Op naar Italië voor de start van het NWES

Wie vorig jaar, of zelfs jaren terug, van mening was dat een kampioenschap op circuit half september zou starten, had men simpelweg gek verklaard. Maar niets is in het jaar van Covid-19 minder waar. Getuige hiervan zijn de ‘NASCAR Whelen Euro Series’ oftewel het NWES dat komend weekend voor het eerst haar tenten opslaat in het Italiaanse Autodromo di Vallelunga, in de nabijheid van Rome.

Het circuit bestaat uit een mix van rechte stukken waar hoge snelheden gehaald kunnen worden gecombineerd met technische bochten en heeft een lengte van 4.085 km.

In de ‘EuroNASCAR PRO’, vroeger de Elite1, staat Loris Hezemans klaar om zijn titel in de #50 Ford Mustang van Hendriks Motorsport te verdedigen, maar hij gaat ongetwijfeld heel wat concurrentie krijgen. Twee Belgen die de Nederlander al zeker het vuur aan de schenen gaan leggen zijn Stienes Longin in de #11 Chevrolet Camaro van het Hasseltse PK Carsport en Marc Goossens aan het stuur van de #98 Ford Mustang van het Italiaanse CAAL Racing. PK Carsport zet trouwens nog een tweede wagen in en dit voor voormalig NWES-kampioen Alon Day. De Israëliër zal met de #24 Chevrolet Camaro opnieuw willen strijden voor de titel.

“We zijn deze morgen richting Italië vertrokken en dit met een bijzonder goed gevoel. Zowel ik als het hele team is blij dat we eindelijk aan het kampioenschap kunnen beginnen. We hebben ondertussen al heel wat testwerk achter de rug. Het zal een bijzonder kort seizoen worden, dus het is belangrijk er vanaf het eerste moment te staan. Het is natuurlijk de bedoeling om beter te doen dan mijn tweede plaats in de eindstand van het kampioenschap van vorig jaar, dan weet je ongetwijfeld al wat de ambities zijn,” laat Stienes vanuit Italië weten.

Ook starten er een aantal landgenoten in de ‘EuroNASCAR 2’. In de netgenoemde #24 Chevrolet Camaro van PK Carsport zien we Guillaume Dumarey. Ook Dylan Derdaele start in EuroNASCAR2, hij vormt een team met Marc Goossens en rijdt dit seizoen eveneens in de #98 CAAL Racing Ford Mustang.

Nog een Belg aan de start is de jonge uit Eigenbrakel afkomstige Simon Pilate die door niemand minder dan Jacques Villeneuve himself en Patrick Lemarié werd gespot. Pilate rijdt dan ook in een Chevrolet Camaro met startnummer 6 van Feed Vict Racing, zeg maar een samensmelting van FEED Racing met het team en de race-academie van Jacques Villeneuve en Patrick Lemarié alsook Vict Motorsport.

De Amerikaanse Julia Landauer, die al racete in de NASCAR K&N Pro Series en de NASCAR Pinty’s Series en die ook geselecteerd werd voor de 2016 NASCAR Next class, zien we nu als teamgenoot van Stienes Longin in de PK Carsport Camaro. Net zoals Stienes titelambities heeft steekt ook Julie het niet onder stoelen of banken dat zij de eerste vrouwelijke NWES kampioene wil worden.

Net zoals praktisch alle op dit moment verreden races dient ook Vallelunga de deuren voor het publiek gesloten te houden maar naar goede traditie kunnen de races live bekeken worden via YouTube en Facebook.

In tegenstelling tot de voorbije jaren wordt ook de weekendindeling aangepast. Daar waar anders beide klassen op zowel zaterdag als zondag op het toneel verschenen wordt dit nu naar één dag aangepast. Met andere woorden, EuroNASCAR2 werkt alles (vrije training, kwalificaties en beide races) op zaterdag af, op zondag doet de EuroNASCAR Pro hetzelfde. Inzake corona worden ook bij het NWES alle nodige veiligheidsmaatregelen opgevolgd in samenspraak met de locale overheden. Publiek is vooralsnog niet toegelaten, maar wordt race per race opnieuw herbekeken.

Na Vallelunga is het de beurt aan Circuit Zolder in het eerste weekend van oktober.

Foto ‘Autodromo di Vallelunga’ met dank aan NWES.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws