De VW Fun Cup dient de crisis van antwoord

Zelfs de crisis die de wereld in haar greep houdt, kan de passie niet temperen. Na vijf maanden verplichte rust, brandt de passie voor de autosport namelijk nog vurig bij de liefhebbers van de VW Fun Cup powered by Hankook! Dit weekend tekenen immers meer dan 30 racekevers present op Circuit Zolder voor de aftrap van het seizoen 2020. Tijd dus om de balans op te maken met de drie hoofdrolspelers binnen het kampioenschap: promotor Kronos Events, WRT (de constructeur van de VW Fun Cup) en trouwe partner Volkswagen België.

Sinds 1997 heeft de VW Fun Cup een vaste plaats in het Belgische autosportlandschap. Welk ander kampioenschap kan bogen op dergelijke geschiedenis en welk ander kampioenschap kan jaar na jaar dergelijke deelnemerslijsten voorleggen? Uiteraard laat de coronacrisis zijn sporen na, maar niet minder dan 31 VW Fun Cup tekenen present bij de start van de eerste race van het seizoen, aanstaande zondag in Zolder. Een cijfer dat opgelucht doet ademhalen.

“Er ontbreken zeker en vast enkele wagens op het appel in Zolder, vanwege de crisis, maar ik denk dat we kunnen stellen dat we de schade beperken! Daarenboven verwachten we meer dan 40 teams in Zandvoort voor de tweede afspraak van dit uiterst bijzondere seizoen 2020”, licht Marc Van Dalen, CEO van Kronos Events toe. Het Naamse bedrijf, dat sedert 2012 de promotor is van het kampioenschap, heeft snel weten te reageren op de crisis door een aantrekkelijke kalender met vijf wedstrijden voor te stellen. “We hebben geluisterd naar onze klanten die een beperking op vlak van aantal wedstrijden wensten. Op financieel vlak dringt dat de kosten terug en daardoor hoeven ze ook niet te vrezen dat een te beknopt seizoen onverenigbaar zou zijn met hun professionele en familiale activiteiten.”

Foto met dank aan de Belgian VW Club.

De grootste verandering is uiteraard de afwezigheid op de kalender van de 25 Uur VW Fun Cup, eigenlijk voor het eerst sinds 1999 (in 2012 en 2013 werd de race verreden over 3.000 km). “Die afwezigheid is uiteraard uitzonderlijk”, benadrukt Marc Van Dalen. “De 25 Uur VW Fun Cup prijken reeds op hun traditionele datum op de kalender 2021, namelijk het tweede weekend van juli. Dit jaar waren de omstandigheden echter onverenigbaar met de organisatie van de 25 Uur zoals wij het wilden: in de zomer, met teams uit alle hoeken van de wereld, met publiek en genodigden en activiteiten voor het hele gezin… In plaats daarvan houden we in 2020 een wedstrijd van 12u30, maar de rijders zullen daarbij wel kunnen racen op het circuit van Spa-Francorchamps.”

Kronos Events houdt duidelijk 2021 reeds in het vizier en Marc Van Dalen heeft vertrouwen. “Natuurlijk zijn we, zoals iedereen, afhankelijk van de evolutie van het virus en de beslissingen die worden genomen door de autoriteiten”, vervolgt de baas van Kronos Events. “Ik ben er echter van overtuigd dat de VW Fun Cup nog steeds een mooie toekomst tegemoet gaat. De ingrediënten die geleid hebben tot het succes zijn nog steeds aanwezig! De verhouding tussen de kosten, de rijtijd en het plezier aan het stuur van deze wagen – een echte racewagen – is simpelweg niet te kloppen. Iedereen waar passie door de aders stroomt heeft zin om terug te keren naar het circuit, misschien zelfs nog meer dan vroeger. Langs onze kant blijven we de kosten zoveel mogelijk beteugelen. De revisies zijn beperkt, een setje Hankook-banden kost minder dan 400 euro en ze hebben een levensduur die absoluut niet te vergelijken is met racebanden, want we willen de sfeer erin houden… De VW Fun Cup heeft een mooie toekomst in het verschiet!”

Foto met dank aan de Belgian VW Club.

Aangezien WRT de VW Fun Cup Evo 3 bouwt, is dit bedrijf uiteraard nauw betrokken bij het welzijn van de discipline. Ook de baas van WRT is zich terdege bewust van de uitdagingen die de plezantste racekevers te wachten staan. “Ik ben ervan overtuigd dat de VW Fun Cup altijd zal aanslaan, zelfs als de crisis achter ons ligt”, aldus Vincent Vosse. “De formule heeft zoveel kwaliteiten en is dermate betaalbaar in vergelijking met andere kampioenschappen, dat ik zeer optimistisch ben voor de toekomst. We weten evenwel dat we voorzichtig moeten zijn in deze turbulente tijden. Op technisch vlak lijkt het ons daarom belangrijk om… niets te veranderen! We denken aan manieren om de kosten te beperken, maar het is momenteel niet het juiste moment om deze te introduceren aangezien ze in de eerste plaats een investering vergen van de teams. Sinds de introductie van de Evo 3 waken we erover dat de VW Fun Cup evolueert in kleine stappen, want het is ook de lange levensduur en de tweedehandsmarkt die bijdragen tot het succes. Als je momenteel een VW Fun Cup koopt, weet je dat je er over enkele jaren nog steeds mee kan rijden.”

Ook bij Volkswagen België, partner vanaf het eerste uur, beseft men dat de VW Fun Cup een product is dat uitstekend in staat is de crisis van antwoord te dienen. “De formule ligt ons na aan het hart bij Volkswagen”, bevestigt Jean-Marc Ponteville, public relations-verantwoordelijke van het merk in België. “De VW Fun Cup biedt namelijk datgene waar we van houden: pure en stevige competitie, met een steeds indrukwekkender niveau, maar ook een toegankelijke kant die toelaat om autosport te beoefenen in een echte racewagen, terwijl de kosten bescheiden blijven. Daardoor is er ook de mix tussen jonge talenten, debutanten en de betere amateur. Het toegankelijke aspect laat het publiek ook toe de racerij te ontdekken aan boord van de tweezitters en dezelfde ervaringen te beleven als de rijders. De VW Fun Cup is een kwalitatieve competitie aan een betaalbare prijs en dat is zonder twijfel in lijn met onze waarden.”

Na de openingsmanche dit weekend in Zolder, trekt de VW Fun Cup powered by Hankook via Zandvoort (11-13 september) naar l’Anneau du Rhin in de Elzas (2-3 oktober) om vervolgens via de 12u30 van Spa-Francorchamps (29-31 oktober) te besluiten in het Portugese Portimão op 14 en 15 november. Nu kan het seizoen 2020 echt beginnen!

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws