Belangrijke punten voor Paul Souman

Paul Souman en Arjen Alons hebben afgelopen weekend tijdens de GTC Rally een knappe vijfde plaats in de sterk bezette RC3 klasse behaald. De loodzware GTC Rally werd door de moeilijke omstandigheden een ware slijtageslag waarbij finishen al een prestatie op zich was. Met de vijfde plaats scoort het duo opnieuw belangrijke punten voor het Nederlands kampioenschap waarin ze moment de tweede plaats in hun klasse innemen.

De GTC Rally is een van de meest uitdagende rally’s op de Nederlandse kalender. De proeven rondom Achtmaal zijn technisch, snel, gevarieerd en slingerend. De smalle bochtencombinaties die de deelnemers hier voor hun kiezen krijgen doen haast Belgisch aan en vind je bijna nergens anders in Nederland. Doordat de GTC Rally aan het begin van de zomer verreden wordt speelt het weer ook vaak een belangrijke rol. Vorig jaar werd de wedstrijd in de verzengende hitte verreden, dit jaar laat de Nederlandse zomer zich van haar andere kant zien en teisteren felle regenbuien het rallygebied. Zoals al vaker dit jaar noopt het de organisatie van de wedstrijd tot het schrappen van de meeste onverharde secties die meer op modderpoelen leken dan wegen.

Het schrappen van de onverharde secties maakt de proeven nog sneller dan ze al waren, wat niet in het voordeel is van Souman. Met zijn Fiesta bindt hij de strijd aan met een heel contingent Renault Clio’s, een auto die qua topsnelheid een streepje voor heeft op de Ford. Op de bochtige industrieterreinproef kan Souman vooraan meedoen maar op de snellere buitenproeven is het lastig om een vuist te maken. De rallysport draait echter niet alleen om pure snelheid maar ook om ‘overleven’. Hier kan Souman zijn voordeel mee doen. Waar een aantal concurrenten in de fout gaan in de moeilijke omstandigheden houdt Souman het hoofd koel. Hij stuurt zijn Fiesta kundig en veilig naar de finish en kan zo toch een top vijf positie bemachtigen.

Met dit resultaat haalt hij weer belangrijke punten voor het Nederlands Kampioenschap waar Souman momenteel de tweede plaats in zijn klasse bezet.

Paul Souman: “Er zat dit weekend niet meer in. We hebben op zich prima gereden, vooral de technische proef op het industrieterrein zaten we er goed bij maar op de snellere proeven komen we topsnelheid tekort ten opzichte van de Renaults.”

Na een druk voorjaar heeft de Nederlandse rallysport een zomerstop. De volgende wedstrijd staat over twee maanden gepland. Op 20 en 21 september trekken Souman, Alons en hun rivalen richting Hellendoorn voor de Hellendoorn Rally, een van de hoogtepunten van het Nederlandse rallyseizoen.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws