzelf en de andere deelnemers door op de openingsproef de op vier na snelste tijd op de klokken te zetten. Daarna viel de duisternis in en vormden de gladde wegen in West-Brabant een grote uitdaging voor de equipes: “In het donker rijden is niet helemaal meer mijn ding,” aldus de Limburgse rallyrijder. De tweede dag werd aangevangen vanaf de 18e plaats, maar Vossen en Scholtalbers vonden snel een prettig ritme: “De afstelling van de auto beviel mij dit keer erg goed; ik voel mij meer één met de Hyundai en in kritische situaties laat de auto zich nu gemakkelijker corrigeren,” wist Vossen na de eerste boucle van drie proeven. De zeer ervaren navigator Harmen Scholtalbers voegde daar aan toe: “Natuurlijk moeten wij wennen aan elkaar, maar ondanks de lastige condities merkte ik al snel dat Henk zeer gedreven is en het beste uit zichzelf naar boven wil halen.”
Gedurende de middag wisten Vossen en Scholtalbers zich in het sterk bezette deelnemersveld op te werken naar de 14e plaats in de eindrangschikking. Henk Vossen was toch tevreden: “Die positie is niet helemaal top, maar het gevoel is weer terug. En wat werd er vooraan verschrikkelijk hard gereden door allerlei coureurs die we nog niet eerder in de top hebben gezien; dat moeten we niet vergeten.” Harmen Scholtalbers tot slot: “Een fantastische ervaring, die naar meer smaakt – dus ik hoop snel weer naast Henk te mogen plaats nemen!”


De GTC Rally eindigde in een afgetekende overwinning voor de Duitse rallyrijder Dennis Rostek, rijdend in een Skoda Fabia RS Rally2, die met zeven snelste tijden vanaf de tweede klassementsproef het heft stevig in handen had. De tweede plaats was voor Ingo ten Vregelaar (Skoda); derde werd Yannick Vrielink (Ford), die goede zaken deed voor de titelstrijd in het Open Nederlands Rally Kampioenschap: concurrent Kevin van Deijne reikte door technische problemen niet verder dan de twaalfde plek in het eindklassement.
Voor het Helichem Rallyteam breekt nu een relatief rustige periode aan; dat heeft de service crew ook wel verdiend na een intensief eerste halfjaar. Van 17 tot 20 oktober staat de voor het wereldkampioenschap meetellende Central European Rally op het programma. Daarvoor komt Henk Vossen met de Hyundai i20 Rally2 nog in actie in eigen land en wel tijdens de Eurol Hellendoorn Rally op 20/21 september.

Foto’s: Erik van ’t Land/RallyPicture

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws