Thomas “The Ginger One” Martens: Finland moeilijkste rally ooit, maar toch finish gehaald”

Doelstelling gehaald voor The Ginger One in de eerste deelname aan WRC Finland afgelopen weekend. Die bestond erin om vooral heelhuids de finish te bereiken. In best zware en wisselvallige weersomstandigheden tekenden Thomas Martens en co-piloot Eddy Smeets met hun Renault Clio voor een tweede plek in de klasse RC4 en eindigden ze in het algemeen klassement 37e op 78 starters. Next stop: de Lahti Rally van het Fins kampioenschap op 23 en 24 augustus. ​”We begonnen donderdagavond de rally erg goed met de snelste tijd in de city stage”, blikt Thomas Martens terug op WRC Finland. “Vrijdag waren de eerste twee KP’s (klassementsproeven) voor ons helaas gecanceld. Dat maakte het vervolg ook moeilijk. Want door de wisselende weersomstandigheden en nog redelijk weinig ervaring met natte proeven, was het een hele uitdaging om het ritme te vinden. Gelukkig droogde het tegen het eind van de dag wel wat op en reden we nog drie scratches.”

Zaterdag werd vervolgens sterk gestart tot een ingelopen voorganger voor heel wat oponthoud zorgde. “Dat kostte ons wellicht de scratch. Op de twee volgende proeven – KP 12 en 13 – was onze prestatie niet op niveau. Zonder twijfel was dit de moeilijkste wedstrijd die ik ooit al navigeerde. Het ritme en de precisie in de pacenotes waren niet zoals het moet. Daardoor was het voor Thomas niet evident om hard te gaan. Gelukkig kon ik dat wel rechtzetten in de volgende ronde, waar we het door de regen iets voorzichtiger deden. Finishen bleef immers de belangrijkste doelstelling”, weet Eddy Smeets.

Thomas Martens: “Zondag was het doel dus om de auto heel(huids) op het finishpodium te krijgen. We gingen daarom wederom iets rustiger van start. De voorlaatste KP werd jammer genoeg nog opnieuw geannuleerd. Tot slot konden we wel eindigen in schoonheid met de scratch op de powerstage.”

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws