Het Belgian Audi Club Team WRT wint meteen

De fans en de deelnemers werden eindelijk beloond voor het lange wachten: de eerste afspraak voor de GT Word Challenge Europe op de Autodromo Enzo e Dino Ferrari was boeiend. Door met Matthieu Vaxivière-Kelvin van der Linde-Mirko Bortolotti meteen deze wedstrijd over drie uren te winnen, heeft het Belgian Audi Club Team WRT onmiddellijk zijn ambities duidelijk gemaakt! Nadat ze vanaf de 15e plaats vertrokken, rondden Dries Vanthoor, Charles Weerts en Christopher Mies hun fantastische remonte af op de 4e plaats, waarmee ze de algemene prestaties van het Belgische team in de verf zetten.

Vincent Vosse had het aangekondigd: in 2020 is het Belgian Audi Club Team WRT vastberaden om terug te slaan nadat het seizoen 2019 niet geheel aan de verwachtingen voldeed. Vanaf de eerste wedstrijd van de GT World Challenge Europe op het circuit van Imola, liet de Belgische formatie zich opmerken! De Audi R8 LMS #31 van Mirko Bortolotti, Kelvin van der Linde en Matthieu Vaxivière was van bij de eerste trainingen in goeden doen en bij de kwalificaties realiseerde de wagen een Top 5-notering. In de eigenlijke wedstrijd werkte de Fransman Matthieu Vaxivière een goede stint af, waarna Kelvin van der Linde door het peloton schoot en daarbij liefst vier tegenstanders passeerde om zich op kop te nestelen. Mirko Bortolotti had uiteindelijk niets meer dan de taak om de wagen in die positie richting de zege te leiden, waarbij hij weliswaar het hoofd koel moest houden bij twee neutralisaties in de eindfase.

“Het is uiteraard fantastisch om op deze manier het kampioenschap aan te snijden”, lachte Vincent Vosse, de Team Principal. “Deze zege in een dergelijk competitief veld onderlijnt het harde werk van het ganse team en de competitiviteit van onze Audi R8 LMS. Na een moeilijk seizoen 2019 en alle beslommeringen rond de huidige gezondheidscrisis, proeft dit succes nog zoeter. We waren niet 100% tevreden over onze prestaties tijdens de kwalificaties, maar we wisten dat we tijdens de race kansen hadden omdat we zeer constant konden zijn. Dat hebben we bewezen met een wagen die won na vanaf de vijfde plaats te zijn gestart en met de andere die wist op te rukken vanaf de 15e tot de 4e plaats. De enige ontgoocheling kwam van de #33 die in strijd was voor een podium in de Silver Cup, maar werd aangereden door een tegenstander. Het totaalplaatje is echter een quasi perfecte start van het seizoen. Op naar de volgende afspraak in Misano!”

Kelvin van der Linde, die voor het eerst met Belgian Audi Club Team WRT een volledig seizoen afwerkt, maakte bijzonder veel indruk door in snel tempo vier tegenstanders te verschalken en daarmee de leiding te veroveren halfweg de race. “Ik ben super blij!”, klonk de Zuid-Afrikaan verheugd. “Het was mijn eerste zege in de Endurance Cup, onze Audi R8 LMS was fantastisch en ik ben fier deel uit te maken van WRT. Het was een perfecte dag!”

Na een 15e plaats tijdens de kwalificaties, realiseerden Dries Vanthoor, Charles Weerts en hun teamgenoot Christopher Mies een mooie comeback die hen tot de 4e plaats bracht, waarbij Dries op minder dan een halve seconde van het podium strandde. “We hadden niet verwacht zo hoog te eindigen nadat we als 15e vertrokken”, erkende de Limburger. “Ondanks alles ben ik toch licht gefrustreerd omdat we nipt het podium misten. Het belangrijkste is echter dat we het seizoen goed begonnen zijn. De volgende race in de Endurance Cup zal 6 uur duren en levert meer punten op. Ik hoop dus dat we ook op de Nürburgring zullen kunnen schitteren.”

Ook Charles Weerts toonde zich tevreden, alvorens hij volgende week met Dries Vanthoor zal deelnemen aan de ADAC GT Masters, de Duitse competitie. “Ik ben tevreden over ons uiteindelijke resultaat”, erkende de 19-jarige rijder. “Door van de 15e naar de 4e plaats op te rukken, denk ik dat we kunnen stellen dat we een goede wedstrijd hebben gereden en dat we na een lastige kwalificatie eveneens de schade hebben kunnen beperken. Het was belangrijk om het seizoen goed te starten, aangezien de wedstrijden elkaar nu snel gaan opvolgen. Ik hoop dat we dit positieve momentum kunnen behouden.”

Na de openingsmanche van de Endurance Cup, schakelt de GT World Challenge Europe over twee weken over op Sprint Cup-modus, waarbij er op het circuit van Misano liefst drie wedstrijden van 60 minuten op het programma staan. Het Belgian Audi Club Team WRT zet opnieuw drie Audi R8 LMS in, met de #31 voor de Japanner Ryuichiro Tomita en de Zuid-Afrikaan Kelvin van der Linde, de #32 voor de Belgen Dries Vanthoor en Charles Weerts en de #33 die de sporen krijgt door de Duitse broers Hamza en Jusuf Owega, in de Silver Cup. Ook deze wedstrijd zal live te zien zijn op het Internet met commentaar in het Engels (https://www.gt-world-challenge-europe.com/watch-live) en het Frans (https://www.gt-world-challenge-europe.com/livestream-en-francais). Wetende dat het Belgian Audi Club Team WRT vorig jaar in Misano een race won, trekt het Belgische team niet naar de Adriatische kust om een figurantenrol te spelen!

Uitslag GT World Challenge Europe Endurance Cup – Round 1: Imola, Italië, 25-26 juli 2020

  1. Vaxivière-Van der Linde-Bortolotti (Audi R8 LMS) – 86 ronden
  2. Campbell-Pilet-Jaminet (Porsche 911) – +3s428
  3. Marciello-Boguslavskiy-Fraga (Mercedes AMG) – +4s754
  4. Mies-Weerts-Vanthoor (Audi R8 LMS) – +5s109
  5. Winkelhock-Boccolacci-Haase (Audi R8 LMS) – +9s403
  6. Breukers-Hall-Goethe (Audi R8 LMS) – + 2 ronden (8e Silver Cup)

Kalender GT World Challenge Europe:

07-09/08: Misano (3 Sprints)
05-06/09: 6H Nürburgring (Endurance)
11-13/09: Magny-Cours (2 Sprints)
25-27/09: Zandvoort (2 Sprints)
09-11/10: Barcelona (3 Sprints)
22-25/10: Total 24H of Spa (Endurance)
13-15/11: 1000 Km Paul Ricard (Endurance)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws