Aerodynamica is voor mensen die geen motoren kunnen bouwen!

Het Italiaanse merk viert dit weekend zijn 1000ste Grand Prix op het circuit van Mugello in Toscane. Voor hun eerste wedstrijd dienen we terug te keren naar het jaar 1950, de Grand Prix van Monaco. De man achter het succesverhaal is Enzo Anselmo Ferrari, een man die bekend staat voor zijn vele citaten, de titel van dit artikel is daar een voorbeeld van. RallyandRaces vond dit jubileum reden genoeg om naar de plaats te gaan waar alles begon: Modena en later Maranello. Een kort verslag van deze mooie dag!

Enzo Ferrari werd geboren op 18 februari 1898 in Modena en zijn carriére kende eigenlijk twee hoofdstukken. Als kleine jongen was hij meteen gepassioneerd door het racen en het stond dan ook in de sterren geschreven dat hij autocoureur ging worden. Kort na de eerste wereldoorlog begon Enzo dan ook te racen met vooral succes in Italië zelf. Zijn eerste renstal kwam er nog voor de tweede wereldoorlog maar niet onder de naam Ferrari, dat kwam pas na de oorlog in 1947. De fabriek was ondertussen opgestart in Maranello en is heden ten dage een enorm complex geworden. Je kan een tour boeken om de fabriek te bezoeken, dit echter onder begeleiding in een busje.

Het ontstaan van het embleem, het steigerende paard op gele achtergrond, is een idee van voor de tweede wereldoorlog. De zoon van een Italiaanse graaf vloog tijdens de eerste wereldoorlog met een zwart paard op zijn vliegtuig, dit moest hem geluk brengen. De graaf stelde voor om dit over te nemen op de wagens. Enzo Ferrari ging hier enige jaren later mee aan de slag en het logo was geboren. De gele achtergrond is gelinkt aan het wapenschild van Modena.

We waren te gast bij het museum in Modena, waar het leven van Enzo in de picture wordt geplaatst. Heel indrukwekkend eerbetoon beleef je hier via een video op de tonen van Luciano Pavarotti, gegarandeerd kippenvel! Het museum is heel strak opgebouwd, met historische wagens die een niet te schatten waarde hebben. In een tweede gebouw krijg je een overzicht van de krachtbronnen die Ferrari gebruikt in zijn wagens, zowel competitie als voor de gewone weg. Een absolute aanrader is de simulator waar je kan plaatsnemen in een realistische cockpit en aan het stuur kan proberen draaien zoals de heren Vettel en Leclerc. Je hebt een aantal opties wat moeilijkheidsgraad betreft die je zelf kan inschakelen. Ikzelf koos voor een aantal rondjes op Francorchamps, en toegegeven, eenmaal je schakelt naar de stand realistisch, het is niet evident. De complimenten van de mensen ter plaatse na de sessie met de boodschap dat het toch heel goed ging deden dan ook deugd, de laatste twee ronden werden dan ook gereden in de moeilijkste, realistiche modus. Schitterende ervaring!

Het museum in Maranello is vooral gericht op het merk Ferrari op zich, je kan hier de waanzinnige straatmodellen bekijken van dichtbij en ondertussen de geschiedenis ervan lezen. De F1 galerij is op zijn minst indrukwekkend te noemen, een muur vol trofeeën en prachtige rode F1 wagens naast elkaar. Je voelt de geschiedenis in deze ruimte en je geraakt er moeilijk weg. Eenmaal je door het museum bent kan je uiteraard je geld opdoen in de Ferrari-shop. Buiten rond het museum heb je mogelijkheden om achter het stuur plaats te nemen van een heuse Ferrari, houdt er echter rekening mee dat de Euroteller per minuut en per kilometer loopt. Als dit je droom is, sparen zou ik zeggen en gewoon doen!

Als je ooit in de buurt bent van Modena en Maranello, nooit twijfelen om een bezoek te brengen aan deze museums, het is een ganse belevenis.

Alle info kan je HIER terugvinden

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws