De snelheid was er, maar niet de resultaten

Afgelopen weekend stond op Circuit Zolder de opener van de Porsche Carrera Cup Benelux op het programma. Nicolas Vandierendonck verscheen met uitgesproken ambitie aan de start en wilde na een lange winterstop aanknopen met eremetaal. Helaas verliep de openingsmanche van het seizoen in het prestigieuze Porsche-kampioenschap niet geheel volgens plan.

“Je hebt soms van die weekends dat je het resultaat door je vingers voelt glippen. Dit was er zo een”, opent een zichtbaar teleurgestelde Nicolas Vandierendonck. “Gedurende het ganse weekend was de snelheid er, maar telkens waren er kleine akkefietjes die verhinderden dat we de puike vorm konden omzetten in een goed resultaat, zowel bij de twee sprintraces als bij de endurance race op zaterdagavond.”

De kwalificaties werden verreden in twee delen, waarbij de gecombineerde tijden de startgrid voor de lange race bepaalden. In die race mocht Nicolas Vandierendonck vanaf de eerste startrij vertrekken, naast Pro-rijder Morris Schuring. “Ik klokte in de kwalificatie een vierde en een derde chrono, nadat de eerste sessie halfweg werd onderbroken met een rode vlag. Ik was daardoor wat uit mijn ritme geslagen, maar ik wist dat ik tijdens de startfases van de twee sprintraces nog wat kon goedmaken. Ik maakte mij bijgevolg niet te veel zorgen en was blij om de derde, langere, race vanaf de eerste rij te mogen starten.”

De eerste van twee sprintraces stond op vrijdagnamiddag geprogrammeerd, maar de geel-groene Porsche 911 van Nicolas Vandierendonck zou al snel tegen een titanenwerk aankijken. “Mijn start was goed, maar bij de eerste zware remzone werd ik achteraan aangetikt door een concurrent die zijn rempunt miste. Ik spinde, verloor daarbij meer dan een halve minuut en moest helemaal achteraan aansluiten. Vanaf toen was het eigenlijk een verloren zaak, zeker omdat de race slechts 25 minuten duurde. Qua rondetijden moest ik enkel de twee Pro-piloten voorlaten, wat aangeeft hoe goed ons ritme was.”

Op naar race 2, maar ook die verliep niet volgens plan. “Daarvoor steek ik echter de hand in eigen boezem, want ik miste mijn start compleet”, erkent de SHIPEX-rijder. “Ik verloor twee plaatsen in de aanvangsfase, maar knokte mij terug naar een vierde plaats algemeen. Een terecht resultaat, zeker omdat ik veel tijd verloor met het passeren van een tegenstander die stevig weerwerk bood. Ook in de derde race moest ik tevreden zijn met een plaats naast het ereschavot nadat ik zeer constante rondetijden liet noteren en daarbij eveneens de snelste chrono in mijn klasse reed. Het niveau in deze sprint van 55 minuten was echter hoog, want de concurrentie reed bijvoorbeeld constant een seconde sneller dan bij de Belcar-race eerder deze maand hier op Circuit Zolder. We maakten evenwel een fout bij de pitstop, die ons deed terugvallen in de ranking van een zekere tweede plaats. Dat is jammer, want ik had reeds een comfortabele kloof kunnen slaan op de concurrentie en het zag er goed uit. Ik ben op zich tevreden van onze prestaties dit weekend, maar niet van het resultaat. We pakken desalniettemin belangrijke punten en het zal nu kwestie zijn onze goede vorm aan te houden en te vertalen in zeges. Ik voel dat die overwinning mogelijk is als het eens meezit, dus hopelijk hebben we wat meer geluk bij de volgende manche.”

De tweede meeting van de Porsche Carrera Cup Benelux 2020 staat gepland van 11 tot 13 september op de Duitse Nürburgring. Samen met EMG Motorsport gaat Nicolas Vandierendonck daar op zoek naar zijn eerste overwinning dit seizoen.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws