Rast wint na een tumultueus openingskwartier race 2 in Zolder

René Rast heeft zijn ‘grand slam’ binnengehaald na een tumultueuze start in de tweede race van het tweede weekend in de DTM op het circuit van Zolder. Hij nam de leiding na een fantastische pitstop strategie en vergrootte zijn voorsprong daarna ronde na ronde. Nico Müller wordt tweede en houdt het verlies in het kampioenschap tot een minimum. De laatste podiumplaats is voor de Pool Robert Kubica. Het is zijn eerste podium in de DTM.

Bij de start is het Ferdinand Habsburg die de kopstart neemt en na twee bochten de eerste positie weet te behouden. Achter hem is het Nico Müller die het snelst weg is en van P5 doorschuift naar P3. Frijns daarentegen valt achteruit en rijdt na drie bochten pas op een vijfde plaats. In ronde twee moet de safety car buitenkomen. Jonathan Aberdein rijdt achterin in bij Fabio Scherer en beiden moeten opgeven. Ook Robin Frijns is een van de slachtoffers en moet zijn Audi RS5 DTM parkeren. Hij mag nu stilaan zijn titeldroom opbergen na een tweede DNF in twee weken DTM op Zolder.

Bij de herstart is het opnieuw Habsburg die het snelste weg is en meteen wordt de safety car opnieuw bovengehaald. Benoît Tréluyer gaat in de eerste linkse rechtdoor en drie bochten later rijden ook Lucas Auer en Phillip Eng tegen elkaar. Het resultaat hiervan is dat de BMW M4 DTM van Eng brand vat aan de linker voorkant en beide rijders hun wagen aan de kant moeten zetten.

Na twintig minuten zijn we toe aan een tweede herstart. Met tien zijn ze opnieuw vertrokken en het is opnieuw de Oostenrijker Habsburg van WRT Team Audi Sport die als snelste weg is. Robert Kubica is de hoogstgeplaatste BMW na twaalf ronden op P6. Bij het begin van ronde dertien zijn het Habsburg en Müller die als eerste hun verplichte bandenwissel gaan uitvoeren. Een ronde later komt ook Rast binnen voor zijn stop en komt voor het duo Habsburg, Müller terug buiten.

Halverwege de race is het kampioenschapsleider René Rast die een comfortabele voorsprong heeft op Habsburg. Twee seconden verder rijdt Müller op een derde plaats. De eerste BMW is na de pitstops nog steeds Robert Kubica op P4. Hij is een zwaar gevecht verwikkeld met Timo Glock en Jamie Green. Daarachter zijn Mike Rockenfeller, Sheldon Van Der Linde, Marco Wittmann en Harrison Newey aan vechten voor P7 en de rest van de punten.

Na een uitremactie net voor de Jacky Ickx is het Müller gelukt om Habsburg voorbij te gaan. Een ronde later moet Habsburg ook Kubica voorbij laten gaan in exact dezelfde bocht. De Oostenrijker van WRT Team Audi Sport moet ondertussen blijven achteruit kijken, want ook Timo Glock en Jamie Green komen dichter. Habsburg lijkt een probleem te hebben, want in ronde 30 moet hij niet alleen Glock en Green voorbij laten gaan, maar ook Rockenfeller en Van Der Linde passeren de Audi RS5 DTM van de onfortuinlijke Oostenrijker.

Ondertussen rijdt Rast onbedreigd verder naar de overwinning. Hij heeft met nog vijf minuten te gaan meer dan vijftien seconden voorsprong op Müller. Die heeft nog eens drie seconden voor op Robert Kubica. Habsburg rijdt dan op een laatste plaats nadat hij binnenkwam voor een bandenwissel.

Na een vier op vier voor René Rast vergroot hij zijn voorsprong in het kampioenschap naar negentien punten. Voor Robin Frijns is het mathematisch nog mogelijk, maar met 41 punten achterstand en nog 56 te verdienen in Hockenheim over drie weken wordt het een zo goed als onmogelijke opgave voor de Nederlander, maar zeg nooit nooit.

Tekst: Kevin Storme.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws