Lander Dhaene: combinatie van studies met rallyrijden

Lander Dhaene maakte enkele weken terug zijn rallydebuut in de verzopen rally van de Monteberg. Met de hulp van de ervaren Jelle Vermeire naast hem, zijn ze nu klaar voor de Aarova Rally in en om Oudenaarde. Maar wie is nu eigenlijk Lander Dhaene?

“Ik zit al 21 jaar te wachten om eindelijk achter het stuur te kruipen. Ik ben afgestudeerd als Bachelor in de autotechnologie aan de Vives hogeschool te Kortrijk. Via deze weg kon ik stage en vakantiejobs doen als mecanicien bij J-Motorsport/SXM Compétition. Uiteindelijk heb ik daar een klein jaar gewerkt. Maar ik wil nog een stapje verder, nl. ingenieur worden in de autosport. Sinds 21 september ben ik begonnen aan Oxford Brookes University met de masteropleiding Motorsport Engineering, weliswaar online. Het hoofddoel is om ergens toch in de rallysport terecht te komen natuurlijk.

Na mijn bachelordiploma mocht ik beginnen rally rijden van mijn ouders. En zo zijn we dus in het wereldje belandt. De Monteberg hebben we al achter de rug. Copiloot van dienst was en is Jelle Vermeire. Ik ken Jelle al van op service bij J-Motorsport, op die manier zijn we aan de praat geraakt. Zijn verhalen zijn machtig, ik kan er uren naar luisteren. Hij heeft enkele seizoenen in het BRC als Junior afgewerkt, in de tijd dat Sebastien Bedoret ook Junior was. Een man met ervaring in R2 dus! Net daarom heb ik gevraagd of Jelle in de rechter kuipzetel wou plaatsnemen. Omdat ik nul ervaring heb, ben ikzelf als piloot een wit blad, Jelle kan me wijzen op fouten zodat ik niet te veel verkeerde gewoontes aanleer. Bovendien helpt Jelle ook het team met tips en tricks.

Onze wagen ziet eruit als een R2 maar dat is hij eigenlijk niet, in feite is het een R2J(unior) of ook wel een R2T National genaamd. Deze Ford Fiesta is een cupauto die gemaakt werd voor het juniorkampioenschap in Frankrijk: Championnat de France des Rallyes Junior. Het is een heel mooi concept. Iedereen rijdt met gelijkwaardige wapens en net omdat de wagen een beperkt vermogen heeft moet je zo efficiënt mogelijk rijden om alles uit de kast te halen. Het is net hetzelfde als de ADAC Opel Adam Cup. Maar de Adam is motorisch iets krachtiger en heeft wel al regelbare dempers t.o.v. onze niet regelbare Bilstein sportdempers. Verder beschikken we over een sequentiële versnellingsbak en een sperdifferentieel uiteraard. We hebben onze kleine Fiesta de naam JAUZ gegeven, uitgesproken als “JAWS” en ook met dezelfde betekenis. Want geef nu toe als je goed kijkt dan lijkt het toch een beetje op een haai.

Voor de Aarova rally hebben we ons ingeschreven in het Criterium. Het is slechts mijn tweede deelname aan een rallywedstrijd, dus we leggen onszelf geen druk op. Het hoofddoel is om zoveel mogelijk kilometers te maken met het oog op de toekomst. Deze keer zouden we wel graag de finish halen na onze ongelukkig sortie, bij het befaamde kapelletje, in de Monteberg Rally. De focus ligt op progressie maken, zowel in het notasysteem als in onze tijden. Met startposities zijn we niet bezig, we zijn al blij dat we kunnen koersen, het is daarvoor dat we uiteindelijk gekomen zijn.

Ikzelf heb geen oog voor de tijden, maar co Jelle daarentegen houdt wel graag de tijden in het oog, om dan later te kunnen vergelijken in de debriefing. Na de wedstrijd is het wel eens leuk/interessant om tijden te gaan vergelijken, maar we blijven nuchter en moeten nog heel veel ervaring opdoen.

In principe, zonder de Covid-19 pandemie, stonden een 8-tal wedstrijden gepland waarvan de meeste wedstrijden in het Waalse ASAF kampioenschap. Het is voor iedereen gelijk dus laten we niet zeuren, we moeten blij zijn met wat nu aangeboden wordt. De Aarova Rally zal wellicht onze laatste wedstrijd zijn van dit seizoen, omdat ik eventueel nog naar Oxford zou trekken en daar eerst twee weken in quarantaine moet. Even op en neer om een rally te rijden zit er dus niet in. Bovendien kruipt er teveel tijd in het rallygebeuren en heb ik daar nu geen tijd voor als ik me volledig wil storten op mijn studies. Maar als er even een rustigere periode aanbreekt of vakantie, en er is een rallywedstrijd, dan staan we ongetwijfeld aan de start!

In de toekomst, na redelijk wat koerskilometers in de benen te hebben, willen we een volledig seizoen meedraaien in het Junior BRC. Voor mij is het een droom om Ieper te rijden, aangezien ikzelf op de klassementsproef van Watou woon. Maar laten we nuchter blijven en de focus leggen op onze eigen ontwikkeling als team zonder teveel vooruit te kijken.”

Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws