Een buitengewoon weekend op het 2024 Festival of Speed

Het Festival of Speed presented by Mastercard vierde opnieuw een ongelofelijk weekend, met legendarische piloten en een schitterende collectie auto’s en motoren, met premières om elke hoek.

Formule 1
Het Festival of Speed 2024 staat bekend als de plek waar de meest legendarische piloten uit de autosport te zien zijn en vormde daarop geen uitzondering met de komst van zowel huidige als voormalige Formule 1-teams, -coureurs en -auto’s.

Ter ere van het 20-jarig jubileum en Goodwood’s grootste viering van een Formule 1-team tot nu toe, bracht Oracle Red Bull Racing een ongelooflijke line-up van coureurs uit de geschiedenis van het team samen. Het Festival of Speed maakte dit jaar zijn debuut op het evenement en was verheugd om de huidige en drievoudig Formule 1-wereldkampioen Max Verstappen te verwelkomen, die zondag de heuvel opreed in de RB16B waarmee hij in 2021 zijn eerste wereldtitel veroverde.

Samen met teamgenoot Sergio Pérez en teamleider en CEO Christian Horner, evenals de voormalige Red Bull-coureurs David Coulthard, Christian Klien, Daniel Ricciardo en Mark Webber, betrad het enorm succesvolle Formule 1-team zondag het balkon van Goodwood om fans de kans te geven de zeven coureurs te begroeten die samen goed zijn voor 97 fenomenale Formule 1-racezeges.

Naast de festiviteiten voor Oracle Red Bull Racing waren er nog vijf andere huidige Formule 1-teams: BWT Alpine F1 Team, Scuderia Ferrari HP, McLaren Formule 1 Team, Mercedes-AMG PETRONAS Formule 1 Team en Williams Racing. Fans kregen de zeldzame kans om legendarische auto’s uit alle decennia te zien en om de teams en coureurs te ontmoeten, met massa’s toeschouwers voor Alex Albon, Fernando Alonso, Oliver Bearman, Jack Doohan, Logan Sargeant, Yuki Tsunoda, Frederik Vesti, Sophie Flörsch, Kush Maini en James Vowles tijdens het weekend.

Zowel Oracle Red Bull Racing als Williams Racing brachten hun respectievelijke F1 Academy-coureurs, Hamda Al Qubaisi en Lia Block, mee. Laatstgenoemde reed voor het eerst in het openbaar in een Formule 1-wagen op de Hill.

Autosporticonen en -legendes
Michael Dunlop – met 29 overwinningen de meest succesvolle rijder in de geschiedenis van de Isle of Man TT – reed op zijn 2024 IOM TT Superstock-motor samen met 23-voudig winnaar en ronderecordhouder John McGuinness en 14-voudig winnaar en Mountain Course-rondehouder Peter Hickman. Dunlop vierde zijn recente triomf in de Isle of Man TT ook met een moment op het balkon van Goodwood House op zaterdag.

Zevenvoudig NASCAR Cup Series-kampioen Richard Petty was aanwezig tijdens het weekend, toen de familie Petty 75 jaar betrokkenheid bij de autosport vierde. Petty, die terugkeerde naar het Festival of Speed, werd vergezeld door zijn beroemde Plymouth Superbird uit 1970, bestuurd door zoon Kyle, terwijl Goodwood “The King” en zijn buitengewone carrière vierde.

Andere coureurs, coureurs en motorsportlegendes die tijdens het weekend aanwezig waren, waren onder andere de Iron Dames Julie Amblard, Karen Gaillard, Célia Martin en Sarah Rumeau, Giacomo Agostini, Karun Chandhok, Mick Doohan, Elfyn Evans, Damon Hill, Jacky Ickx, Sebastian Ogier, Emanuele Pirro, het kampioenschapwinnende vader-zoon duo Kenny Roberts Senior en Junior, Kalle Rovenperä, Carlos Sainz Senior en Kevin Schwantz.

Centraal standbeeld
MG vierde dit jaar zijn honderdste verjaardag op het Festival of Speed, met als hoogtepunt de monumentale Central Feature op het gazon buiten Goodwood House en een dagelijkse extravaganza. Het langverwachte beeld van Gerry Judah bestond uit de Cyberster EV roadster en de MGB. De twee auto’s uit het verleden en het heden van MG illustreerden perfect het thema van dit jaar ‘Horseless to Hybrid’ dat de vooruitgang in technologie en aandrijving erkende die de auto-industrie de afgelopen 130 jaar heeft gevormd.

Wereldexclusives, debuten en onthullingen
Bezoekers waren als eersten getuige van de onthulling van hun nieuwste projecten door internationale merken en fabrikanten tijdens het Festival of Speed, waaronder de debuten van de nieuwe Porsche 911, BMW M5, BMW XM Label Red, BYD SEAL U DM-I, Defender OCTA, volledig elektrische Ford Capri, Honda Civic Type R, Jaecoo J7, Maserati M20, Pagani Epitome, Pagani Imola Roadster, RB17 en de Yangwang U8, naast vele andere.

Een stap in de toekomst
Future Lab, gepresenteerd door Randox, lag in het hart van het evenement en toonde een aantal van de allernieuwste technologieën. Het toonde ‘Technologie voor een betere wereld’, met exposanten gegroepeerd in vier subthema’s: ‘De planeet beschermen’, ‘Robots redden’, ‘De toekomst van vliegen’ en ‘Onze wereld in pixels’. De interactieve hub verwelkomde ondernemers en vernieuwers, waaronder Dronamics, Drone City, Performit Live, sees.ai en Shadow Robot, die met Google DeepMind heeft samengewerkt aan hun nieuwste robothand.

De Indy Autonomous Challenge (IAC) keerde terug naar het Festival of Speed, na hun debuut in 2023, en reed het hele weekend over de heuvel met de AV-24, ’s werelds eerste volledig autonome raceauto bestuurd door software van het PoliMOVE-MSU-team. Op donderdag zette Durham University’s Solar Car de eerste tijd neer voor een zonneauto op de Goodwood Hill.

Op Electric Avenue – de thuisbasis van elektrische mobiliteit op het Festival of Speed – concentreerde de tentoonstelling zich op vier zones met stadsauto’s, SUV’s en gezinsauto’s, sportwagens en auto’s van de toekomst, met onder andere de BMW i5 Touring, Honda e:Ny1, Hyundai IONIQ 5 N, Maserati GranCabrio Folgore en de Polestar 4.

Cartier klassiekers
Het Cartier Style et Luxe concours d’elegance verwelkomde een aantal van de meest intrigerende en mooiste auto’s op het evenement, en vierde ongelooflijk autodesign, prachtige restauraties en markeerde een aantal belangrijke verjaardagen in de autowereld. Met enkele van de meest gevarieerde en fascinerende klassen ooit op het Festival of Speed, werd ‘Best in Show’ gewonnen door de Bugatti Type 57S Corsica uit 1937, zoals beoordeeld door Thomas Brodie-Sangster, David Gandy, Kenya Hunt, Mai Ikuzawa, Flavio Manzoni, Marek Reichman, Micheal Ward en Adrian van Hooydonk.

Bonhams Autoveiling
Een collectie spectaculaire en unieke voertuigen ging vrijdagmiddag onder de hamer bij Bonhams|Cars Auction. Hoogtepunten waren onder andere de Mercedes-Benz 36/220 S-Type Four-Seated Sports Tourer uit 1928 die voor £ 2.871.000 werd verkocht, de Mercedes-Benz 300 SL ‘Gullwing’ Coupé uit 1955 die voor £ 1.135.000 werd verkocht en de Mercedes-Benz 300 SL Roadster uit 1962 die voor £ 1.045.400 werd verkocht. De verkoop behaalde een totaal van £ 11.035.691 – het hoogste totaal voor een Bonhams|Cars’ UK verkoop tot nu toe in 2024.

Rallyproef
Bovenaan het evenement en slingerend door de bomen van het Goodwood Estate, zag de Forest Rally Stage huidige en voormalige rallyrijders tegen elkaar strijden. Aoife Raftery, de eerste vrouwelijke coureur in de Motorsport Ireland Rally Academy, kwam aan de start in de Peugeot 208 T16 R5 uit 2014, terwijl de Iron Dames hun Ford Fiesta Rally2 uit 2024 meebrachten. Andere auto’s op het podium waren de 2018 Ford Fiesta R5 bestuurd door Steve Chamberlain en de 2021-versie van de Proton IRIZ R5, die eerder won op de Forest Rally Stage in 2017. Op het podium stonden ook de huidige WRC-coureurs Elfyn Evans en Dani Sordo in respectievelijk hun Toyota Yaris Rally1 Hybrid en Hyundai i20N WRC.

Surtees Paviljoen met Ollie Dabbous
Het nieuwe Surtees Paviljoen van het Festival of Speed biedt een ononderbroken uitzicht op de heuvelklim van Goodwood. Ollie Dabbous, medeoprichter en Executive Chef van het met een Michelin-ster bekroonde restaurant HIDE, heeft samengewerkt om een moderne draai te geven aan klassiek dineren. De unieke eetervaring toonde de allerbeste producten van Goodwood Estate en de lokale omgeving.

Goed doel evenement
Dit jaar steunde het Festival of Speed Two Wheels for Life, een liefdadigheidsinstelling die zich inzet voor het transformeren van de gezondheidszorg in Afrika door gebruik te maken van de kracht van motoren. Two Wheels for Life was het hele weekend aanwezig met vrijwilligers die meer vertelden over het ongelooflijke werk dat ze doen en een aantal van de voertuigen die worden gebruikt voor het leveren van gezondheidszorg waren te zien.

Het 2025-evenement
Het Festival of Speed 2025, gepresenteerd door Mastercard, vindt plaats van donderdag 10 tot en met zondag 13 juli. Ticketkopers voor 2024, Members en Fellows kunnen op maandag 15 juli vanaf 10.00 uur kaarten kopen voor het 2025-evenement. Tickets voor het publiek gaan later in het jaar in de verkoop.

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws