Van Woensel-Mertens-Van Egdom (MARC BMW V8) eerste winnaars van het seizoen 2020

Het heeft lang geduurd en veel geduld gevraagd maar eindelijk hebben wij weer kunnen racen. Voor de 100 Series by BGDC 2020 van afgelopen zaterdag op het circuit van Zolder hebben de deelnemers waar voor hun geld gekregen. De deelnemers moesten zowel afrekenen met enkele safety car situaties omwille van piloten die het circuit vanuit een ander oogpunt wilden zien als ook met een fikse regenbui 30 min. voor het einde. Hierdoor werd deze Limburgse openingsmanche een echte challenge met enkele verrassingen in het eindklassement.

Vanaf de start van de kwalificaties werd de toon gezet door de MARC BMW V8 Deca Motorsport met aan het stuur rallypiloot Chris Van Woensel vergezeld van Dirk Mertens en Maurits Van Egdom. Zij behaalden de pole positie in de kwalificaties en beheersten het grootste deel van de wedstrijd. In hun zog werden zij gevolgd door een aantal topauto’s die helaas de valkuilen niet wisten te omzeilen of met pech af te rekenen kregen, te beginnen met de MARC Focus V8 VDS Racing Adventures bestuurd door Hary Putz die de muur inging net na de chicane en wat ook meteen het einde betekende voor de nr. 20. Helaas ging het de Ginetta G55 van Leburton en Van Mol niet beter af en moesten ook zij na slechts 3 ronden forfait geven wegens motorproblemen.

Van zodra het was beginnen regenen tijdens het laatste gedeelte van de race kon de MARC BMW V8, met Chris Van Woensel aan het stuur, zijn voorsprong vergroten en zo de algemene overwinning en de overwinning in Divisie 3 veilig stellen. In dezelfde categorie haalde enkel de Renault Mégane Trophy van Danneels-Gilot de finish maar dit met een achterstand van 8 ronden op de Australische MARC V8.

Het beste bewijs dat de indeling van de BGDC 100 Series goed gebalanceerd is, is dat de eerste 3 plaatsen algemeen ingenomen werden door 3 auto’s uit een verschillende divisie. Met een prachtige prestatie van de 2e algemeen en overwinning in de klasse D2 voor de Peugeot 308 Burton Racing van Caren Burton en Jérôme Heinen die net de bovenhand konden houden op de verbazend supersnelle Renault Clio III met de techniek van een Clio IV bestuurd door onze noorderburen Nieman en Knap en dit met beduidend minder vermogen. De familie Patze, bijgestaan door Schmitz, mochten bovenaan op het podium in de klasse F staan net voor de Audi RS 3 LMS van Scamardi en Nale die halfweg koers op de 1e plaats algemeen reden en die op het einde toch nog een podiumplaats in hun klasse konden bemachtigen. Helaas een mindere prestatie voor de andere Audi RS 3 LMS die aan de start stond, Delencre en Dussoul werden het slachtoffer van een aanrijding in het begin van de wedstrijd. Verder willen wij ook nog graag de aandacht vestigen op de 2e plaats van de Seat Leon Supercopa MK2 van De Boeck en Peigneur in de klasse F van divisie 2.

Zoals we konden verwachten werd het een mooie strijd tussen de vele BMW’s die ingeschreven waren in divisie 4. Met een zeer mooie 3e plaats algemeen voor het duo Hakan en Recep Sari die met hun Gamsiz Motorsport M4 ook de klasse wonnen. Op de hielen gezeten met 1 ronde achterstand door de M2 CS Racing van de familie Werckx. De top 3 van de klasse D4 werd volledig gemaakt door de M235I Racing Cup van Van den Hove-Bradt net gevolgd door de M2 CS Racing van De Mulder- De Boever- Van Den Bergh.

In deze moeilijke veranderende condities en op een circuit van Zolder dat net voorzien was van een nieuwe asfaltlaag die voor extra grip zorgde, hebben Philippe Menage en Guy Katsers nog maar eens hun wagenbeheersing en ervaring kunnen tonen. Aan het stuur van hun alom bekende Vauxhall Astra Coupe #777 hebben zij de Divisie 1 gedomineerd. Na een demonstratie in de regen zijn zij zelfs in de top 10 algemeen beland en hebben ze ook de klasse B gewonnen voor de Toyota Celica GTI van Wanson-Henrard-Close en de door accuproblemen geplaagde Renault Clio Cup van Deger-Debroux-Jeukenne. Een beetje verder in het klassement vinden wij de Renault Clio RS van Asnong-Serafino-Duthoit en de Abarth 500 Assetto Corse van Lieutenant-Museur -Van Delm terug nadat ze een uitstapje buiten de baan hadden gemaakt. Wij noteren nog een goede speed maar een moeilijke wedstrijd voor de Mazda MX-5 Cup van Dubois-Daenens-Wauters net zoals voor de Honda Civic Type R van Franken-Libbrecht (koppelingsproblemen) en de Honda Civic van Van Biloen-De Laet (remproblemen).

Zoals verwacht werd in de klasse D de plak gezwaaid door de BMW 325i’s. De overwinning was voor de #96 van Herstens-Poitevin-Francis voor de #90 van Duville-De Vleeschauwer en de #325 van Meert-Van Vaerenbergh. De top 4 werd volledig gemaakt door de BMW 120d van Peeters-Adriaenssens. In de kleinste klasse, de klasse A, ging de overwinning naar de Renault Clio van Van Kuyk-Leten voor de Honda Civic’s van Van Belle en Ronveau-Faucon-Pons. De sympathieke Suzuki Baleno van Petralia-Do-Le Leu miste net het podium.

Nu deze eerste wedstrijd van de 100 Series by BGDC voorbij zijn hebben onze teams alle tijd om zich goed voor te bereiden op de tweede wedstrijd van 2020 die plaats zal vinden op 30 en 31 oktober op het circuit van Spa- Francorchamps. Ditmaal zal de wedstrijd 300 minuten duren en zal ze ongetwijfeld één van de hoogtepunten van het ongewone seizoen zijn dat eindigt op 21 mei 2021 in La Nièvre in het hart van Frankrijk op het circuit de Magny Cours.

Een album van de 100 Series BGDC @ Zolder Fun Festival komt spoedig online.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws