Andy Lefevere met Skoda favoriet in Staden

Traditioneel wordt halverwege augustus de tweede seizoenshelft van het Vlaamse autosportleven op gang getrokken in Staden. En met bijna 120 ingeschreven teams bewijst de Rally van Staden dat ze nog altijd heel hoog aangeschreven staat bij de verschillende deelnemers.

Staden is voor een deel van de starters de ideale voorbereiding en een grondige test voor de Omloop van Vlaanderen. Denken we daarbij maar aan Andy Lefevere, waarrond het een tijdje stil is geweest(Staden wordt 1ste rally in 2024), maar nu aankondigde dat hij in beide wedstrijden start met een Skoda Fabia RS Rally 2 uit de SXM-stal. De plaatselijke garagist mag je meteen tot het kransje der favorieten rekenen, en wie weet, zit er voor Andy een zesde zege en de titel van absoluut recordhouder in wat deze rally betreft. Vorig jaar zegevierde hij nog in de Rally van Staden aan het stuur van een Volkswagen Polo Gti R5, maar later in het seizoen moest hij zowel in Roeselare(ophanging) als Koekelare(sortie) de handdoek gooien. In Kortrijk 2019 zat hij al eens achter het stuur van een Skoda Fabia, toen goed voor een 5de plaats…

Richard Pex

Er liggen natuurlijk wel een pak piloten klaar die Lefevere waar mogelijk het vuur aan de schenen willen leggen. Ook al met Skoda zien we Richard Pex, bijgestaan door Thijs Ozeel, wat voor de Nederlander zeker een niet te versmaden troef is. Tijdens de GTC Rally beloofde Richard aan Thijs de overwinning als verjaardagsgeschenk. Dit lukte jammer genoeg niet. Komt er nu een laat cadeautje aan voor Thijs? Ook al met een SXM-Skoda zien we Frank Mesure op de inschrijvingslijst. De laatste seizoenen stond de Izegemnaar nog sporadisch eens aan de start met een Opel Manta A. Hij verwierf voornamelijk bekendheid tussen 1985-2000, toen hij achtereenvolgens met de Opel Manta, Mercedes 190E en de Ford Sierra Cosworth zich altijd op het voorplan werkte. Samen met vaste co Geert Derammelaere zou dit wel eens de verrassing van de rally kunnen worden.

Chris Van Woensel

De Skoda-piloten zullen de ereplaatsen echter niet zomaar op een schaaltje aangeboden worden. Tegenstand zal er in grote mate zijn van de Mitsubishi-mannen Chris Van Woensel(Lancer WRC), die het vorig jaar al winnaar Lefevere niet makkelijk maakte, en Kurt Boone, die met de Lancer Evo9 in de TBR Rally bewees wat hij allemaal kan met deze wagen. Het is zeker ook uitkijken naar het debuut van Enzo Ide aan het stuur van de Toyota Yaris GR.

Klasse 3G lijkt ook wel op een spannende bedoening te gaan afstevenen. Eerstens is er de lokale Jonas Dewilde, die zich in de Opel Corsa laat bijstaan door niemand minder dan Niels Reynvoet. Maar mensen als Manuel Merlevede(Opel Corsa), Jeroen Vanhoutte, Michiel Stubbe, Nordin Debyser, allen met Renault Clio, en de plaatselijke Glenn Snaet(Ford Fiesta)maken zich klaar voor een leuke strijd.

Nick Toorré

Zo ook bij de Historics, waar Paul Lietaer(Opel Ascona 400) de handschoen opneemt tegen merkgenoot Stefaan Prinzie, Nick Toorré(Ford Sierra Cosworth), Bert Cornelis(Opel Monza), Ludovic Vitse(Opel Astra), Mathieu Vandoolaeghe(Mercedes 190) en Claude Debue(Opel Ascona), duidelijk gemotiveerd na zijn podiumplaats in de Nederlandse GTC Rally.

Bij de meute BMW’s is het vooral uitkijken naar het heroptreden van Tobi Vandenberghe in een BMW 132. Tobi reed zijn laatste rally in 2022, maar hield de autosportconditie op peil door deelnames aan kartingraces. Zien of hij meteen zijn voet kan plaatsen naast kleppers als Thierry Cokelaere, Cris Algoedt en Wim Muilwijk.

Lény Cols

Een stip zetten we ook naast de naam van Chris Vandamme(Alpine A110), Lény Cols, die hier met de Renault Clio Rally5 komt proefrijden in functie van Roeselare, de West-Vlaamse Engelsman Bill Paynter(Subaru Impreza), Frederik Lerminez(Mitsubishi Lancer EvoX), Wim Carton met de mooi ogende Ford Escort Cosworth en Bart Sobry(Ford Fiesta), duidelijk gemotiveerd na zijn tweede plaats in de klasse RC3 in de Ardeca Ypres Rally.

Bill Paynter
Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws