Op bezoek bij GoDrive van Gaby Goudezeune

Op uitnodiging van de Belgian VW Club mochten we vandaag langs gaan bij GoDrive, het team die de Volkswagen Polo GTI R5 prepareert voor Vincent Verschueren en Filip Cuvelier. Het atelier van Gaby Goudezeune werd opengesteld voor enkele genodigden en het werd een gezellige namiddag. Iedereen die we spraken van het team was blij dat er eindelijk terug actie op komst is.

De Polo werd begin dit jaar het nieuwe strijdwapen voor GoDrive in het Belgische rally kampioenschap, een seizoen dat echter door Covid-19 anders verloopt dan dat iedereen gedacht had.

Vincent: “ We hebben dit seizoen nog niet veel kunnen rijden door de gekende omstandigheden, als ik terugkijk hebben we een tweetal testen en twee wedstrijden kunnen rijden met de nieuwe wagen. We hebben gemerkt dat de wagen in droge omstandigheden super is, echter in moeilijke omstandigheden hebben we nog een weg af te leggen. De samenwerking met Volkswagen Motorsport is echter goed en samen zien we om de wagen verder te ontwikkelen met het oog op de moeilijke Belgische wegen. Er zit heel wat potentieel in deze wagen, daar twijfelen we niet aan. “

Wat is het grootste verschil met de vorige R5? 

Vincent: “ Het verschil is er wel degelijk. Onze vorige R5 was eigenlijk een beetje een luxe rallywagen in vergelijking met de Polo. De Polo is een echte racewagen en voelt heel anders aan.”

Niet enkel een nieuwe wagen dit jaar ook een nieuwe co.

Vincent: ‘Inderdaad, sinds de Monteberg rij ik met Filip Cuvelier naast me en dat gaat heel goed. We reden goed, echter een lekke band zorgde voor onze kleine sortie op het einde.”

Filip: “ Ik ben heel erg blij uiteraard: een heel goed team en een super piloot! De Monteberg verliep heel goed en dit kan alleen maar verbeteren in de toekomst.”

Vincent: “ 2020 was voorzien om de Polo volledig onder de knie te krijgen met zicht op 2021, door omstandigheden is dit echter anders verlopen. We wilden ook voor Ieper zoveel mogelijk kilometers rijden om goed voor de dag te komen op de thuisrally van het team.”

Hoe ziet het kampioenschap er verder uit?

Vincent: “ Volgende week gaan we van start in Oudenaarde, de tweede wedstrijd van het kampioenschap. Een tweetal weken later staat de South East Rally op de kalender van het BRC, echter deze gaan we aan ons laten voorbij gaan. Het type van proeven is heel mooi maar sterk verschillende van de Ieperse wegen. Vandaar dat we de voorkeuze geven aan Koekelare om optimaal voorbereid aan de start te kunnen komen van Ieper. In Ieper hebben we ons ingeschreven voor het WRC, een unieke belevenis die we niet willen missen. Later dit seizoen staat nog de Condroz op onze planning.”

Het WRC komt naar Ieper, wat maakt de wedstrijd zo moeilijk?

Vincent: “ De wegen zijn heel smal en er is heen plaats om foutjes te maken. Daarbij komt als het regent dat het extreem glad wordt en de moeilijkheidsgraad enorm stijgt.”

Gaby” De fabriek zij ons ooit, de afstelling die jullie vragen is eigenlijk bijna de afstelling om op sneeuw te rijden. En eigenlijk is dit het ook, doordat het water niet weg kan en blijft staan op de wegen, plus de modder die er dan nog bij komt, voelt het soms alsof je op sneeuw rijdt. We bouwen nu zelf onze differentiëlen en volgende week komen ook nieuwe schokdempers binnen van de fabriek zelf. De ingenieur waar we mee samen werken van VW begint stilaan te begrijpen wat we wensen. VW heeft uiteraard de ervaring van het WK, maar niet de ervaring die we nodig hebben in België. Bij Skoda was dat anders, de wegen in Tsjechië zijn even slecht als in België en ze reden daar heel wat testkilometers. Ik ben er dan ook van overtuigd dat de grote teams die straks naar Ieper komen hier heel grote ogen gaan trekken.

De reden dat Craig Breen nu start in Oudenaarde volgende week heeft een hele grote reden uiteraard. Het gewoon worden aan de West Vlaamse wegen.”

Vincent: “ Inderdaad, en voor mij is Craig Breen samen met Thierry Neuville de grote kanshebber op de eindoverwinning. En wees maar zeker, het wordt een slagveld langsheen de Ieperse wegen, met een heel strak tempo zal je heel ver geraken dit jaar.”

We vroegen aan Filip of de aanpak anders zal zijn dan in juni wat betreft het nemen van nota’s.

Filip: ” Er is wel degelijk een groot verschil ten opzichte van de juni maand. Een groot deel van de proeven zal in duisternis gereden worden en dat vraagt toch een andere aanpak. Ook de weersomstandigheden zullen een rol spelen uiteraard.”

We mochten zelf plaats nemen achter het stuur van de Polo R5 en het viel meteen op dat het stuur klein is en je heel hard op de rem moet trappen.

Vincent: ” Dat klopt, ook voor mij was het wennen het stuur. Het rempedaal zorgt inderdaad soms voor pijn aan mijn kuit na een rallyweekend, echter is het wel de bedoeling dat je hier hard moet op trappen.”

De Polo S2000 stond broederlijk naast de R5 te blinken. Maar wat is nu het grote verschil tussen beide?

Vincent: “ Het grote verschil is uiteraard de turbomotor die ervoor zorgt dat de R5 veel makkelijker te besturen is, vooral in droge omstandigheden. De R5 is ene 1.6 turbomotor terwijl de andere een 2.0 atmosferisch was. Het differentieel was in deze fase dan weer beter van de S2000. De S2000 was heel makkelijk te besturen in modderige omstandigheden, maar we werken er hard aan. De S2000 draaide 8500 toeren wat een heel apart gevel gaf, heel plezant om mee te rijden. De R5 heeft heel wat meer koppel, het verschil per kilometer mag je rekenen op 1,5s dat de R5 rapper is. De evolutie van 2007 tot nu is enorm. De stappen die nu genomen worden wat ontwikkeling betreft zijn zelfs groter dan vroeger, alles wordt gewoon beter. Het chassis van de R5 en de motor zijn de twee grootste troeven. We kijken ook uit naar de evoluties die zullen komen voor de Polo, die zijn er op heden nog niet.”

Wat met de sfeer dit jaar in Ieper? 

Vincent: “ De sfeer zal dit jaar sowieso minder zijn. Ik denk echter dat de supporters terug bij zijn dat er zal gereden worden, dat men niet meer thuis in de zetel moet zitten. Iedereen weet ondertussen wat Corona betekent en dat het niet is zoals vorig jaar. We gaan er het beste van maken naargelang de omstandigheden.”

We stelden nog de vraag wat de ultieme rally zou zijn? 

Vincent: “ Vroeger ging ik gezegd hebben de Monte-Carlo, echter ik ben verandert van gedacht. Geef mij maar Finland in de Toyota WRC!”

We willen het voltallige team van GoDrive en uiteraard ook Belgian VW Club bedanken voor dit gesprek!

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws