Staf Longin, deze is voor u!

Bij de vierde race van het Belcar Endurance Championship 2020 ging de #11 Krafft Racing Norma als eerste over de streep. Na een bewogen wedstrijd over 180 minuten hadden Bert Longin en Christoff Corten een ronde voorsprong op de #99 Belgium Racing Lamborghini, de #67 T2 Racing Norma vervolledigde het algemene podium.

“Ik heb zelden zo veel geweend als tijdens de laatste ronde”, gaf een geëmotioneerde Bert Longin na afloop van de Belcar-race toe. “Toen vorige week maandag mijn vader overleed, dacht ik dat het heel mooi zou zijn mochten we hem via een overwinning kunnen eren. Dat dit nu ook gelukt is, daar heb ik eigenlijk geen woorden voor.”

De openingsfase van de wedstrijd over drie uur werd gekenmerkt door een aantal drive-throughstraffen, toegekend aan enkele van de favorieten voor de eindzege. Zo moest polesitter Jeffrey Van Hooydonk (#2 Russell Racing by PK Carsport Norma) nog voor de kaap van één uur wedstrijd maar liefst drie keer extra door de pitstraat. Ook de #110 Deldiche Racing Norma – eerder dit seizoen winnaar in Assen – was eenzelfde lot beschoren. Even later noopten mechanische problemen de bolide ook tot een lange pitstop.

Na het wegvallen van de Russell Racing Norma voorin werd de wedstrijd in de aanvangsfase gedomineerd door de #21 Deldiche Racing Norma.

Aan de eerste pitstop, na 80 minuten racen, had Tim Joosen een voorsprong van een kleine twintig seconden bijeengereden. Helaas moest teammaat Steve Vanbellingen amper één ronde na de rijderswissel alweer de pitstraat opzoeken, met een nukkige sensor.

Zo kwam iets voor halfweg de #11 Krafft Racing Norma aan de leiding te liggen. Christoff Corten voelde de hete adem van Sam Dejonghe (#111 Deldiche Racing Norma) in zijn nek, maar hield de eerste plaats vast tot aan de laatste pitstop, zowat een uur voor het eind. Toen Dejonghe echter op zijn beurt het stuur wou doorgeven aan Tom Boonen, weigerde de motor van de bolide echter dienst. Einde verhaal voor de #111 meteen.

De strijd om de zege werd uiteindelijk beslist toen de sterk teruggekeerde #2 Russell Racing op een dik half uur voor het eind een vierde keer onder de normtijd dook en ook Gilles Magnus een drive-through aan de broek kreeg.

Zo kon Bert Longin – omdat zoon Stienes nog in de Nascar aan de slag moest nam Longin sr. zowel de eerste als laatste stint voor zijn rekening – met de #11 Krafft Racing onbedreigd naar de eerste seizoenszege racen. Ondanks de vier drive-throughs leek de #2 Russell Racing by PK Carsport toch nog op de tweede plaats te finishen, tot Gilles Magnus de bolide op tien minuten van het eind moest parkeren. Zo promoveerde de #99 Belgium Racing Lamborghini naar de tweede plaats.

De #67 T2 Racing Norma, die in de loop van de race ook drie keer op het breken van de normtijd werd betrapt, scoorde de derde plaats algemeen en de tweede in Belcar 1, meteen een beste seizoensresultaat voor de Zwitserse renstal.

De #99 Belgium Racing Lamborghini won uiteraard ook in Belcar 3, zodat Dylan Derdaele en Nicolas Staelens hun leidersplaats in de algemene tussenstand verstevigden.

In Belcar 2 bleek de familie Redant met de #12 RED ANT Racing Porsche oppermachtig – ze finshten ook vierde algemeen – terwijl Belcar 5 en 6 opnieuw door de kampioenschapleiders van de categorie werden gewonnen: de #42 Küpper Racing BMW van Petry-Kedrowski (Belcar 5) en de #70 Simtag Racing BMW van Lammens-Puelings-Jerse.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws