Voordeel Rovanperä maar Sesks pakt vrijdag de krantenkoppen

Kalle Rovanperä heeft vrijdag in de Tet Rally Letland een voorsprong van 15,7 seconden opgebouwd op de plaatselijke rijzende ster Mārtiņš Sesks.

Het debuut in het FIA World Rally Championship in Letland is een soort thuiskomst voor de 23-jarige Fin, want op de wegen van het Baltische land begon hij in 2013 op 12-jarige leeftijd aan zijn allereerste rally. Geholpen door zijn ritzege in de openingswedstrijd op donderdag op het Biķernieki Track in Rīga, waar een uitverkocht publiek op afkwam, was Rovanperä op vrijdag geen moment onder de indruk en won hij vier van de zeven supersnelle grindwegproeven van de dag in zijn Toyota GR Yaris Rally1.

Maar het was de 24-jarige hotshot Sesks, die pas aan zijn tweede evenement in de hoogste regionen van de rallysport deelnam en voor het eerst hybride aandrijving gebruikte in zijn M-Sport Ford Puma Rally1, wiens prestatie meer opzien baarde.

Sesks, die mede wordt bestuurd door zijn Letse collega Renārs Francis, bevestigde opnieuw dat de toekomst nu hier is toen hij zijn allereerste WRC-etappezege pakte op de tweede etappe van de dag in Tukums, waarbij hij achtvoudig wereldkampioen Sébastien Ogier passeerde. En alsof dat nog niet genoeg was, zette hij op de volgende proef nog een snelste tijd neer.

“Het is geweldig,” zei Sesks, die deze 120 km lange etappe afsloot met 5,9 seconden voorsprong op de nummer drie, Toyota-man Ogier. “Het was zo emotioneel vandaag, en gisteren ook. Ik denk dat de komende twee dagen hetzelfde zullen zijn.”

Takamoto Katsuta’s all-in benadering van de Talsi-finale hielp de Toyota-coureur om Ott Tänak te passeren en de vierde plaats in het algemeen klassement op te eisen. Hij eindigde op 11,6 seconden van Ogier met M-Sport Ford-man Adrien Fourmaux, die Tänak in dezelfde etappe ook inhaalde, op 5,3 seconden achterstand.

Tänak zakte ondertussen van de vierde naar de zesde plaats na een uitdagende dag. De Est maakte melding van een gebrek aan vertrouwen in het begin van de etappe en een remprobleem dat hij na de finish van de voorlaatste etappe langs de kant van de weg repareerde.

Elfyn Evans, momenteel tweede in de punten, had een achterstand van meer dan 50 seconden op de leiders als zevende. Hoewel hij niet zo hard werd geraakt als kampioenschapsleider en weg-opener Thierry Neuville, stond de Toyota-coureur tweede in de startvolgorde en had hij moeite om tractie te vinden zonder een echte rechte lijn om te volgen.

Bandenschade kostte Esapekka Lappi een handvol seconden op SS5, maar de i20 N-coureur wees er snel op dat zijn grootste problemen “tussen het stuur en de stoel” lagen. Na SS8 viel hij terug naar de 10e plaats, wegkwijnend achter Grégoire Munster en Neuville.

De actie gaat zaterdag verder vanaf 08.20 uur plaatselijke tijd, wanneer de eerste van acht klassementsproeven van in totaal 104 wedstrijdkilometers begint.

Leidende posities na vrijdag:

  1. K Rovanperä / J Halttunen FIN Toyota GR Yaris 1u 8m 44,5s
  2. M Sesks / R Francis LVA Ford Puma +15,7s
  3. S Ogier / V Landais FRA Toyota GR Yaris +21,6s
  4. T Katsuta / A Johnston JPN Toyota GR Yaris +33,2s
  5. A Fourmaux / A Coria FRA Ford Puma +38,5s
  6. O Tänak / M Järveoja EST Hyundai i20 N +38,8s

Foto: Red Bull Content Pool

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws