20-jarig bestaan Belgian Westhoek Classic met Robert Droogmans en Willy Lux

Vrijdagavond gaat de 20ste editie van de Belgian Westhoek Classic van start. De affiche kondigt zich ongelooflijk aantrekkelijk aan. Maar liefst 126 teams gaan vrijdagavond om 19u00 van start op de Grote Markt van Ronse. Net zoals in 1978, toen de “24 uren van Ronse” georganiseerd werd en Willy Lux er winnaar werd als copiloot van Hermes Delbar en Robert Droogmans er 8ste algemeen werd. Beide heren rijden vrijdag -46 jaar later- opnieuw over het startpodium op de Grote Markt van Ronse.

Maar dat is niet alles melden organisatoren Bjorn en Jens Vanoverschelde. “Al 20 jaar organiseren we samen met wedstrijdleider Rudy Opdenakker deze Belgian Westhoek Classic. Om dat te vieren hebben we naast de klassieke regelmatigheidsproeven enkele ‘behendigheidsproeven’ uitgetekend op privaat terrein. Acht om exact te zijn. Eigenlijk is het een herhaling van de geschiedenis, toen de evenementen op openbare weg ook uitweken naar ‘afgesloten proeven’. We duiken dus, samen met twee deelnemers van destijds en ons voltallig deelnemersveld van 126 teams, terug in de tijd!”

De deelnemers zijn onderverdeeld in 2 categorieën, naargelang hun ervaring. In beide categorieën komen de winnaars van vorig jaar opnieuw hun titel verdedigen. Ze krijgen, zoals de traditie het wil, opnieuw een ijzersterke concurrentie voorgeschoteld.

“Wie wil scoren, moet een perfecte prestatie neerzetten. Het deelnemersveld is in beide categorieën sterk bezet, met toppers uit regionale en nationale kampioenschappen zowel in het binnenland als in het buitenland . De buitenlandse bezetting is dit jaar goed voor 31% van het veld, met deelnemers uit Nederland (inclusief de winnende equipe van de Tulpenrallye 2024), Frankrijk, Luxemburg en zelfs Denemarken! Dat maakt ons evenement al enkele jaren uniek. Het prijkt nog steeds op de regionale autosportkalender, maar heeft wellicht de grootste internationale uitstraling. Niet alleen als je de deelnemerslijst bekijkt, maar ook de opzet van het evenement met ingrediënten uit nationale & internationale gerenommeerde evenementen.”

Na enkele edities waarbij het traject richting Belgische Ardennen trok, zijn we dit jaar terug bij de roots van het evenement waarbij het tracé werd uitgestippeld langs de meest bekende autosportlocaties van West- & Oost-Vlaanderen. Starten en finishen doen we te Ronse, overnachten te Ieper. De rest van de route blijft dit jaar 100% geheim. “En toch verwachten we een grote publieke opkomst. Die publieke opkomst maakte destijds ons evenement, toen het parcours door Vlaanderen liep, populair. Gezien de terugkeer naar Vlaanderen en de combinatie met de driving tests (waarvan de locaties wel bekend zijn onder de rubriek ‘publiek’ op onze website), verwachten we dezelfde sfeer terug.”

Wie een kijkje wil komen nemen, kan vanaf vrijdag 16u30 terecht op de Grote Markt van Ronse, waar de technische controle plaats zal vinden. Vanaf 19u00 trekt de eerste deelnemer “de nacht” in, om er een avondetappe af te werken. Om 19u10 staat de eerste driving test in het industrieterrein van Ronse op het programma. Om 21u10 staat de driving test te Gullegem (Kortrijkse Rijschool) op het menu.

Zaterdagochtend is er een ganse ochtend actie op de terreinen van Valcke Prefab Beton te Vlamertinge. Vanaf 08u30 is er een eerste doortocht van 2 driving tests. Vanaf 11u30 staat een tweede doortocht gepland van 2 nieuwe driving tests en aansluitend is er op het terrein een regroup! Ongetwijfeld ‘the place to be’ op zaterdagochtend.

Zaterdag late middag, rond 16u40 volgen nog 2 driving tests te Deinze waarbij enkel de driving test op de terreinen van RE:Eggermont voor het publiek toegankelijk is. De finish op de Grote Markt te Ronse is voorzien om 18u00.

De sportieve ontwikkelingen zijn eveneens te volgen tijdens de Facebook live coverages vanaf vrijdag 16u30.

Foto’s: Belgian Westhoek Classic/Ronny Vanparys

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws