Dacia Sandriders klaar voor hun eerste avontuur in Marokko

Deze week beleven de Dacia Sandriders hun competitiedebuut en verschijnen Nasser Al-Attiyah / Édouard Boulanger, Cristina Gutiérrez / Pablo Moreno en Sébastien Loeb / Fabian Lurquin aan de start van de Rally van Marokko (6-11 oktober). Deze hoogstaande wedstrijd van het FIA Wereldkampioenschap Rally-Raid 2024 fungeert als een echt oefenterrein voor de Dakar Rally, die in januari wordt gereden in Saoedi-Arabië.

Na een reeks intensieve tests in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Marokko deze zomer, zullen de Dacia Sandriders voortbouwen op alle lessen die ze leren tijdens deze rally, die vaak wordt beschouwd als een ‘mini-Dakar’ – een ultieme test voor zowel piloten als wagens.

Hoewel deze 2.468 kilometer lange Rally van Marokko een primeur is voor de Dacia Sandriders, kunnen de teams terugvallen op hun rijke ervaring met Afrikaanse rallyraids. Die expertise biedt hen een solide basis om het goed te doen in de wedstrijd. Dat geldt met name voor Nasser Al-Attiyah, vijfvoudig Dakar-winnaar, die in 2021 ook deze wedstrijd won.

“Over minder dan drie maanden zullen we in Saoedi-Arabië zijn voor de Dakar Rally, een buitengewone menselijke uitdaging,” verklaarde Tiphanie Isnard, directeur van de Dacia Sandriders. “Maar voor we gaan lopen, moeten we leren stappen en daarom nemen we deel aan deze laatste manche van het FIA Wereldkampioenschap Rally-Raid 2024. Zo zullen we onze voorbereiding nog versterken en kunnen we al ons testwerk valideren.”

“Na vijf testsessies zijn we klaar voor onze eerste officiële race. Het is een generale repetitie voordat we ons op de Dakar Rally richten.”

“Het hele team heeft enorme inspanningen geleverd en ik ben ontzettend trots op wat iedereen heeft gepresteerd. Hun toewijding was opmerkelijk,” voegde ze nog toe.

De Rally van Marokko, die in 2022 het levenslicht zag als een manche van het FIA Wereldkampioenschap Rally-Raid, is voor het tweede jaar op rij de beslissende wedstrijd van het seizoen. De rally begint met een proloog in Marrakesh op 6 oktober en eindigt op 11 oktober in Mengoub Bouârfa, in het noordoosten van het land. De piloten nemen het op tegen zandduinen, rotsachtige terreinen, ruige pistes en een verschroeiende hitte. Op het totaal van 2.468 kilometer zal 1.512 kilometer worden gechronometreerd, wat de omvang van de uitdaging voor de Dacia Sandriders onderstreept.

NASSER AL-ATTIYAH (QATAR): “De Rally van Marokko is cruciaal, niet alleen voor het kampioenschap, maar ook voor de teams, want iedereen bereidt er zich voor op de Dakar Rally. Momenteel staan we aan kop in het kampioenschap, dus moeten we slim zijn en een goed tempo aanhouden, zonder onnodige risico’s te nemen. De Sandrider is een nieuwe auto, en die moeten we dag na dag verbeteren. Ik hoop de wereldtitel te winnen, dat zou een mooie beloning zijn voor mijn copiloot Edouard en mezelf.”

CRISTINA GUTIÉRREZ (SPANJE): “Het wordt onze eerste race met de Sandrider na een lange reeks tests, en ik kijk er echt naar uit. Het is ook mijn eerste race in een nieuwe categorie, want ik ga van de ‘Challenger’-klasse naar de ‘Ultimate’-klasse. Er zijn dus heel wat nieuwigheden: een nieuwe wagen, een nieuwe categorie en een nieuw team, maar ik voel me al erg thuis bij de Dacia Sandriders. Ik hoop dat we al het werk dat we tijdens de tests hebben verricht, kunnen concretiseren. Natuurlijk voel ik een zekere druk, maar die is positief en helpt me om het beste van mezelf te geven. Het wordt een voorbereidende race voor de Dakar Rally, en ik hoop dat we een goed resultaat kunnen neerzetten en tegelijk wat plezier kunnen beleven.”

SÉBASTIEN LOEB (FRANKRIJK): “Na maandenlange testen is het eindelijk tijd om ons te meten met de concurrentie en te kijken hoe ver we staan op het vlak van prestaties. Het is ook het begin van een nieuw avontuur met een superteam. Deze rally is als een generale repetitie voor de Dakar Rally. We willen in de eerste plaats nagaan of we aan alles gedacht hebben en of alles goed werkt. Als dat niet het geval is, hebben we nog eens kans om de problemen tegen januari op te sporen en op te lossen. Maar als we de kans krijgen om een goed resultaat te boeken, zal dat nog beter zijn.”

Hoewel de voorbereiding voor de Dakar Rally prioritair is voor de Dacia Sandriders, begint Nasser Al-Attiyah aan deze race met de ambitie om een zesde wereldtitel te behalen. Samen met hun andere teams staan Al-Attiyah en zijn copiloot Edouard Boulanger na vier rondes aan kop in hun respectievelijke kampioenschappen met 25 en 20 punten voorsprong.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws