Tomas De Backer aan de start met Belgium Racing

Recentelijk konden we lezen dat heel wat jonge coureurs hun zinnen hebben gezet op de Ford Fiesta Sprint Cup en zij zullen begin augustus op Circuit Zolder het gezelschap krijgen van 22-jarige Tomas De Backer. De Antwerpenaar zal er aan de start verschijnen onder de vlag van Belgium Racing en hiermee kennen we alvast een ernstige kandidaat voor de Junior-strijd en waarom niet de algemene overwinningen in de Ford Fiesta Sprint Cup?

“Ik ben de gelukkigste mens ter wereld,” jubelt de zoon van ervaren autosporttechnicus Eddy. “Na de testdag op Circuit Zolder is eigenlijk alles in een stroomversnelling gekomen en volgden er meerdere contacten. Ik kan dan ook niet genoeg Dick van Elk bedanken dat hij mij de kans gaf om test te rijden in één van zijn auto’s, want het is op basis van de snelste tijd die ik er verwezenlijkte – ik stond op de tabellen onder BlueBerry ingeschreven en dat prikkelde bij velen de nieuwsgierigheid – dat één dagje later plots Marc Goossens aan de telefoon hing en zo is de bal aan het rollen gegaan!”

Tomas en vader Eddy waren al een tijd in gesprek met Koen Wijckmans, de coördinator van de Belgische Fiesta Cup, om te proberen op één of andere manier aan de start te verschijnen van de Ford-competitie. Hij was het die hen de raad gaf eens te gaan praten met Dick van Elk, die naast organisator van de Super Car Challenge, Mazda MX-5 Cup en Ford Fiesta Sprint Cup, ook zelf auto’s laat rijden in één van zijn kampioenschappen. Daarop volgde de (geslaagde) test op Circuit Zolder en herinnerde de vorig jaar aangeworven talentenscout van Belgium Racing zich de naam van de jonge Tomas…

Zegt Marc Goossens: “Ik ken Tomas van de periode in karting en ik had die bewuste zondag wel vader Eddy vluchtig gezien, zonder de link te leggen met die voor mij Nederlandse Blueberry-Fiesta die plots helemaal bovenaan stond van de uitslagen! Toen ik besefte dat het Tomas was die ermee aan de slag ging, had ik meteen een plannetje klaarliggen. Men dient te weten dat ik van Patric Derdaele de missie kreeg om Belgium Racing verder uit te bouwen. Ook naar de toekomst toe. En dus te investeren in jong, nieuw talent. Tomas past perfect in dat plaatje. Met Tomas als teammaat van Dylan Derdaele en Philippe Huart is het verenigde Belgium Racing/Ford Peerlings Pelt zeer sterk gewapend om zich in 2020 op te werpen als een grote kanshebber voor zowel de algemene titel, de Junior-kroon als de titel in het Ford Dealer Team Championship!

Tomas draait al een hele tijd mee in de Belgische autosport, maar het bleef wachten op een bevestiging, lees erkenning van zijn talent. Na een debuut in 2009 bij Antwerp Karting, bleef hij zes jaar actief in de Belgisch/Nederlandse GK4 en Benelux IAME, goed voor vijf titels! Hij wist zich te selecteren voor de Red Bull/Karting Eupen-wedstrijd, zat in de finale van het Renault Clio Cup Stuurwiel en strandde in 2015 nipt in de halve finale voor het zitje van de TCR Benelux-RACB National Team.

“Wegens gebrek aan voldoende centen, hebben wij vaak onze kans gewaagd in zulke talentenjachten” blikt Tomas terug op het moeizaam debuut. “Omdat het een betaalbare klasse was, weken wij uiteindelijk uit naar de bij ons minder bekende Nederlandse Mazda MX5 Cup. Ik deed ervaring op, vocht voortdurend voor een plaats op het podium en eindigde 3de in de eindstand. Parallel genoot ik vorig jaar ondersteuning van het Italiaanse kartmerk Haase Kart en kon ter ontwikkeling van het chassis racen in GK4. Al die ervaringen hebben mij gesterkt en dat heeft mij zeker en vast toegelaten om achter het stuur van de Fiesta, waarmee ik tot hiertoe nooit had gereden, meteen scherpe rondetijden neer te zetten. Dus, ja, het is dankzij de stuurmanskunst dat ik mij heb kunnen profileren en van Belgium Racing en Race Winning Brands deze schitterende kans krijg om op het voorplan te treden!”

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws