LEXUS UX 300e: ‘Lexus Electrified’ rijervaring vervaardig door ‘Takumi’ meesterbestuurders

De volledig elektrische Lexus UX 300e zal later dit jaar worden gelanceerd en combineert de topverfijning en stilteniveaus van het merk met een messcherpe dynamiek en rijplezier. In nauwe samenwerking met de gespecialiseerde “Takumi” meester-bestuurders van Lexus ontwikkelde het UX 300e ingenieursteam talrijke nieuwe technologieën om een unieke “Lexus Electrified” rijervaring te verzekeren.

Bij Lexus wordt de titel “Takumi” toegekend aan specialisten op een bepaald terrein die minimaal 60.000 uur studie en praktijk hebben doorlopen – wat overeenkomt met 8 uur per dag, 250 dagen per jaar gedurende 30 jaar. Hun enorme kennis illustreert het algemeen erkende kwaliteitsengagement van Lexus tijdens de ontwikkelings- en productiefase.

Zeer stijf platform, laag zwaartepunt

Bovenaan de lijst met wensen voor de UX 300e van hoofdingenieur Takashi Watanabe stond “plezier”, wat heeft geleid tot een volledig elektrische rijervaring die dynamisch maar tegelijk extreem verfijnd is. Dit is vooral te danken aan het lage zwaartepunt van de wagen – doordat de accu onder de carrosserie werd geplaatst en de elektromotor laag in het motorcompartiment staat – en het speciaal versterkte maar lichte UX-platform (GA-C).

Door Takumi vervaardigd rijplezier

De UX 300e werd voor het eerst bestuurd door de beroemde Takumi meester-bestuurders van Lexus op wegen en testcircuits in Japan. Vervolgens werd de ophanging fijn afgestemd op Europese wegen, met de juiste wielverhouding en demping om oncomfortabel hobbelen tegen te gaan. Het resultaat van deze testsessies was de ontwikkeling van op maat gemaakte schokdempers, die een lineair stuurgevoel creëren en de positie van de wagen aansturen.

Op basis van de feedback van de meester-bestuurders, die beslagen zijn in het vervaardigen van wagens voor het volledige Lexus-assortiment, waaronder ook hoogperformante modellen, werd een versterkingsbeugel toegevoegd aan de stuurversnellingsbak op de voorwielophanging voor een meer direct en precies stuurgevoel. Dit verzekert extra responsiviteit van zodra de bestuurder begint te draaien, waardoor de UX 300e de unieke precieze en verfijnde stuurkarakteristieken heeft van een Lexus.

Op maat gemaakte remmen en banden

De speciaal voor de nieuwe UX 300e ontwikkelde geventileerde schijven vooraan en achteraan verbeteren de remprestaties van deze eerste volledig elektrische Lexus, terwijl de op maat gemaakte 17″ en 18″ banden het kwaliteitsgevoel, de stilte en de uitzonderlijke rijstabiliteit bevestigen.

Nagelnieuwe volledig electrische aandrijflijn

De nagelnieuwe volledig elektrische aandrijflijn van de UX 300e werd geoptimaliseerd om in de stad te rijden. Deze aandrijflijn heeft een elektromotor/generator met een hoog uitgangsvermogen van 150 kW (204 DIN pk), die probleemloos in 7,5 seconden van 0 naar 100 km accelereert en een topsnelheid heeft van 160 km/h. De acceleratiekarakteristiek werd ook geoptimaliseerd om in de stad te rijden. Wanneer het gaspedaal licht wordt ingedrukt, bijvoorbeeld tijdens stop-start-rijden, krijgt de toerentalregeling de voorrang, maar wanneer het gaspedaal meer dan de helft wordt ingedrukt, bijvoorbeeld om een autosnelweg op te rijden, ligt de klemtoon op continue krachtige acceleratie.
De ingenieurs van Lexus hebben ook een compacte nieuwe transaxle ontwikkeld waarmee de aandrijflijn van de nieuwe UX 300e topprestaties neerzet. Voor supervlot rijden werden ook verbeteringen aangebracht zoals polijsten van het oppervlak van de tandwieltanden en een geoptimaliseerd smeersysteem.

Moeiteloze lineaire acceleratie, vier vertragingsniveau’s

Voor een vloeiende maar tegelijk responsieve rit zorgt de nieuwe Power Control Unit (PCU) van de UX 300e voor moeiteloos rijden met minimale bediening van het gaspedaal. De ingenieurs van Lexus hebben zelfs voor een vloeiende acceleratie gezorgd wanneer de bestuurder het gaspedaal ietwat onregelmatig bedient. En om de rit nog comfortabeler te maken, worden onregelmatige snelheidsschommelingen verminderd, ook wanneer de hellingsgraad van het wegdek varieert.
Voor uitmuntende prestaties bij bijvoorbeeld frequent stoppen-en-rijden in de stad en navigeren op slingerende wegen kan de vertraging van de UX 300e in vier niveaus worden gestuurd met behulp van de schakelpeddels die achter het stuur geplaatst zijn.

‘Shift-by-wire’ technologie

Een ander belangrijk interactiepunt voor de bestuurder van de UX 300e is de fijn vervaardigde rijstandkiezer. Als vervanging voor de klassieke versnellingshendel past hij perfect in de handpalm en met de allernieuwste “shift-by-wire” technologie van Lexus voelt het schakelen in achteruit/neutraal/rijden heel natuurlijk aan. Bovendien werd de bedieningsslag verkort om snel te kunnen schakelen.
“Voor de nieuwe UX 300e crossover hebben we een geëlektrificeerde rijervaring gecreëerd die uniek is voor Lexus”, vertelt hoofdingenieur Takashi Watanabe. “De duizenden uren die onze Takumi meester-bestuurders hebben geïnvesteerd, hebben geleid tot een dynamische verfijning die de nieuwe norm vormt voor dit segment.”

De Lexus UX 300e wordt tegen het einde van het jaar op geselecteerde markten in Europa gelanceerd.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws