Een dominante uiting voor T2 Racing!

In het kader van het tweede DTM-weekend op Circuit Zolder werd ook de voorlaatste meeting van het Belcar Endurance Championship afgewerkt. Zowel op zaterdag als op zondag stond er een race over 105 minuten op het programma.

Race 1: Primeur voor T2 Racing

In de eerste van twee races wisten Pieder Decurtins en Ian Gepts aan het stuur van hun #67 T2 Racing Norma voor het eerst dit seizoen een wedstrijd zegevierend af te sluiten. Nochtans was de race niet zo goed begonnen voor de oranje-blauwe bolide: aan het eind van de vierde ronde verloor Gepts in de Jacky Ickx-bocht even de controle over zijn bolide, waardoor hij terugviel naar de elfde plaats. Omdat in de openingsronde ook al Hans Thiers (#2 Russell Racing by PK Carsport Norma) even in de zandbak was blijven steken, leek niets de polesitters van de #11 Krafft Racing Norma nog in de weg te kunnen staan om een tweede seizoenszege te scoren.

Maar #TheRocket11 van Krafft Racing dook echter twee keer onder de normtijd, wat evenveel drive-throughs opleverde. Zo konden de sterk teruggekeerde Decurtins en Gepts uiteindelijk met ruim een minuut voorsprong de wedstrijd zegevierend afsluiten. De #11 Krafft Racing Norma finishte nog als tweede, de derde plaats algemeen ging naar de leider in de Belcar-tussenstand, de #99 Belgium Racing Lamborghini.

Deze laatste had in de openingsfase even zijn meerdere moeten erkennen in de Belcar 3-collega’s van de #20 Totaalplan Racing Lamborghini, maar in de tweede wedstrijdhelft konden Dylan Derdaele en Nicolas Saelens toch afstand nemen.

Ook in Belcar 2 gaven de zegekandidaten elkaar aanvankelijk weinig toe. De #101 Speedlover Porsche van John De Wilde haalde het na een lange strijd uiteindelijk van de #12 RED ANT 911 van de familie Redant.

Bij de toerwagens gingen de klassezeges naar Koen De Wit (Belcar 4, #64 KDW Racing BMW), Marco Petry en Bernd Küpper (ondanks een drive-through met hun #42 Küpper Racing BMW opnieuw zegevierend in Belcar 5) en Jo Lammens, Gilles Puelings en Janez Jerse (Belcar 6, #70 Simtag Racing BMW). Deze laatsten zijn meteen ook al zeker van de titel in Belcar 6.

Race 2: Dubbel voor Gepts en Decurtins

Op zondag leken de rijders van de #11 Krafft Racing Norma vastbesloten om hun nederlaag van daags voordien recht te zetten, en leken daar aanvankelijk ook in te slagen. In de aanvangsfase kon Stienes Longin wegrijden van de bakkeleiende Jeffrey Van Hooydonk (#2 Russell Racing by PK Carsport Norma) en Ian Gepts (#67 TS Racing Norma), maar nog voor het halfuur ging alle voorsprong verloren toen de Krafft Racing na het breken van de normtijd alweer een drive-through moest afwerken. Drie kwartier voor het eind werd het nog erger toen de bolide door een plotse motorpanne in de Bianchi-bocht van de baan schoof. Dat veroorzaakte een tussenkomst van de safety car, en nogal wat teams maakten van de gelegenheid gebruik om hun twee verplichte pitstops af te werken. Met nog een half uur te gaan werd de groene vlag opnieuw bovengehaald, en Ian Gepts had maar weinig tijd nodig om de leiding over te nemen van Hans Thiers in de Russell Racing bolide. Die volgorde wijzigde niet meer, wat het Zwitserse T2 Racing daags na de eerste meteen een tweede overwinning opleverde.

Door tot op het eind de #5 Art Racing Wolf nipt af te houden veroverde de #99 Belgium Racing Lamborghini de derde podiumplaats algemeen. Met een nieuwe zege in Belcar 3 beschikken Dylan Derdaele en Nicolas Saelens, met enkel nog de 12 Uur van Zolder te gaan, over een mooie uitgangspositie om hun algemene Belcar-titel te verlengen.

Belcar 2 bleek bij tijden alweer de meest spectaculaire van de zes Belcar-categorieën, met vier Porsches 911 die streden op het scherp van de snee. Zo werden de #101 van John De Wilde (Speedlover) en de #12 van Ayrton Redant (RED ANT Racing) na 27 ronden door slechts één tiende van een seconde gescheiden. Jammer genoeg voor De Wilde moest hij iets na halverwege de strijd staken wegens versnellingsbakproblemen. De RED ANT Racing Porsche leek zo naar een duidelijke zege te rijden, maar zeven minuten voor het eind schoof Yannick Redant bij het uitkomen van de Bolderbergbocht in de bandenstapel. Meer hadden Koen en Kris Wauters niet nodig om hun eerste klassezege van het jaar te laten optekenen.

Koen De Wit zegevierde in Belcar 4 en finishte ook negende algemeen, terwijl in Belcar 5 Joël Uylebroeck (#54 QSR Racingschool Audi) aanvankelijk Marco Petry (#42 Küpper Racing BMW) achter zich wist te houden. Eens de Duitser de leiding in handen wist te nemen stond echter niets nog een vijfde opeenvolgende klasse-overwinning in de weg.

In Belcar 6 zette de #70 Simtag Racing BMW zijn zegereeks verder, terwijl acteur Andy Peelman (#57 QSR Racingschool BMW) zijn allereerste raceweekend zag bekroond met twee podiumplaatsen in de kleinste toerwagenklasse.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws