Het seizoen 2020 begint komend weekend in Zolder

Je mag dus nooit wanhopen! Omwille van de redenen die we ondertusen allemaal kennen, blijft het sportseizoen 2020 zeer bijzonder. Het dwarsboomde alle plannen van de organisatoren en promotoren op gebied van evenementen. En de autosport ontsnapte niet aan die regel, helaas… Dat neemt niet weg dat zaterdag 22 augustus de Hundred Series by BGDC eindelijk hun aanvang zullen nemen op het circuit van Zolder, met op het programma een wedstrijd van 200 minuten, voorafgegaan door drie kwartier aan kwalificaties. 

Het werd dus een ‘Start Delayed’ die een ingrijpende wijziging inhield van de kalender. En de drijvende krachten achter de Hundred Series hebben beslist om de kaart te trekken van een ‘Super Season’, zoals ook andere competities deden in de laatste jaren. Anders gezegd: de oefening ingezet in 2020 zal doorlopen over de rest van het jaar…maar ook over het eerste deel van 2021 !

Concreet zetten we in op vijf afspraken”, verduidelijkt Patrick Van Billoen in naam van de Hundred Series by BGDC. “Drie meetings worden nog dit jaar gehouden, zijnde de Zolder 200 volgende zaterdag, de Spa 300 in het laatste weekend van oktober en de Terlaemen 200, opnieuw op Zolder, op 20 november. Gezien de bijzondere omstandigheden zal dit seizoen 2020 zich verderzetten in 2021, met op het programma een afspraak in maart, zeer waarschijnlijk op Zolder, de datum wordt later nog bekend gemaakt, en de Magny-Cours 200 midden mei…”

De meeting in het departement van de Nièvre zal bijzonder zijn in het opzicht dat die zal meetellen voor de twee opeenvolgende kampioenschappen! “Het circuit van Nevers Magny-Cours heeft ons de data van 13 tot 16 mei toegezegd en bevestigd”, vervolgt Patrick Van Billoen. “We organiseren er dus eerst een wedstrijd van 200 minuten om het seizoen 2020 af te sluiten van de Hundred Series by BGDC… en daarna een tweede om het kampioenschap 2021 te lanceren! Origineel, in alle geval, maar in deze bijzondere tijden probeert iedereen uit te zoeken welke oplossingen de beste zijn. En trouwens zullen twee wedstrijden op één en dezelfde afspraak aan de diverse teams toelaten hun verplaatsing naar hartje Frankrijk zo rendabel mogelijk te maken…” 

38 wagens op de baan!

Maar zaterdag wordt dus de eerste start gegeven van het seizoen, met niet minder dan … 38 wagens die de inschrijvingslijst sieren. Nog maar eens een mooi succes, zeker gezien de omstandigheden! Net als vorig jaar is het uitkijken naar de belangrijkste deelnemers in de Divisies 2, 3 en 4 om te weten wie we kunnen terugvinden in de hoogste regionen van het algemene klassement. 

Zo zien we in de klasse E van de Divisie 2 tot onze vreugde de Peugeot 308 van Burton-Heinen terug, de Audi’s RS 3 LMS van Scamardi-Nale en Delencre-Dussoul, de Cupra van Hoogwerf-Teirlinck-Crabbe, de Peugeot 207 T van Vander Eecken-La Monica, evenals de  Renault Clio’s van de Nederlanders Nieman-Knap en Van Der Sloot-Van Der Sloot-Koper! De Divisie 2 herbergt tevens meerdere bolides van de klasse F, met de Seat Leon Supercopa MK2 van De Boeck-Peigneur, de BMW Z4 van Patze-Patze-Schmitz, en de  BMW’s M3 van Van Asch-De Kerpel-Van Mechelen. Kortom, mooi volk voor deze aftrap van het seizoen. 

Raphaël van der Straten en Hary Putz worden zonder twijfel de favorieten in de Divisie 3 aan het stuur van hun gebruikelijke MARC Focus V8 VDS Racing Adventures (Klasse S+). Ze zullen er de degens kruisen met de Renault Mégane Trophy van Danneels-Danneels-Gilot (Klasse S-) en de MARC BMW V8 van Van Woensel-Mertens-Van Egdom. 

Opletten toch maar voor de bolides die de Divisie 4 uitmaken. Ze worden steeds betrouwbaarder over de lange afstand, zo blijkt. We denken daarbij aan de BMW’s 235i, M2 CS Racing en M 135i die worden ingezet door Buffet-Buffet, Werckx-Werckx, Vermeulen-Maes, De Mulder-De Boever, Bradt-Van de Hove, evenals aan de langverwachte M4 van Sari-Sari, maar ook aan de Ginetta G55 van Leburton-Van Mol. Onuitgegeven wagens zijn dus legio voor deze vuurdoop.

Wat de Divisie1 betreft, die blijft immer populair. In de klasse B zien we uiteraard de onvermijdelijke Vauxhall Astra Coupé van de jonge wolven Ménage en Katsers. Zij dagen eens te meer de Renault Clio’s uit van Deger-Debroux-Jeukenne en Asnong-Divoy-Duthoit, de Honda’s Civic van De Laet-Van Billoen en Franken-Libbrechts. Trouwens, vergeten we ook de Britten Simmons en Coomber niet. Verder zijn er de goed gekende Toyota Celica GTI van Wanson-Henrard-Close, de originele Abarth 500 Assetto Corse van Museur-X en de Mazda MX-5 Cup van Dubois-Daenens-Wauters. 

Zoals de traditie het wil wordt de Divisie 1 verder aangevuld met deelnemers in de klasse D (3000cc). We noteren de BMW 120d van Peeters-Adriaenssens en de BMW’s 325i Clubsport Trophy van Geunes-Crauwels-De Breucker, Duville-Devleeschauwer, Hertsens-Poitevin-Francis en Meert-Van Vaerenbergh. En uiteraard ook met de kunstenaars van de klasse A (1600cc), de kleinste cilinderinhoud van het peloton, met de Honda’s Civic van Van Belle en Ronveau-Faucon-Pons, de Renault Clio van Leten-Van Kuyk en de Suzuki Baleno van de immer snelle Petralia-Do-Le Leu. 

Deze zaterdag 22 augustus kiezen de bolides van de Hundred Series by BGDC om 9u00 voor het eerst dit seizoen de baan. Ze rijden eerst 45 minuten tegen de chrono. De Zolder 200 hebben dan meerdere uren later plaats, tussen 13u15 en 16u35. Volle gas vooruit!

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws