Waarom werd de rally Omloop van Vlaanderen geannuleerd?

Na het gezamenlijk annuleren van drie wedstrijden van het JobFIXers Belgian Rally Championship wenst de Koninklijke Automobielclub Midden Vlaanderen wat extra duiding te geven omtrent de annulering van de ConXioN Omloop van Vlaanderen.

“Maandenlang was ons team hard aan het werken aan de voorbereiding van onze wedstrijd gepland in het eerste weekend van september. In het huidige Corona tijdperk wisten we reeds een tijdje dat dit geen gewone editie was die we aan het voorbereiden waren. We waren ons zeer bewust van de uitdaging waar onze club voor stond om een Covid-19 veilige wedstrijd te organiseren. Een zeer gedetailleerd protocol om publiek en deelnemers te ontvangen werd door KAMV uitgewerkt (daarvan is een ontwerp terug te vinden op onze website www.omloopvanvlaanderen.be) en in samenspraak met diverse overheidsinstanties werden dit zelfs enkele keren vernieuwd.

We waren ons ten volle ervan bewust dat al de extra geleverde inspanningen teniet konden gedaan worden door een plotse opstoot of verslechtering van de pandemie. Niettemin heeft de organisatie tot het allerlaatste moment gezocht naar oplossingen voor onze deelnemers wiens honger naar een rally enorm groot is. En voor de talrijke supporters die stiekem hoopten om nog eens hun favoriete sport van dichtbij te kunnen aanschouwen. 145 teams in de BRC categorie, waarvan meer dan 50 buitenlandse en 32 R5 wagens, 45 Criterium deelnemers en 35 Classics waren klaar voor de start van de 61ste ConXioN Omloop van Vlaanderen.

Het besluit van onze gouverneur dat ons vrijdag laatstleden werd medegedeeld, namelijk geen buitenlandse teams en geen publiek langs de weg, deed ons gezamenlijk met alle instanties beslissen de wedstrijd uit te stellen voor een jaartje. Het besluit van de gouverneur werd helaas genomen omdat de federatie RACB tot heden nog altijd geen protocol heeft voorgelegd aan de overheidsdiensten waarop een gouverneur of burgemeester zich kan baseren. Een dergelijk protocol is wel bestaande in de wielersport en voetbalwereld, maar helaas tot heden nog niet in de rallysport.

Met een dergelijke groot aantal buitenlandse inschrijvingen, maar ook buitenlandse preparateurs die onze Belgische rijders van een wagen voorzien, of een buitenlandse co-pilo(o)t(e), moesten we plots veel teams ontgoochelen. Onze wedstrijd heeft een rijke traditie op het vlak van buitenlandse deelnemers. Dat maakt het erg hard om opeens een groot deel van het deelnemersveld te verliezen op deze manier.

Maar meer nog dan het verbod op buitenlanders, weegt de beslissing om geen publiek toe te laten op onze wedstrijd. Met het openbaar karakter en de uitgestrektheid van onze 7 klassementsproeven is dit als organisator onhaalbaar te waarborgen dat er zich geen publiek langs ons parcours zal bevinden. Op deze manier kunnen we, waarbij een gecontroleerd toelaten van een beperkt aantal toeschouwers verboden is, niet garanderen dat toeschouwers zich niet langs het parcours zullen begeven, wat Covid-onveilige situaties kan opleveren.

De gezondheid van onze medewerkers, baanposten, deelnemers, hulpdiensten, eventuele toeschouwers zijn voor ons veel belangrijker dan het sportieve aspect. We mogen immers niet vergeten dat we nog altijd te maken hebben met een gevaarlijk virus dat zich nog altijd volop verspreidt.

Samen met alle overheidsdiensten waarmee we een zeer goede samenwerking hadden van begin tot einde, wensen en hopen we alle deelnemers en toeschouwers te mogen verwelkomen volgend jaar op onze 61ste ConXioN Omloop van Vlaanderen op 3 & 4 september 2021.”

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws