Belgium Racing-rijders willen scoren voor publiek!

Belgium Racing staat voor een van de belangrijkste raceweekends van het door corona geteisterde raceseizoen 2020. Circuit Zolder is op 3 en 4 oktober namelijk strijdtoneel voor zowel de derde manche van het Belcar Endurance Championship als de tweede afspraak van de NASCAR Whelen Euro Series. Belgium Racing-rijders Marc Goossens en Dylan Derdaele starten in beide kampioenschappen, terwijl Glenn Paenen en Jan Ooms hun comeback maken in de Belcar en ook Kris Wauters en Nicolas Saelens hun derde meeting van het Belgische Kampioenschap uithouding op circuit betwisten. Opnieuw drie wagens dus in de Belcar en, niet onbelangrijk, ook het publiek is terug van de partij!

Belgium Racing veroverde bij de vorige meeting in het Nederlandse Assen de leiding in de algemene tussenstand. De regerende kampioen verscheen opnieuw als underdog aan de start van het kampioenschap, maar staat momenteel dus in pole positie om een tweede opeenvolgende titel te veroveren. “Het is altijd beter te leiden dan achtervolgen, maar het seizoen is nog lang”, beseft ook Nicolas Saelens die de #99 Lamborghini Huracán Super Trofeo opnieuw deelt met Dylan Derdaele. “We hebben absoluut niet de snelste auto, maar wel een bijzonder sterk team achter ons. We gaan strijden voor wat we waard zijn en zoveel mogelijk punten trachten te pakken om onze titelambities kracht bij te zetten. De resterende vier wedstrijden zijn allemaal op Circuit Zolder dus ik hoop dat we dit weekend die reeks goed kunnen aanvatten!”

“Corona zorgt voor een atypisch jaar, dat beseffen we allemaal”, vertelt Dylan Derdaele. “Het leidt onder meer tot een bomvolle kalender, waardoor de raceweekends elkaar snel opvolgen. Jammer genoeg moesten we tot dusver in Zolder onze fans missen, maar daar komt dit weekend verandering in. Hopelijk een eerste stap die op termijn terug meer autosportliefhebbers richting de tribunes kan brengen. Eindelijk publiek dus, maar ik ben ook blij dat we na enkele sprintraces opnieuw een echte endurancerace voorgeschoteld krijgen. Het is bovendien de langste race van het seizoen, op de 24 Uur van Zolder na, en na een uitgeregend weekend in Assen, kunnen de weergoden ook de komende dagen weer een aardige vinger in de pap hebben. Het wordt voor mij overigens een zeer druk weekend, want naast Belcar staan er ook twee wedstrijden in het Europese kampioenschap NASCAR op het programma. Omdat motorproblemen me er bij de seizoensopener van weerhielden mijn ware snelheid te tonen, ben ik erop gebrand om hier op eigen bodem zwaar uit te halen en daarbij hoort minstens een podium!”

Nadat de Porsche 911 GT3 Cup #98 bij de vorige afspraak afwezig was, tekenen Glenn Paenen en Jan Ooms opnieuw present met hun Titan Cargo-bolide. “Een dag lang testen op donderdag, gevolgd door extra trainingen op vrijdag en zaterdag, de ideale manier om terug wat ritme op te doen”, lacht Jan Ooms. “Glenn en ik hebben namelijk bijna twee maanden niet meer geracet en dus komen die trainingen op een perfect ogenblik. De lange race op zondag laat ons bovendien meteen toe om wat wedstrijdkilometers op de teller te zetten.”

Ik kan weinig toevoegen aan de woorden van Jan”, lacht Glenn Paenen. “Het is leuk om weer van de partij te zijn. Ik hoop dat we snel een goed tempo vinden en als alles meezit kunnen we misschien wel strijden voor een eerste podium.”

Net zoals in Assen is er dit weekend geen Koen Wauters te bespeuren op de Porsche #97 in Pulse Secure-kleuren. Een ongeplande quarantaineperiode leidde tot een verschuiving in de professionele kalender van de VTM-presentator en uiteindelijk bleek het schema voor de televisieopnames onverenigbaar met de Belcar-programmatie. Broer Kris is echter wel van de partij en hij wordt dit weekend geflankeerd door niemand minder dan Marc Goossens. “Een wedstrijd van drie uur solo afwerken, is geen ideaal scenario”, erkent Kris Wauters. “We zijn op zoek gegaan naar iemand die ervaring heeft met Porsche, betrouwbaar is en Circuit Zolder kent. We kwamen vrij snel uit bij Marc Goossens, die zich normaal ontfermt over de verschillende raceprogramma’s van het team. Een zesvoudig winnaar van de 24 Uur van Zolder als teamgenoot hebben, dat aanbod sla je uiteraard niet af.”

Het was eigenlijk niet de bedoeling dat ik Belcar zou rijden dit seizoen, maar door de last-minute onbeschikbaarheid van Koen moesten we op zoek naar een oplossing”, aldus Marc Goossens. “Door zelf in het kuipje plaats te nemen, kan ik bovendien nog nauwer samenwerken met Kris vanuit mijn rol als rijderscoach. Dat impliceert wel dat ik een zeer druk weekend voor de boeg heb, want uiteraard betwist ik ook de twee races in de EuroNASCAR Pro-klasse met de CAAL Racing Ford Mustang #98. We hopen maximaal gebruik te kunnen maken van ons thuisvoordeel en dat is in dit geval echt geen cliché. Zodra Circuit Zolder bekendmaakte terug toeschouwers te verwelkomen, lieten enkele van mijn trouwste supporters me weten dat ze ons komen aanmoedigen. Ik wil die jongens dus in volle coronahectiek ab-so-luut een reden geven om te vieren!”

Vrijdag staat in het teken van vrije trainingen, terwijl op zaterdagochtend Marc Goossens meteen mag strijden voor de pole positie in de eerste NASCAR-race. Belcar werkt nadien opnieuw een training af, gevolgd door de kwalificaties van de EuroNASCAR 2-klasse, met Dylan Derdaele. Om 14u25 betwist Marc Goossens de eerste EuroNASCAR PRO-race, terwijl Dylan Derdaele om 17u10 start aan zijn NASCAR-race op zaterdag. Net voor de start van die wedstrijd werkt het Belcar Endurance Championship zijn kwalificatie af. Op zondag start Dylan Derdaele om 11u20 aan zijn tweede NASCAR-race, terwijl de Belcar-race over 180 minuten net na de lunch op het menu prijkt. Marc Goossens mag nog een laatste maal aan de bak in het EK NASCAR om 16u20.

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Nieuwe Covid-maatregelen voor Hemicuda

Beperking aantal toeschouwers en toegang beperkt tot een specifieke publiekszone, dat zijn de voornaamste wijzigingen in het aangepaste veiligheidsprotocol voor de mensen...

Patrick Gaethofs: tevreden met het resultaat

Patrick Gaethofs en Johan Kerkhofs zijn vaste deelnemers aan het BRC-Critérium. Ook zij waren blij eindelijk nog eens het rallystuur in handen...

Jobfixers Belgian Rally Championship gaat verder

De promotor van het Jobfixers Belgian Rally Championship en RACB Sport bevestigen dat het Jobfixers Belgian Rally Championship 2020 gewoon verdergezet wordt...

Mads Østberg, in de South Belgium Rally met indrukwekkend startveld

De organisatie schreef op hun website volgende leuk nieuws: "Willen jullie nog meer ? Vandaag hebben we de inschrijving...

Vincent Vosse: “Deze Total 24 Hours of Spa zal in elk geval bijzonder zijn.”

De Total 24 Hours of Spa 2020 zal een wedstrijd als geen andere zijn, aangezien de race voor het eerst in zijn...

Racebrandstof, dat is een exclusief recept

De innige relatie bestaat al meer dan 20 jaar en – zeldzaam als we het over Francorchamps hebben – er is nog...

Gerelateerd nieuws