Audi stelt coupéversie van Q4 e-tron voor als conceptcar

Technisch gezien zijn ze tweelingen, maar qua vorm hebben ze elk hun eigen onmiskenbare en typische eigenschappen: de Audi Q4 e-tron concept gaf bezoekers van de 2019 Geneva Motor Show een voorsmaakje op de eerste compacte elektrische SUV van Audi. Met de Q4 Sportback e-tron stelt het merk nu het tweede model van het gamma voor dat in 2021 in productie gaat als een SUV-coupé.

Dat geeft potentiële Q4-klanten de mogelijkheid om ruwweg een jaar voor de eerste leveringen na te denken over welke versie ze het liefste hebben: de veelzijdigheid en het robuuste van de klassieke SUV of de dynamisch elegantie van de coupévariant. De afmetingen van de twee Q4-modellen zijn nagenoeg identiek: met een lengte van 4,60 meter en een hoogte van 1,60 meter is de Sportback 1 centimeter langer en lager. De Q4-versies zijn identiek qua breedte (1,90 meter) en wielbasis (2,77 meter).

De twee conceptcars, die al een duidelijke blik vooruit geven op het krachtige motorenpalet van de toekomstige productieversies, gebruiken ook dezelfde aandrijftechnologie. Twee elektromotoren ontwikkelen 225 kW aan systeemvermogen in de Q4 en Q4 Sportback e-tron concept. Zoals zo typisch is voor Audi wordt de aandrijfkracht op de weg overgebracht via quattro-vierwielaandrijving. Dankzij de uitstekende trekkracht accelereren beide versies van de Q4 van 0 naar 100 km/u in slechts 6,3 seconden. De topsnelheid is begrensd op 180 km/u.

Een grote batterij met een opslagcapaciteit van 82 kWh neemt bijna de volledige ruimte onder de vloerplaat tussen de twee assen in beslag. Het rijbereik van meer dan 450 kilometer – gemeten volgens WLTP-standaard – is een referentie in zijn segment. Versies met vierwielaandrijving zullen een bereik van tot 500 kilometer mogelijk maken volgens de WLTP-cyclus. De technologie voor de Q4 e-tron concept komt van het modulaire elektrische platform MEB dat in de toekomst door talrijke elektrische modellen van de Volkswagen-groep zal worden gebruikt, van het compacte segment tot de bovenste middenklasse. De Audi Q4 Sportback e-tron concept geeft een vooruitblik op wat dan al het zevende elektrische productiemodel zal zijn dat de constructeur in 2021 op de markt brengt.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws