Audi onderzoekt tweerichtingslaadtechnologie

Een grotere stabiliteit van het netwerk, lagere elektriciteitskosten en een bijdrage aan de bescherming van het klimaat: dat is de visie die Audi en de Hager Group nastreven. De integratie van de elektrische auto in het stroomnetwerk van thuis vormt de kern van een innovatief onderzoeksproject naar tweerichtingsladen. Dat biedt vooral in combinatie met een fotovoltaïsch systeem grote voordelen. Overtollige zonnestroom kan zo tijdelijk worden opgeslagen en in functie van de behoefte weer afgegeven worden.

Opladen met zonnestroom spaart geld

Tweerichtingsladen is hoofdzakelijk gericht op gevallen waar huiseigenaars hun eigen fotovoltaïsche systeem gebruiken om kostenoptimaal op te laden met hun thuis opgewekte elektriciteit. De elektrische auto slaat overtollige stroom van het fotovoltaïsche systeem op die niet nodig is voor toestellen in de woning. Indien de klant een variabel tarief geniet, kan de elektrische auto het hele huis van stroom voorzien op tijdstippen met hoge elektriciteitstarieven. ’s Nachts of bij niet-productieve momenten van de tarifering gebruikt de wagen goedkope stroom om op te laden tot aan het gewenste laadpeil (SoC of State of Charge). Tweerichtingsladen geeft daarnaast een bevoorradingszekerheid die verder gaat dan pure kostenoptimalisering: bij een stroompanne kan het systeem de woning van stroom voorzien via de krachtige hoogspanningsbatterij. Ze kan zelfs een gebouw zonder netwerkaansluiting onafhankelijk van stroom voorzien in een zelfstandige opstelling.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws