Ook bijkomende maatregelen in de Hemicuda rally

Eerder deze week kwamen organisatoren van internationale wedstrijden als de Omloop van Vlaanderen, Ypres Rally en East Belgian Rally op deze pagina aan bod in hun strijd tegen de Covid 19 pandemie. Maar ook organisatoren van regionale wedstrijden moeten met een pak maatregelen en verplichtingen rekening houden. Wij staken eventjes ons licht op bij Guy Desmet, secretaris bij autostal Hemicuda.

“De voorbereidingen voor onze 20e Hemicuda Rally zitten volledig op schema, wij doen er alles aan om onze wedstrijd op 24 en 25 oktober opnieuw vlekkeloos te organiseren. Maar een aantal zaken zullen bepaald worden door de corona-maatregelen die eind oktober misschien nog van kracht zullen zijn en waar we vandaag nog geen zicht op hebben.

De virologen hadden een “tweede golf” van besmettingen voorspeld, en het ziet ernaar uit dat we vandaag aan de vooravond van zo’n tweede golf staan. Het is dus ergens logisch dat bepaalde versoepelde maatregelen nu herbekeken werden. In tegenstelling tot begin dit jaar wordt er nu sneller en grootschaliger op corona getest, wat zal toelaten om sneller op de bal te spelen. Als iedereen zich in de komende dagen en weken aan de voorwaarden houdt, kan die tweede golf hopelijk vóór eind oktober ingedijkt worden. Met de opgelegde maatregelen die vandaag van toepassing zijn, voor zowel deelnemers als toeschouwers, zie ik geen probleem om de Hemicuda Rally eind oktober te kunnen organiseren. De deelnemers zijn er in elk geval klaar voor, want nog nooit hadden we zo’n grote wedloop op de inschrijvingen. Onze timing laat maximum 160 teams toe, en die 160 plaatsjes zijn zo goed als ingevuld.

Wij hadden voor 2020 sowieso geopteerd om quasi niks aan het parkoers en het concept van de Hemicuda rally te wijzigen. Dat laat ons bij manier van spreken toe om een ‘copy/paste’ van vorig jaar te doen, wat niet alleen onszelf maar vooral ook de overheden en hulpdiensten gigantisch veel administratief werk bespaart. Uiteraard verplicht Covid-19 ons om bijkomende maatregelen te nemen, de persoonlijke veiligheid van zowel deelnemers als toeschouwers staat boven alles. De overheid heeft een “Covid Event Risk Model” uitgewerkt. Aan de hand van een lange vragenlijst – (een soort risico-analyse), kom je tot een groen of een rood resultaat. Elke organisator dient zich op die manier aan te passen om tot een groen resultaat te komen, want dat is de voorwaarde om te mogen organiseren. Voorbeelden van maatregelen zijn een beperkt aantal toeschouwers per publiekszone, een afgescheiden in- en uitgang op de publiekspunten, het verplicht laten registreren van toeschouwers, het verplicht dragen van mondmaskers, een strikte timing en methodiek voor de technische controle van de voertuigen,… Welke maatregelen wij tijdens de Hemicuda Rally concreet zullen nemen, zijn we nu zelf aan het evalueren.

Opnieuw, dat is de situatie zoals ze vandaag is. Wij zullen ons uiteraard moeten schikken naar eventuele bijkomende voorwaarden. Gelukkig hebben we een zeer creatief en dynamisch team, dat niet terugschrikt voor een uitdaging meer of minder.

De ‘standaard’ rallywetgeving ligt vast in verschillende Koninklijke Besluiten, is zeer duidelijk en uitgebreid en daar bestaat in feite geen discussie of onduidelijkheid over. De covid-19 maatregelen komen er bovenop en die zijn toch een stukje minder duidelijk.

Rally is een sportdiscipline in open lucht, maar wanneer men in de richtlijnen vandaag over “sporten in open lucht” spreekt, lijkt het vooral over sportdisciplines te gaan die zich in een stadion afspelen. En dat maakt de interpretatie van die richtlijnen niet altijd even gemakkelijk. Ook de overheden hebben niet altijd een 100% sluitend antwoord.

Er wacht ons dus nog wel wat overleg met de gemeenten, met wie we de afgelopen twintig jaar een goede relatie hebben opgebouwd. Dat is dus werk voor de komende weken.

Net zoals een aantal collega-organisatoren nemen wij toch een zeker financieel risico. Er worden kosten gemaakt, terwijl er een bepaalde onzekerheid blijft waar we zelf geen enkel vat op hebben. Wij hebben ons trouwens ook geëngageerd om – indien de wedstrijd alsnog niet zou mogen doorgaan, het betaalde inschrijfgeld integraal terug te betalen aan de ingeschreven teams.

Sowieso wordt het dit jaar zo goed als onmogelijk om financieel tot een “break-even” te komen. Zeker als er een verstrenging zou komen op het aantal toeschouwers. Maar ook wanneer er opnieuw een beperking zou komen op het vrij reizen binnen Europa, zullen wij zwaar geïmpacteerd worden. Als we naar onze voorlopige inschrijvingslijst kijken, komt 30% van de teams uit Engeland, Ierland en Schotland. In elk geval zullen we nog meer dan andere jaren op de kosten moeten letten.

Ik begrijp dus zeker en vast de organisatoren die het risico niet willen nemen, maar meteen volledig annuleren en vol op 2021 mikken.

Wij hebben al die jaren op de steun van de vele regionale piloten mogen rekenen, we hopen dat we hen eind oktober opnieuw in Koekelare mogen verwelkomen. Wij gaan er in elk geval volledig voor !“

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws