Alpine Endurance Team engageert zich voor LMP1 in 2021

Alpine keerde terug naar de competitie om de ontwikkeling en lancering van de Alpine A110 te ondersteunen. En waar het merk ook aan de start kwam sinds zijn terugkeer in de endurance, het schitterde keer op keer met zijn rijke erfgoed.

Het verbond dat Alpine en het Signatech-team sloten, won vanaf zijn debuut in de European Le Mans Series in 2013 de titels van piloten en teams alvorens de dubbelzege binnen te halen in 2014. Een jaar later haalden de Bleus een mijlpaal door terug te keren naar het wereldkampioenschap FIA WEC. Ook hier heeft Alpine zijn sporen verdiend door twee wereldtitels en drie van de vier laatste edities van de 24 Uren van Le Mans in de categorie LMP2 op zijn naam te schrijven.

Met dit benijdenswaardige palmares gaat Alpine vandaag een nieuwe uitdaging aan door een LMP1-prototype op te nemen in de hoogste categorie van het Wereldkampioenschap FIA WEC en de 24 Uren van Le Mans 2021.

Dit nieuwe project aan de top van de autosport getuigt van de levendige en groeiende ambitie van Alpine, die ontstond uit de competitie voor de competitie. Vanaf volgend jaar zal het merk met de “A met de pijl” een van de enige constructeurs zijn die tegelijkertijd inzetten op het hoogste niveau van twee door de FIA erkende wereldkampioenschappen en daarnaast ook een volledige klantencompetitie hebben gelanceerd met de Alpine A110 Cup, GT4 en Rally.

Ondanks hun zichtbare gelijkenissen vertonen de categorieën LMP1 en LMP2 twee duidelijk verschillende filosofieën. Daar waar de LMP2’s zijn voorbehouden voor onafhankelijke structuren met één van de gemandateerde onderstellen en één motor, worden er in de LMP1 fabrieksteams ingezet die van deze beperkingen bevrijd zijn. Hun extra vermogen, hun lager gewicht, hun complexere aerodynamica en de vrije keuze van piloten, ongeacht hun categorie, leiden tot veel snellere rondetijden.

Deze langverwachte terugkeer naar de top van de endurance sluit aan bij de geschiedenis en het DNA van het merk, dat tussen 1963 en 1978 al elf keer deelnam aan de 24 Uren van Le Mans. Het merk won er alle prijzen: de “Energie-efficiëntie-index” in 1964, 1966 en 1968, de “Prestatie-index” in 1968 en 1969, zeven klassezeges, en bovenal in 1978 de overwinning in het algemene klassement met de Alpine A442B-prototypewagen bestuurd door Jean-Pierre Jaussaud en Didier Pironi.

Trouw aan de waarden die het sinds 1955 kenmerkt, gaat Alpine de uitdaging met nederigheid en vertrouwen aan om de gevestigde orde te doorbreken en tegelijk een spektakel van formaat te bieden aan de liefhebbers van de endurance. Om zijn stempel te drukken op de discipline, zal Alpine Endurance Team zich baseren op de nieuwe mogelijkheden die de evolutie van het reglement van de hoogste categorie voor 2021 biedt.

De ACO, promotor van het Wereldkampioenschap FIA WEC en de 24 Uren van Le Mans, zal volgend jaar de inzet van de LMP1 aan de zijde van de nieuwe Hypercars toestaan dankzij de prestatiebalans (BoP) die het evenwicht van de aanwezige krachten garandeert.

Alpine zal dus aan het begin van de tests een LMP1-prototype van Alpine voorstellen, ontworpen rond een Oreca-chassis en een Gibson-motor die zich beide al hebben bewezen. Dit geheel plukt de vruchten van de technische expertise van Oreca en Signatech en biedt een prestatieniveau dat het mogelijk maakt om te winnen van zijn concurrenten, terwijl potentiële synergieën met de F1-renstal worden bestudeerd.

De komende maanden zal Alpine Endurance Team zijn LMP1-prototype, zijn kleuren en zijn team onthullen alvorens aan zijn testprogramma te beginnen.

Patrick Marinoff, Algemeen Directeur van Alpine

“De autosport is onlosmakelijk verbonden met het merk Alpine, waarvan de passie voor de competitie en de sportiviteit in het DNA zitten. De terugkeer in de endurance sinds 2013 was het begin van een avontuur op lange termijn. Na acht jaar succes bij enkele van de beste teams ter wereld is het tijd voor de constructeurs uit de hoogste categorie om een stap vooruit te zetten, zoals we dat ook doen in de F1. De recentste evoluties van het reglement voor 2021 bieden Alpine de gelegenheid om zijn technische knowhow en zijn race-ervaring aan te tonen in een eerlijk en competitief kader, dit alles dankzij een investering die mogelijk is omdat men de kosten onder controle houdt. Samen willen we de strijd aanbinden met gevestigde concurrenten om nieuwe pagina’s te schrijven in de geschiedenis van dit grote merk, geboren uit de competitie voor de competitie, en de Franse kleuren op het hoogste niveau van de autosport te laten schitteren.”

Philippe Sinault, Directeur van Signatech

“De geschiedenis van Alpine bestaat uit uitdagingen. Er waren maar weinig mensen die al in 2013 in ons geloofden, maar we hebben stap voor stap bewezen dat we in staat zijn om op het hoogste niveau te evolueren. Vandaag past deze nieuwe uitdaging in dezelfde geest dankzij deze unieke lanceringsperiode. Als nieuwkomers in de hoogste categorie zijn we van plan om voor onze tegenstanders het leven moeilijk te maken. Het vertrouwen dat Alpine ons schenkt in dit project, maakt onze teams en onze partners die aan het begin van dit avontuur zijn begonnen, enorm trots. We pakken dit programma aan met de wens om goed voor de dag te komen en we beschikken over de middelen om uiterst kwalitatief te werken binnen de context van seizoen 2021. Het is een opwindende en ongelooflijk motiverende uitdaging op sportief vlak en we willen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat Alpine nog meer deel uitmaakt van de Franse en wereldwijde autosport.”

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws