Hemicuda Rally: Onemanshow van Bjorn Syx

De voorlaatste VAS-rallyproef in West-Vlaanderen, de Hemicuda Rally, werd volledig gedomineerd door Bjorn Syx, ook al winnaar van de editie 2023. Samen met co Ari Vanrobaeys dirigeerden ze van bij de start de debatten in hun Citroën C3 Rally2. Op de openings- en enige proef zaterdagavond in Middelkerke verloren ze meteen al één van hun speelkameraadjes, met name Kurt Boone. De Mitsubishi-piloot moest de Lancer al na enkele kilometers aan de kant plaatsen met een kapotte versnellingsbak. Giorgio Derycke, die debuteerde met een Skoda Fabia R5, was tot veler verrassing goed voor een tweede plaats, terwijl Richard Pex zich naar een derde plaats reed.

Frederik Lerminez

Op de eerste proef van het lange zondaggedeelte kreeg de top-3 al een ander uitzicht, gezien Pex op KP Kortemark bijna 2 minuten verloor door een lekke band. Frederik Lerminez kon zijn Lancer op plaats 3 nestelen, al voelde hij wel de hete adem in de nek van Gunther Monnens en diens Porsche 991 GT3. En naarmate de wegen opdroogden, en de Limburger de vele pk’s beter kwijt kon, speelde hij haasje over met Lerminez. Meer zelfs, Monnens stootte door naar rang 2, al was dit na de eerste volledige zondagronde al op bijna 1’23” van leider Syx. In de tweede ronde verdween Derycke uit wedstrijdbeeld door een ongeval, en het leek lange tijd vast te liggen dat het podium zou ingenomen worden door Syx, Monnens en Lerminez. Maar in de laatste ronde liet Lerminez de motor eventjes afslaan en zag zijn podiumplaats in rook opgaan ten voordele van Jelle Segers(Ford Fiesta R5).

Paul Lietaer

Paul Lietaer, pas terug van Corsica met de Opel Ascona 400, had aan een vijfde plaats algemeen genoeg om zich opnieuw primus inter pares te noemen bij de Historics. Cedriek Merlevede voelde zich naar eigen zeggen beter in zijn sas in de Mats-‘Beastie’ BMW E36 tijdens de Monteberg dan in Koekelare. Een zesde plaats algemeen was volgens hem geen echte maatstaf.

Michiel Stubbe

Michiel Stubbe, Xavier Dekeyser en Stefaan Crombez vochten de hele zondag een spannend duel uit met als doel de trofee in Rally3 en eerste Renault Clio-piloot. Stubbe nam van bij de start het initiatief, en ondanks het feit dat het zijn eerste wedstrijdkilometers waren met de Fun Meca Sport-Clio, kon hij zijn tegenstrevers altijd op een handvol seconden houden. Hij finishte uiteindelijk als 7de algemeen, terwijl Dekeyser goed was voor rang 9. Tussen hen in zagen we vader Thierry en dochter Femke Dekoninck als 8ste finishen(Mitshubishi Lancer Evo).

Chris Vandamme

De sterk teruggekeerde Richard Pex, bijgestaan door Anouck Preda, kon zijn Hemicuda afsluiten op een tiende plaats. Stefaan Crombez, Chris Vandamme, met de Alpine A110 die een volledige update kreeg, Brecht Lievens(BMWE36), de heroptredende Didier Vanwijnsberghe(BMW M3-eerste youngtimer) en Dennis Declerck(BMW E36 M3) moesten zich tevreden stellen met een notering in de top 15.

Reinaud Van Eecke(Subaru Impreza)had lange tijd uitzicht op de zege in Divisie 1-2, maar werd in de laatste kilometers nog voorbij gestoken door Stefaan Tjoens(Mitsubishi Evo X). Verschil tussen beide kemphanen na een ganse dag knokken: bijna 6 seconden.

Foto’s: Met dank aan Kevin Opsomer.

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws