Lyssia Baudet start in Junior WRC in Rally van Zweden 2025

Lyssia Baudet was één van de drie jongedames die werden geselecteerd om met een Ford Fiesta Rally3 aan de Central European Rally deel te nemen. De vertegenwoordigster van het RACB National Team wist de juryleden van het Beyond Rally Women’s Driver Programme te overtuigen om ze met dezelfde wagen te laten rijden in de Rally van Zweden 2025, net zoals haar Duitse collega Claire Schönborn. De snelste van de twee mag nadien met een Ford Fiesta Rally3 aan het volledige Junior-WK deelnemen.

Lyssia Baudet kon breed lachen aan de finish van de Central European Rally. Dat had zo zijn redenen. De jonge Belgische had op zondag enkele overtuigende tijden neergezet en had net te horen gekregen dat het duel met Claire Schönborn tijdens de Rally van Zweden (13 tot 17 februari 2025) zal worden verder gezet.

“Ik denk dat mijn corijdster Léa en ikzelf trots mogen zijn op het resultaat dat we in deze voorlaatste manche van het WRC hebben veroverd”, stelde de vertegenwoordigster van het RACB National Team. “Deze rally die in drie landen wordt afgewerkt (Tsjechische Republiek, Oostenrijk en Duitsland, red.) was onze eerste ervaring in het wereldkampioenschap. Het was ook ons debuut met een vierwielaangedreven bolide. Over het algemeen gesproken waren onze tijden vergelijkbaar met die van onze Duitse rivale. Jammer dat ik op zaterdag na een schuiver even de strijd moest staken. Door een iets te optimistische nota belandde ik in het gras en kon ik een paaltje niet vermijden. De ophanging was meteen stuk, en ik kon mijn weg niet verder zetten. We hebben dan van zaterdagnamiddag gebruik gemaakt om de onboardbeelden van de proeven op zondag te bekijken, en onze nota’s nog wat bij te schaven. Op die vierde en laatste dag konden we van bij de start een hoog tempo aanhouden.”Het was het slot van een heel intense week. “En een heel interessante ervaring”, benadrukte onze jonge landgenote. “Ik heb heel wat geleerd, zeker als het gaat over hoe je het best op de scherp van snee een duel aangaat. Naast de gesprekken met de ingenieurs en de interviews met de pers hadden we maar heel weinig tijd voor onszelf over.”

Die mooie prestatie bleef bij de jury van het Beyond Rally Women’s Driver Programme niet onopgemerkt. Achteraf konden ze geen keuze maken tussen Baudet en Schönborn en dus kregen beide jongedames een deelname aan de Rally van Zweden 2025 cadeau, om het daar definitief uit te vechten. De snelste van de twee mag dan nadien het volledige Junior WRC met een Ford Fiesta Rally3 afwerken.

“Ik wil maximaal van de vier maanden tot de Rally van Zweden gebruik maken om me optimaal voor te bereiden. Ik hoop voordien al eens op de sneeuw te kunnen rijden, zoveel mogelijk tijd op een simulator door te brengen, me onderdompelen in de onboardbeelden van de meest recente edities en indien mogelijk ook nog wat trainen aan het stuur van een Ford Fiesta Rally3. Eens in Zweden wil ik alles kunnen geven om te proberen te schitteren. De inzet is de moeite: de snelste van ons twee mag ook de andere manches van het Junior WRC rijden.”

Foto’s: RACB National Team

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws