Enkele leuke weetjes over de Belgische Grand Prix

Spa-Francorchamps is het langste circuit van F1 met een ronde afstand van 7.004 kilometer. Dit staat met iets meer dan een kilometer bovenaan het tweede circuit op de lijst in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan (6.003 km). Vanwege de lange ronde afstand heeft de Belgische Grand Prix het laagste aantal raceronden in de F1 met slechts 44 – wat een raceafstand van 308,5 km maakt.

De piloten ervaren 5,2G door de snelle bocht 10 van Spa-Francorchamps, dit is de hoogste laterale g-kracht van het seizoen.

F1-coureurs houden hun voet stevig op het gas geplant vanaf de uitgang van La Source (bocht 1) naar de remzone voor Les Combes (bocht 5). Dat is een ononderbroken uitbarsting gedurende bijna 23 seconden en 1.875 meter van het circuit. De afstand van pole position naar de eerste remzone is een van de kortste van de F1 met slechts 150,4 meter. De langste run van pole naar bocht 2 in Sochi is bijna zes keer zo lang, namelijk 890,6 meter.

De uitgang van La Source is een van de belangrijkste delen van de ronde, vanwege het vlakke deel dat volgt. Het is vooral belangrijk in de eerste ronde, wanneer het veld dicht opeen zit en de auto’s achterop kunnen profiteren van een aanzienlijke sleep naar Les Combes.

F1-coureurs leggen 77,9% van de ronde afstand af volgas, het vijfde hoogste percentage van het seizoen. Ondanks dat ze de langste ronde in de F1 hebben, schakelen de coureurs slechts 38 keer van versnelling voor elke ronde in Spa, een van de laagste cijfers in de F1. Dit is bijzonder laag in vergelijking met de drukke ronden van Monaco, waar coureurs ongeveer 50 keer per ronde van versnelling wisselen – op een baan die minder dan de helft van de lengte van Spa is (3.337 km). De belangrijkste reden voor het relatief lage aantal versnellingen per ronde is dat een groot deel van de ronde in Spa in de hoogste versnelling wordt afgelegd. Bovendien zijn de meeste bochten waarvoor van versnelling moet worden geschakeld in groepen, bijvoorbeeld bocht 5 tot bocht 7. 

Spa-Francorchamps heeft het grootste hoogteverschil in F1, met een verschil van ongeveer 100 meter tussen het hoogste en laagste punt – het laatste deel van Les Combes (bocht 7) is het hoogste en Stavelot (bocht 15) het laagste.

Ingenieurs moeten in Spa een goede balans vinden voor de auto in termen van downforce-niveaus. De eerste en derde sector hebben lange rechte stukken en flat-out secties, terwijl de tweede sector veel bochtiger is. Het gebruik van een grotere vleugel is gunstig in die middensector, maar maakt je kwetsbaar op de rechte stukken. Ondertussen zorgt een kleinere vleugel voor minder weerstand voor de rechte stukken, maar niet voor dezelfde soort grip om die tweede sector aan te pakken.

2020 Belgian Grand Prix, Friday – LAT Images

De ronde afstand van Spa kan verschillende uitdagingen voor de teams en coureurs opleveren. Als een auto vroeg in de ronde schade oploopt, is het een ongelooflijk lange tocht terug naar de pits en kan het daardoor enorm veel racetijd kosten. Hetzelfde geldt voor veranderlijke weersomstandigheden, zoals de overgang van natte naar droge banden. Als de verkeerde oproep wordt gedaan, moet men de volledige ronde van 7.004 km op de langzamere band afleggen, wat kostbaar kan zijn. Evenzo, als de juiste call wordt gedaan, kan dit grote beloningen opleveren.

Het weer op Spa-Francorchamps is notoir onvoorspelbaar en vanwege de lange ronde is het niet ongebruikelijk dat sommige delen van de baan doordrenkt zijn met water en andere kurkdroog. De hoeveelheid water rond de baan kan ongelooflijk gevarieerd zijn en dit maakt strategiegesprekken nog moeilijker!

Dit weekend is het ook de eerste keer dat we terugkeren naar België na het tragische verlies van Anthoine Hubert vorig jaar. Het was een donkere dag voor de hele motorsportgemeenschap en onze gedachten zullen bij zijn familie en vrienden zijn zoals we hem dit weekend herinneren.

Foto: Mercedes-AMG Petronas Formula One Team

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws