Nieuw voor de Porsche Taycan: Plug & Charge, Functions on Demand, Head-up display Sneller sprinten en comfortabeler opladen

Wanneer in oktober het nieuwe modeljaar wordt gelanceerd, brengt het talrijke nieuwe features naar de Porsche Taycan. De nieuwe Plug & Charge-functie maakt eenvoudig opladen en betalen mogelijk zonder dat kaarten of apps nodig zijn: steek de kabel in de wagen en de Taycan start een gecodeerde communicatie met het Plug & Charge-compatibele laadstation. Vervolgens start het laadproces automatisch. Ook de betaling wordt automatisch verwerkt.

Aanvullende innovaties zijn voertuigfuncties die flexibel online kunnen worden geboekt (Functions on Demand, FoD), naast een head-up display in kleur en een interne lader met een vermogen tot 22 kW (optionele uitrusting). In de toekomst krijgt de adaptieve luchtvering een Smartlift-functie.

De acceleratietijden van de Taycan Turbo S zijn ook verbeterd. Met de Launch Control sprint hij voortaan van 0 naar 200 km/u in 9,6 seconden, wat 0,2 seconden sneller is dan voordien. De kwartmijl legt hij af in 10,7 seconden (voordien 10,8 seconden). Zoals altijd bewijst de Taycan zijn prestatievermogen verschillende keren na elkaar zonder dat de prestaties verminderen, wat typisch is voor een sportwagen.

De ingrijpend verbeterde elektrische sportwagen kan vanaf half september worden besteld en staat vanaf half oktober bij de Porsche Centres.

Intuïtief weergavesysteem en intelligent chassis

Voortaan is een head-up display in kleur beschikbaar. Die projecteert relevante informatie recht in het blikveld van de bestuurder. Het scherm is ingedeeld in een hoofddeel, een statusdeel en een deel voor tijdelijke elementen zoals telefoongesprekken of spraakcommando’s. Ook een navigatieweergave, een vermogenmeter en een door de gebruiker bepaald scherm kunnen worden geselecteerd.

Dankzij de nieuwe Smartlift-functie, die standaard komt met de adaptieve luchtophanging, kan de Taycan worden geprogrammeerd zodat hij automatisch omhoog gaat op bepaalde terugkerende delen, zoals verkeersdrempels of op de oprit van een garage. De Smartlift-functie kan ook de rijhoogte van de auto actief beïnvloeden door de koetswerkhoogte aan te passen voor het best mogelijke compromis tussen efficiëntie en rijcomfort.

Als optie is ook een on-board charger van 22 kW verkrijgbaar. Daarmee laadt de batterij in ongeveer de helft van de tijd op dan wat nodig is met de standaard 11 kW-lader voor wisselstroom. Deze optie is tegen het eind van het jaar beschikbaar (onder voorbehoud van beschikbaarheid).

Flexibele upgrades na aankoop met Functions on Demand (FoD)

Dankzij FoD kunnen Taycan-bestuurders indien gewenst diverse comfort- en rijhulpfuncties kopen. Het bijzondere aan deze aanpak is dat dit ook kan na aankoop en op de oorspronkelijke configuratie van de wagen. Dankzij draadloze online updates is daarvoor geen bezoek aan de dealer nodig. De Porsche Intelligent Range Manager (PIRM) is reeds verkrijgbaar als FoD. Power Steering Plus, Active Lane Keep Assist en Porsche InnoDrive zullen nu ook als FoD-functies worden toegevoegd.

Klanten kunnen kiezen of zij de respectieve functie voor hun Taycan wensen aan te kopen of op maandelijkse basis willen huren. Wie kiest voor maandelijkse huur krijgt drie maand op proef. Na registratie moet(en) de gewenste functie(s) in de Porsche Connect Store worden geselecteerd en zodra een dataverbinding kan worden gemaakt stuurt de backend van Porsche een datapakket naar de Taycan via het mobiele telefoonnetwerk. Bestuurders worden op de hoogte gebracht van de beschikbaarheid van zo’n pakket via het Porsche Communication Management (PCM), waarna de activering een paar minuten duurt. Wanneer de activering geslaagd is, verschijnt een bericht op het centrale scherm. Vanaf het nieuwe modeljaar kunnen vier functies worden aangekocht en zijn er drie beschikbaar in maandelijkse huur.

Active Lane Keep Assist houdt de wagen in het midden van de rijstrook via doorlopende stuurinterventies – ook in fileverkeer. InnoDrive regelt de snelheid af in functie van verkeersomstandigheden verderop, zoals snelheidsbeperkingen, bochten, rotondes, voorrangssituaties of stopborden, en dat allemaal op een typische manier voor een sportwagen.

Wanneer de routegeleiding actief is werkt Porsche Intelligent Range Manager (PIRM) op de achtergrond. Het optimaliseert alle systeemparameters voor het hoogste comfortpeil en de kortste reistijd.

Power Steering Plus werkt op basis van de voertuigsnelheid. Het reageert onmiddellijk en precies bij hoge snelheden en biedt meer ondersteuning bij lagere snelheden. Function on demand.

Nog comfortabeler opladen

Opladen met behoud van de batterij is nog een nieuwe functie. Die kan het laadvermogen aan geschikte laadpunten (bijvoorbeeld de krachtige Ionity-snellaadstations) beperken tot ongeveer 200 kW wanneer de klant van plan is om een langere pauze in te lassen. Dat verlengt de levensduur van de batterij en vermindert het verlies aan kracht. Bestuurders kunnen deze functie voor opladen met behoud van de batterij kiezen op het centrale scherm. Wanneer de klant niet voor deze optie kiest blijft uiteraard een laadvermogen van tot 270 kW beschikbaar aan snellaadstations van 800 volt.

Daarnaast zijn nieuwe, intelligente oplaadfuncties verkrijgbaar in combinatie met de Mobile Charger Connect en de Home Energy Manager. Die omvatten onder meer de functie voor vermogensbewaking, die voortaan in staat is om ongeacht de fase een overbelasting van de thuisinstallatie te voorkomen, en geoptimaliseerd opladen met thuis opgewekte energie. Gebruik deze functie om de Taycan op te laden met thuis opgewekte zonne-energie als onderdeel van een doelbewust proces. Zodra het vrij te kiezen minimale laadpeil van de batterij wordt bereikt gebruikt het systeem de zonne-energie die niet door het gebouw wordt verbruikt om bij te laden.

Plug & Charge maakt opladen eenvoudiger: Taycan-bestuurders moeten enkel de kabel inpluggen en het laden start. De aanmeldingsgegevens zijn in de auto opgeslagen. Daardoor herkent het laadstation het verbonden voertuig automatisch. ISO-norm 15118 verzekert dat de communicatie tussen de infrastructuur en de wagen fraudebestendig verloopt. Ook de betalingen worden automatisch verwerkt. Plug & Charge werkt reeds in Ionity-laadstations in Duitsland, Noorwegen, Denemarken, Zweden, Finland, Italië en de Tsjechische Republiek. Begin 2021 volgen nog twaalf andere Europese landen.

Bredere kleurenkeuze

Modeljaar 2021 biedt zeven nieuwe koetswerkkleuren: Mahogany Metallic, Frozenberry Metallic, Cherry Metallic, Coffee Beige Metallic, Crayon, Neptune Blue en Ice Grey Metallic.

Het Carbon Sport Design Pack is verkrijgbaar op alle Taycan-versies. Het bestaat uit onder meer koolstofvezel inzetstukken onderaan het front en in de dorpelbekleding en koolstofvezel vinnen op de achterdiffuser.

Digitale Radio is voortaan standaard. Digitaal uitgezonden radiostations in DAB, DAB+ en DMB-audioformaten bieden een duidelijk betere geluidskwaliteit. Porsche heeft ook de standaarduitrusting uitgebreid op het vlak van connectiviteit. Apple®-podcasts kunnen nu als een aparte mediabron worden geselecteerd.

Hans
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gilles Magnus: “Een stevige hap”

Na een uitstekend debuut in de FIA WTCR in Zolder snijdt Gilles Magnus dit weekend één van de meest iconische circuits uit...

Nicolas Vandierendonck wil kloof slaan in tussenstand

Met een meeting op het vernieuwde F1-circuit van Zandvoort is de Porsche Carrera Cup Benelux aanbeland bij de derde manche van het...

Akio Toyoda trots op de overwinningen in de 24 uur van Le Mans en Rally Turkije

We zouden de 24 uur van Le Mans 2020 kunnen winnen. We zouden in hetzelfde weekend ook de Rally van Turkije kunnen...

Reden genoeg tot feesten bij BMA

Grégoire Munster en Louis Louka (Hyundai i20 R5) hebben zondag de Rallye Castine – Terre d’Occitanie gewonnen. Munster won zes van de...

Winst voor Nico Rogiers en Steven Ramboer in Waremme

Ook Nico Rogiers en Steven Ramboer waren blij dat de Renault Clio 2 Rally Challenge, na maanden inactiviteit door Covid-19, weer van...

Turboproblemen voor Nicola Stampaert

Net zoals heel wat andere Vlaamse piloten, trok ook Nicola Stampaert met de Ford Fiesta naar het Critérium Jean-Louis Dumont.

Gerelateerd nieuws