De IAME Series Benelux gaan eindelijk opnieuw van start

Na vijf lange maanden wachten, kunnen de piloten van de IAME Series Benelux, dit weekend in Genk, eindelijk aan hun seizoen beginnen. De context zal er wel wat anders zijn dan dat we gewoon zijn, met de wedstrijden die doorgaan achter gesloten deuren, maar het deelnemersveld blijft nog altijd zeer aantrekkelijk. Meer dan 180 deelnemers zullen de strijd aangaan in Limburg tijdens deze eerste manche van het kampioenschap. Tijd dus voor spektakel!

Ondanks een ongeziene gezondheids- en economische situatie, hebben de piloten zich massaal ingeschreven voor de IAME Series Benelux! Dit weekend komen er niet minder dan 185 deelnemers aan de start van de eerste manche van het kampioenschap in Genk. Er zal dus ongetwijfeld opnieuw een hevige strijd zijn in de vijf categorieën die op het programma staan.

Door het Coronavirus is een verplicht tracingsysteem en een strikt gezondheidsprotocol in voege gebracht om de veiligheid van iedereen te garanderen. Het format van de proef is eveneens aangepast: op zaterdag komen de categorieën X30 Junior en X30 Senior (vrije oefensessies, kwalificatiesessies, kwalificaties en de Finale) in actie en op zondag is het de beurt aan de categorieën Mini, X30 Master en X30 Super Shifter (idem). Alle resultaten kunnen worden gevolgd op de site savoie-chrono.com.

Er rest ons nog één vraag: wie zullen vijf maanden na het verplaatsen van het begin van de competitie de eerste winnaars zijn? We geven jullie een overzicht van de verschillende toppers van het meest gevulde deelnemersveld van Europa!

X30 Senior: het uur van Collignon?

Met 60 ingeschreven deelnemers belooft het in de X30 Senior klasse (14 jaar en ouder) opnieuw een hevige strijd te zijn… en meer open dan ooit! De Nederlander Joey Van Splunteren zal zijn dubbele kroon niet verdedigen en zodoende zal de Fransman Corentin Collignon de te kloppen man zijn dit seizoen. Maar de huidige vicekampioen zal heel wat tegenstand mogen verwachten van de habitués van de categorie. We denken allereerst aan Elie Goldstein, vicekampioen van 2018, aan Sam Balota, maar ook aan de Nederlander Nick Smit, die vorig jaar regelmatig vooraan te vinden was. De Fransman Xavier Dias zou zich ook wel eens kunnen mengen in de strijd, net als de Nederlander Daan Steenman. Vervolgens zijn er nog enkele zeer goeie outsiders die we in het oog moeten houden waaronder onder andere de Fransman François-Xavier Venet en de Belg Xavier Handsaeme, oud-winnaar van de CIK-FIA Academy Trophy. En tot slot volgen we ook nog de prestaties van de piloten die hun eerste volledige seizoen in de klasse zullen aanvatten. Deze piloten zijn de Brit Ollie Marsh, Rens Van Pelt en Alessandro Tudisca. Allen hebben ze als doel om mee te draaien in de kop van het peloton!

X30 Junior: Hongerige jonge wolven

In de IAME Series Benelux kan de X30 Junior klasse (12-14 jaar) ook op heel wat aandacht rekenen. Voor de 53 ingeschreven piloten dit weekend in Genk is het dus het ideaal moment om zich in de spotlights te rijden. Yani Stevenheydens, beste Belg en derde in de competitie in 2019, zal de favorietenrol voor zich nemen dit jaar. Maar hij zal vol moeten gaan als hij de status van favoriet wil behouden! Naast de Nederlanders Bart Ploeg en Dani Prins, zal hij het moeten opnemen tegen zijn landgenoten die vast beraden zijn om de titel te veroveren, onder hen Noah Maton, Lucas Taelman en Benjamin Paque, de recente winnaar van de tweede proef van de IAME Series Netherlands in Mariembourg. De voormalige “Cadetten”, Nederlander Milan Kok, Kimmy Abraham en Rayhan Mouoya zullen dit seizoen vooral ervaring moeten opdoen, maar een stunt van één, of meerdere, van hen is zeker niet uitgesloten. Meer dan ooit is het opnieuw moeilijk om een pronostiek op te maken.

Mini: tijd voor de jeugd!

Ze zijn allen tussen 7 en 11 jaar oud en trappelen vol ongeduld om voluit op ontdekking te gaan. Deze zondag zullen ze met 32 strijden voor de overwinning in de Mini klasse (7-11 jaar). Het belooft dus een strijd te worden met boeiende duels! Op de startgrid vinden we enkele bekende gezichten terug, zoals Thibaut Ramaeckers, Thibauld Gelade en de Tsjech Lukas Horcicka. Deze drie piloten, die zich vorig jaar reeds goed in de kijker reden, zullen kunnen profiteren van hun beetje ervaring om het verschil te maken. Hetzelfde kan gezegd worden voor Nils Lelaure en Arthur Hoang. Maar ze zullen desalniettemin moeten opletten voor de revelaties van deze categorie waarin heel wat onbekenden zitten. Om op te volgen dus!

Foto’s met dank aan Pascal Verheuge

X30 Master: de strijd der Kampioenen

Ze hebben niets meer te bewijzen, maar de deelnemers uit de X30 Master klasse (minimum 25 jaar of zwaarder dan 75kg voor een piloot met volledige uitrusting) hebben de gewoonte om hun deel van het spektakel te verzorgen. Deze eerste afspraak in de IAME Series Benelux zal eveneens geen uitzondering zijn op de regel met de aanwezigheid van de bekende namen van de discipline.

Hubert Bauthier zal zijn titel van vorig jaar verdedigen. Zijn taak zal weliswaar niet eenvoudig zijn, want hij zal het moeten opnemen tegen Justin Bonnes, Kampioen van 2018, Fabio Kieltyka, Kampioen van 2017 en tegen de X30 Super Shifter Kampioen van 2016, Thierry Delré. En dat is nog niet alles! In Limburg wil Sébastien Biélande zich komen mengen in de strijd, net als de terugkerende Thibaud Mazuin en Nicolas Jussy. Voeg daar nog Benjamin Berghmans Jr en Nicolas Chapelle aan toe en je hebt een topaffiche. Mathieu Bourdon, Kristof Vincent en Steeve Hansoulle zullen op hun beurt strijden voor de overwinning in het klassement dat voorbehouden is aan de Gentlemen.

X30 Super Shifter: de weg is vrij

De laatste categorie die op het programma staat dit weekend, de X30 Super Shifter klasse (175cc motor met versnellingsbak), is ook opnieuw van de partij. Één ding staat vast: er zal een nieuwe Kampioen zijn dit jaar, want de Est Sten Dorian Piirimagi staat niet op de deelnemerslijst. De weg is dus vrij voor Christof Huibers en Sam Claes, die tweede en derde eindigden in het kampioenschap van 2019. Maar niets is op voorhand gespeeld! Onder de serieuze kandidaten voor de overwinning vinden we onder andere Thomas Cypers, die er terug bij is in de IAME Series Benelux, Ronan Waelbrouck, de Nederlander Frank Postema en Jimmy Deveen. Matteo Raspatelli zal van zijn kant er alles aan doen om contact te houden met de besten tijdens zijn eerste optreden in de categorie. We kunnen dus besluiten dat deze eerste meeting zeer aantrekkelijk belooft te worden!

Alles en iedereen is er klaar voor, dus het seizoen 2020 kan eindelijk beginnen!

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws