Zorgt nieuwe uitbraak van Covid-19 voor extra moeilijkheden in de komende rally’s?

De genomen versoepelingen in de Corona-crisis zorgden ervoor dat we met zijn allen weer stilaan reikhalzend konden uitkijken naar wat autosportbeleving. Eind augustus ging de Monteberg een heel druk najaar op gang trekken. Maar nu de komende dagen weer de duimschroeven hoogstwaarschijnlijk zullen worden aangetrokken, en in plaats van een extra versoepeling we terug naar verstrenging gaan, stellen we ons voor dat de meeste organisatoren deze momenten toch met argusogen volgen. We gingen eventjes ten rade bij enkele mensen.

Christof Seynaeve (Omloop van Vlaanderen): “Onze organisatie houdt zeer nauw contact met de lokale overheden. Er werd met een sterk dossier groen licht bekomen op de evenementen matrix. Alle voorlopige toelatingen zijn aanwezig. Er komen zeker extra maatregelen om onze wedstrijd Covid proof te maken en er zullen inderdaad ook beperkingen zijn. We hopen dat zowel de deelnemers en het publiek deze maatregelen strikt naleven in het belang van onze geliefde sport! We stellen helaas ook vast dat er weinig back up is vanuit de federatie. Een sterke federatie had nu zijn organisatoren kunnen bijstaan in deze moeilijke tijden, maar voorlopig blijft het nog stil en is iedere organisatie wat op zijn eigen aangewezen. Niettemin hebben we binnen KAMV een sterk team dat super gemotiveerd is om straks een prachtig wedstrijd in te richten. Helaas heeft niemand een glazen bol en kan de toekomst niet voorspeld worden, maar in het slechtste geval dat de wedstrijd door de Corona crisis niet kan plaatsvinden garanderen we wel dat iedere deelnemer zijn volledig inschrijvingsgeld zeer spoedig teruggestort krijgt. Dat is een belofte die we als organisatie maken naar respect toe voor onze deelnemers in deze (budgettair) moeilijke tijden. “

Ook Marc Vandemoortele, KAMV-secretaris-organisator van Omloop , spreekt in dezelfde bewoordingen: “De inschrijvingen gingen eind mei open en we kregen onmiddellijk veel internationale respons. Het is duidelijk dat iedereen ernaar uitkijkt om opnieuw rally’s te kunnen rijden! Enig minpunt aan de grote belangstelling is dat we een wachtlijst dienden aan te leggen. De betrokken deelnemers werden hiervan via email op de hoogte gesteld.

De vergaderingen met de overheid, nl de Rally Commissie, en de Provinciale coördinatievergaderingen, verliepen vlot en de voorlopige goedkeuringen van alle betrokken gemeenten zijn afgeleverd. Sedert 1 juli stelde de Vlaamse Overheid een CERM (Covid Event Risk Model) online ter beschikking van de organisatoren. Samen met de gemeenten werd dit ingevuld omtrent de ConXioN Omloop van Vlaanderen voor de Shakedown, het servicepark, de publiekspunten en het publiekspunt voor het Rally HQ op KP Zoning. Door de nodige maatregelen (beperkt toegelaten publiek, mondmaskers, ontsmettingsgels, looplijnen, extra stewards, beperkt aantal publiekzones…) te voorzien hebben we “code groen” gekregen.
We kunnen echter niet ontkennen dat we ons als organisator niet 100% op ons gemak voelen momenteel. De media brengt ons heel wat “slecht nieuws” omtrent de stijgende besmettingsgraad. De tweede golf komt er aan. Als organisator, als deelnemer en als toeschouwer is het koffiedik kijken. Hoe zal het verder evolueren? Aan ons zal het zeker niet liggen. We werken volop verder aan de voorbereidingen maar houden zeker de mogelijkheid in ons achterhoofd dat er wellicht strengere voorwaarden kunnen opgelegd worden en dat het zelfs tot een annulering zou kunnen komen. We beseffen nu beter dan ooit wat onze collega organisatoren die hun wedstrijd gecanceld zagen kort voor die zou doorgang vinden, doorgemaakt hebben.
Daarom vragen we alle autosportliefhebbers begrip op te brengen voor onze beslissing om nog geen deelnemerslijsten te publiceren en geen voorverkoop van tickets te starten. We houden net zoals jullie angstvallig de evolutie in de gaten en hopen om jullie vanaf 15 augustus (3 weken voor onze wedstrijd) goed nieuws te kunnen brengen.”

Eén week voor de Omloop van Vlaanderen bijt de rally van de Monteberg de West-Vlaamse spits af. Jan Huyghe (secretaris VZW SuperStage) hierover: “Onze Monteberg COVID 19 – het 58 pagina dik veiligheidsplan werd al goedgekeurd op 15 juni in overleg met de instanties. De essentie: een beperkt aantal tickets in verkoop, enkel online verkoop zodat er registratie van de bezoekers is, klassiek polsbandje als inkom bewijs wordt vervangen door verplicht Station Le Seau Monteberg mondmasker (no mask, no entry), De deelnemers bevinden zich in een afgesloten service park in de industriezone, beperkt aantal leden per team, registratie van de team leden, een verklaring op eer dat er geen COVID-besmetting in het team is gekend. De technische en administratieve controle zijn verboden voor het publiek. Aan elke inkompost ontsmetting, handgel, .. en een covid veiligheidsmanager die de situatie vanuit de lucht in de gaten houdt, start – en stopzone verboden voor publiek, looplijnen, en sensibilisering langsheen het parcours via duidelijke panelen omtrent de COVID-maatregelen en de no mask no entry aanpak. De medewerkers dragen allemaal een mondmasker en hebben handgel bij. Dit alles als test en om te evalueren voor de latere rally’s. Als u van deze sport houdt, dan begrijpt u dat we als organisator alles in het werk stellen om de manier dat we deze sportwedstrijd organiseren in lijn te brengen met de COVID-19 overheid maatregelen. We weten dat rally supporters net dat iets meer respect en verantwoordelijkheid kunnen dragen. Dat bewezen ze in het verleden met de opgelegde veiligheidsmaatregelen en de eigen initiatieven gelinkt aan het milieu.”

En wat zegt Boudewijn Baertsoen, voorzitter Tieltse TAC, mede-organisator van de East Belgian Rally in de buurt van Sankt-Vith, en beroepshalve als politiecommissaris heel nauw betrokken, over de eventuele nieuwe Corona-uitbraak: “We zitten met dezelfde vragen en ik kan voorlopig nog geen duidelijk antwoord geven…. Efkes afwachten wat donderdag beslist wordt, maar zoals de cijfers nu omhoog gaan, vrees ik inderdaad dat er strengere maatregelen zullen volgen. We blijven hopen …. “

En dat doet RallyandRaces ook, samen met duizenden rallyliefhebbers…

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws