Versneld leerproces voor Antoine Potty

Imola, gevolgd door Misano. In twee weken tijd werkte Antoine Potty al twee meetings van de GT4 European Series af. Samen met de Fransman Timothé Buret deelde hij een Toyota GR Supra GT4 van het CMR team. De 17-jarige Belg had echter geen makkelijk seizoensbegin. Toch wist hij zijn plaats in deze hoogstaande competitie al meer dan eens te rechtvaardigen, met twee resultaten in de top-10.

Antoine Potty is er niet de kerel naar om zichzelf in de schijnwerper te plaatsen. En ook niet iemand die na een zesde plaats uit zijn dak gaat. “Ik ben zelden tevreden over mezelf”, stelt hij meteen. “Dus deze seizoenstart in GT4 Europe stelt me niet echt tevreden.”

Cijfermatig is de balans na de eerste twee meetings van de GT4 European Series, afgewerkt in Imola en Misano, niet fantastisch. Een opgave bij de eerste race na een technisch probleem, een negende plek bij de tweede race, gevolgd door opnieuw een aanrijding om het weekend in Misano te starten. Maar de cijfers zeggen niet alles over het ritme dat de jonge rijder uit Hamoir in dit nochtans sterke peloton laat zien.

Zaterdag was zijn zevende plaats in de kwalificatiesessie al heel bemoedigend, al zorgde een contact tijdens de openingsfase er voor dat de wedstrijd er al na één ronde op zat. Op zondag, tijdens de tweede race, konden de waarnemers vaststellen dat Potty zich naar de zesde plaats wist naar voor te vechten. En ook dat hij in staat bleek zijn om zijn teammaat Stéphane Lémeret te volgen, nochtans één van de referenties in de GT4-categorie en aan het stuur van de andere Toyota van het CMR team.

Foto’s met dank aan Nico Deumille.

“Het klopt dat mijn rondetijden vergelijkbaar zijn met die van mijn teammaats, terwijl ik toch over heel wat minder ervaring beschik”, relativeert Antoine. “Toch ben ik na dit seizoensbegin wat gefrustreerd. We beseffen dat we met de Toyota aan een grote uitdaging zijn begonnen, want deze auto maakt zijn debuut in de GT4-racerij. Logischerwijs krijgt de wagen dan ook te maken met kinderziektes. Bovendien moeten we nog alles leren om de wagen helemaal onder de knie te krijgen en het potentieel ervan maximaal te benutten. Dit weekend misten we bij het uitkomen van de bochten wat grip. Maar bij elke sessie leren we bij, en we zijn er van overtuigd dat er nog heel wat in zit.”

De zesde plaats van Timothé Buret en Antoine Potty, terwijl ze van op de twaalfde plaats vertrokken, liegt er dan ook niet om. “Als we er in slagen om een weekend zonder problemen af te werken, zouden we inderdaad om een plaats bij de eerste vijf moeten kunnen vechten”, geeft de ex-karter toe. “Mijn coach Jean-François Hemroulle zegt me dat ik geduld moet oefenen en dat dit een leerjaar voor me is. Maar ik zou graag hebben dat dat leerproces wat sneller verloopt!”

Een leerproces dat van 4 tot 6 september verder gaat op de Nürburgring. En ga er maar van uit dat Antoine Potty er tot dan alles zal aan doen om alle ervaring die hij tijdens de eerste twee GT4 Europe meetings heeft opgedaan zo goed mogelijk te analyseren!

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws