Tom Cloet aan de start van de 24 Uur van Portimao met Mühlner Motorsport…alvorens de Michelin Le Mans Cup 2020 met een Duqueine LMP3 prototype te betwisten!

Hij is terug en dat zullen we geweten hebben. Nadat hij in het verleden diverse uithoudingsraces reed, waaronder de 24 Uur van Le Mans in 2006 met een Porsche 996 RS GT2! – zijn er een tiental jaren voorbijgegaan, waarin de Belgische rijder Tom Cloet prioriteit aan zijn professionele activiteiten heeft gegeven. Bovendien bleef hij aan duursport doen, maar dan wel… op eigen kracht. Triathlons, Iron Man: Cloet is een sportman geworden, met een sterke fysieke conditie en een ijzeren wikskracht. Maar hij verloor nooit zijn liefde voor de autosport. Ondertussen doet zijn zoon aan karting en komt
Tom terug naar de autosport voor een volledig seizoen en een race op het circuit van Le Mans.

“Door mijn zoon te vergezellen op de kartingcircuits, heb ik zelf ook terug zin in autosport gekregen”, legt de West-Vlaming uit. “Ik heb vorig jaar al een race voor historische bolides gereden met Anthony Schrauwen en Bart Blommaert, alvorens een resem wedstrijden af te werken met een… Formule Ford in het team van John Svensson! Ik heb vroeger nooit eenzitter gereden, dus was het alsof ik mijn carrière omgekeerd afwerkte. We hebben diverse races van het Duitse kampioenschap gereden en tevens het legendarische Formula Ford Festival op de omloop van Brands-Hatch! Magisch!”

Net voor de coronacrisis reed Tom Cloet ook een aantal testen met het team SRT van de familie Selleslagh – waarmee hij nog de 24 Uur van Zolder won -, maar ook met Mühlner Motorsport, het team van Bernhard Mühlner. En het is met dat team dat hij begint aan een intens seizoen 2020, zelfs al is dat enkele maanden korter dan voorzien. De start van dat seizoen is voor dit weekend op het circuit van Portimao, tijdens de eerste 24-uursrace op Europese bodem dit jaar en dat in het kader van de 24 Hours Series.

“Het is inderdaad de eerste race op circuit sinds het einde van de lockdown in Europa”, aldus Tom. “In die omstandigheden en om weer eens veel kilometers te rijden, doe ik het in een Porsche 991-II Cup van Mühlner Motorsport in compagnie van de Duitser Moritz Kranz, de Nederlander Jeroen Bleekemolen en de Portugees Jose Carlos Gomez Castro Vieira. Het doel is de top-5 algemeen, wat gezien het startveld in Portimao haalbaar moet zijn.”

Tom Cloet ontbreekt het niet aan ambitie, want wat volgt is de Michelin Le Mans Cup 2020 met een Duqueine D08 LMP3 van Mühlner Motorsport met dizelfde Moritz Kranz. “Alles oogt goed”, gaat Tom verder. “De testen met de prototype zijn goed gegaan en ik vorm met Moritz, een homogene duo. Het team Mühlner wil goed presteren in deze competitie die halthoudt in Paul Ricard, Spa-Francorchamps, Barcelona, Le Mans, Monza en Portimao, tussen midden juli en begin november! Ik kijk ook uit naar de ‘Road To Le Mans’, op het bekende circuit, een circuit waar ik bijzonder van hou. Ik wil via die race een stuur bemachtigen voor de 24 Uur van Le Mans 2021! Ik heb me bijzonder goed voorbereid, mentaal en fysiek, want met een prototype de 24 Uur van Le Mans rijden is een droom die ik in vervulling wil zien gaan.”

Tom Cloet zal ook starten in de eerste drie manches van de Nürburgring Langstrecken-Serie, beter gekend als VLN, met een Toyota GT86 samen met Olivier Muytjens. De eerste race is voorzien op 27 juni.

De autosport ontwaakt en Tom Cloet is klaar om ertegenaan te gaan, met start dit weekend in Portimao!

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws