Op de ‘coronakoffie’ met Gunther Monnens

Het zijn, op zijn zachtst uitgedrukt, rare tijden en daar moeten we de komende weken willens nillens mee omgaan. En net zoals eender welke sport die hard wordt getroffen, zo is dat ook bij de autosport. We legden ons oor even te luister, weliswaar van op een respectabele afstand, bij Gunther Monnens.

Gunther, de belangrijkste en meest voorkomende vraag in deze coronacrisis, hoe is het met de gezondheid?

Met mij gaat het voorlopig nog uitstekend, maar het is toch iedere dag met een bang hartje dat ik de dagelijkse dingen uitvoer omdat ik door mijn werk toch nog met redelijk wat mensen in contact kom. Maar we kunnen helaas niet anders. Ik heb een firma in verandabouw en wij worden geacht om verder te werken en zolang dat het nog mag werken we dus verder.

De Spa Rally moest daags voor de start noodgedwongen geannuleerd worden, de TAC Rally en Rallye de Wallonie volgden en helaas werd enkele dagen geleden nu ook je thuisrally, de Sezoensrally, geannuleerd. Laat ons hopen dat we vanaf Ieper terug kunnen starten, ook de Spa Rally heeft ondertussen een nieuwe datum bekend gemaakt. Hoe zie je de rest van het seizoen verlopen? Gaan de TAC, de Wallonie en de Sezoens kunnen volgen?

Als we een beetje realistisch zijn weten we allemaal dat we niet dadelijk terug aan het rijden zijn. Volgens mij gaan we zelfs moeten wachten tot aan het groot verlof begin juli, maar het is natuurlijk koffiedik kijken en afwachten in hoeverre het coronavirus afzwakt. Helaas heeft daar niemand aan pasklaar antwoord op. Maar, in de veronderstelling dat we pas vanaf begin juli zouden kunnen of mogen starten, hoe gaan ze dit allemaal in de praktijk brengen? Ieder weekend een rally organiseren? Ik denk dat dit sowieso niet haalbaar is. De Spa Rally willen ze in december organiseren, allemaal goed en wel, maar als we dan een beetje verder kijken, gaan we dan twee maanden later weer in de omgeving van Spa rijden? Heel de kalender zou wel eens een puinhoop kunnen worden.

Wat de Sezoensrally hier in Bocholt betreft hebben we zoals je weet recent het trieste nieuws ontvangen dat onze voorzitter en tevens ook kapitein van het schip en onze drijvende kracht, Jef ‘Moustache’ Steensels, de strijd tegen corona heeft verloren. Onze club RT Moustache heeft op dit moment bijgevolg dan ook andere dingen aan het hoofd dan een nieuwe datum te prikken en dat is voorlopig dan ook een ver van ons bed show vrees ik. In Bocholt rijden we trouwens door heel wat natuur en daar moet natuurlijk ook rekening mee gehouden worden alsook tal van andere factoren. Het wordt voor de Sezoensrally dan ook heel moeilijk om van datum te veranderen.

Laat ons van het beste scenario uitgaan en het gros van het BRC kan gewoon gereden worden. Waar zien we je nog starten?

Wij zullen eerst afwachten hoe het verder verloopt vooraleer we beslissen waar we aan de start gaan komen. Uiteraard staan we te popelen om verder te gaan met onze nieuwe Porsche 991, zeker na onze mooie prestatie in de Rally van Haspengouw. Dat was voor ons een test op ware grootte en op een paar aanpassingen na was de auto top in zijn eerste meters. We hadden natuurlijk ook al onze ervaring van de vorige Porsche 997 die we zelf ook helemaal vanaf nul opgebouwd en verder ontwikkeld hebben. Dus we kijken zeker uit om ons met de rest van de Porsches te meten in het BRC. Maar het kan ook zomaar zijn dat deze Porsche verkocht wordt en we zo aan een volgende beginnen, want ik merk dat er echt veel interesse is in de nieuwe 991. En omdat we heel veel onderdelen zelf moeten ontwikkelen om van de Porsche een ‘full spec rallyauto’ te maken is het voor mij interessanter om meerdere Porsches te kunnen bouwen en zo de ontwikkelingskosten te drukken. Maar eerst gaan we zorgen dat we gezond blijven zodat we nog lang van onze hobby kunnen genieten.

We zien mekaar binnenkort op de rallywegen!
Greetz, Gunther Monnens.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws