Tänak voor eigen volk

Ott Tänak deed deze voormiddag zijn reputatie van ‘home hero’ alle eer aan door de snelste tijd in de shakedown neer te zetten.

De Hyundai-rijder bepaalde al in zijn eerste ronde het tempo door onder de drie minuten (2:58.8) te duiken. Enkel Ogier volgde. Na een stop in de service in Tartu pitste de Est er nog eens 1,6 seconden van af en in zijn derde en laatste ronde zette hij nog even de puntjes op de i door nog eens 0,4 sec. sneller te gaan. Een tijd van 2:56.8 dus voor Tänak die zo maar liefst 1,4 sec. sneller is dan Ogier op de tweede plaats. Esapekka Lappi was met een tijd van 2:58.3 anderhalve seconde trager. De drie merken (Hyundai, Toyota en Ford) dus in de top 3.

Foto’s met dank aan Hyundai Motorsport

Achter deze top 3 volgen nog Kalle Rovanperä op vier met een beste tijd van 2:58.4 en onze landgenoten Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul die bij hun derde poging een tijd neerzetten van 2:58.6. Met uitzondering van Tanak nestelt de top 5 zich dus allemaal binnen nog geen halve seconde.

Takamoto Katsuta ging in zijn eerste ronde in de fout, hij mistte een splitsing. Minder goed verging het Teemu Suninen van M-Sport. Hij kwam na zijn vierde run aan de finish met rechtsvoor schade aan de Fiesta. Suninen was van de weg gegaan en had een boom geraakt. De schade is naar verluidt niet ernstig.

Foto’s met dank aan Hyundai Motorsport

Gregoire Munster, genavigeerd door Louis Louka, reed met 3:20 rond een 35ste tijd algemeen.

Om 17.00 uur (Belgische tijd) staat de openingsceremonie op de luchthaven van Raadi op het programma. Om 18.00 uur (Belgische tijd) staat er één klassementsproef, deze van Tartu, op het programma.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws