Racebrandstof, dat is een exclusief recept

De innige relatie bestaat al meer dan 20 jaar en – zeldzaam als we het over Francorchamps hebben – er is nog steeds geen wolkje aan de lucht. Na eind de jaren negentig één van de partners van de 24 Uur van Spa te zijn geworden volgde Total ook de grote overstap van 2001, toen de wedstrijd een organisatie van de SRO Motorsports Group werd en voortaan exclusief aan GT-bolides was voorbehouden.

Sinds 2007 ging het merk zelfs een stap verder, door titelsponsor van de Total 24 Hours of Spa te worden. De multi-energiegroep, voor alle teams ook leverancier van hoogstaande racebrandstof, maakt van zijn aanwezigheid in de autosport gebruik om zijn imago te bevorderen, maar ook om producten te ontwikkelen.

Aan de vooravond van de uitzonderlijke editie 2020 legt Bernadette Spinoy, CEO van Total Belgium, ons de hechte relatie tussen het merk en de Ardense etmaalrace uit.

Mevrouw Spinoy, Total is sinds 2007 de hoofdsponsor van de 24 Uur van Spa, en bovendien hebt u recent uw contract met drie jaar verlengd. Wat betekent dit evenement voor Total Belgium?

“De Total 24 Hours of Spa zijn duidelijk de grootste GT-race ter wereld, die wordt verreden op wat velen het mooiste circuit ter wereld vinden. Net zoals de 24 Uur zijn wij leiders in ons vakgebied. Deze legendarische wedstrijd laat ons niet alleen toe om het grote publiek te bereiken, maar ook om onze klanten in een bijzondere omgeving te ontvangen. Tijdens een normale editie nodigen we zo een 20.000 mensen uit op het circuit van Spa-Francorchamps! Jammer genoeg is dat dit jaar vanwege de COVID 19-crisis niet mogelijk, maar dankzij de inspanningen van de SRO Motorsports Group en Total kunnen de fans de wedstrijd live volgen via de – gratis! – livestream. Zo kunnen ze het evenement toch intens meebeleven. Wat betreft de 5.000 klanten die al een ticket hadden gewonnen om dit jaar de wedstrijd bij te wonen, die kan ik vertellen dat we ze met open armen zullen ontvangen vanaf er opnieuw publiek is toegelaten. Als alles goed gaat is dat dus van 29 juli tot 1 augustus 2021.”

Welke waarden delen de 24 Uur van Spa en Total?

“Dat zijn er wel wat! Prestaties, kwaliteit, betrouwbaarheid, veiligheid, baanbrekend ondernemen, solidariteit… Als we het hebben over prestaties, kwaliteit en betrouwbaarheid, dan gaat dat veel verder dan onze producten. Dat zijn ook waarden die we koesteren in de service die we dagelijks aan onze klanten geven. Wat betreft solidariteit, daar is het duidelijk dat autosport, en al zeker de enduranceracerij, vooral een teamsport is. En laat ons toch ook maar niet het baanbrekend ondernemen vergeten. De competitie heeft er in het verleden al dikwijls voor gezorgd dat schijnbaar onbereikbare grenzen uiteindelijk toch werden verlegd.”

Nu we het daar over hebben: autosport wordt dikwijls beschouwd als een testomgeving voor nieuwe technologieën. Is dat nog steeds het geval?

“Absoluut! Total is de exclusieve brandstofleverancier van alle kampioenschappen van de SRO Motorsports Group en dankzij die rol kunnen wij onze producten steeds verder ontwikkelen. Racebrandstof, dat is bijna een magische mengeling, een exclusief recept dat de zware eisen van de autosport het hoofd moet kunnen bieden. Er moet rekening worden gehouden met de energie-inhoud, de verbrandingssnelheid, het vermogen en het verbruik. Het is al bewezen dat onze Core 50 brandstof, die door alle deelnemers aan de Total 24 Hours of Spa wordt gebruikt, een duidelijke vermogenswinst oplevert, en tegelijk de betrouwbaarheid van de motoren behoudt.”

En wat betreft de smeermiddelen?

“Op dat vlak genieten we geen exclusiviteit. Maar we zijn er wel trots op dat heel wat deelnemers onze Total Quartz smeermiddelen gebruiken, en dat ze aan het eind van de race dikwijls bij de winnaars horen. Nog een keer: tijdens deze 24 uurs-race wordt de mechaniek enorm zwaar op de proef gesteld. Goede smeermiddelen beschermen de motor. Door vervuiling tegen te gaan, maar ook door de wrijving te verminderen. Dat heeft als gevolg dat de prestaties verbeteren en het brandstofverbruik daalt. Ook op dat vlak geeft de autosport ons dus de gelegenheid toe om nieuwe technologieën te ontwikkelen, technologieën die dan nadien hun weg vinden naar onze producten voor het grote publiek.”

De wereld van de mobiliteit ondergaat grote veranderingen. Moet de autosport volgens u een rol spelen in die zogenaamde energie-omschakeling?

“Uiteraard, maar de autosport heeft niet op die omschakeling gewacht om dat te doen. Al altijd heeft er in de autosport een queeste naar maximale efficiëntie bestaan. De beschikbare energie maximaal benutten is er één van de sleutels tot succes! Houden van de autosport kan best samengaan met een respect voor het milieu. De CO2-uitstoot van de race wordt trouwens gecompenseerd door een deelname aan meerdere projecten voor het behoud van bossen. Het is duidelijk dat ook in de toekomst de sport een pioniersrol zal spelen. Welke energie daar ook voor gebruikt wordt, Total zal klaar staan om de grenzen te verleggen en de resultaten van zijn onderzoek met zijn klanten te delen.”

U hebt al heel wat races bijgewoond, wat zijn voor u persoonlijk de belangrijkste momenten van de wedstrijd?

“Er zijn er meerdere. Zoals iedereen krijg ik kippenvel bij de start, of in het midden van de nacht, of als de winnaars bij het vallen van het zwart-wit geblokt hun vreugde de vrije loop laten. De afgelopen jaren had elke editie van de Total 24 Hours of Spa een heel spannende slotfase, en dat maakte de zege nog mooier. In normalere tijden hou ik ook wel van die massamomenten, zoals de parade of de concerten, maar ik kan ook genieten van de gezellige momenten met onze klanten en genodigden. Iedereen is er ontspannen, we kunnen elkaar beter leren kennen, en samen enkele leuke momenten delen. Tijdens de Total 24 Hours of Spa beleef je een mix van passie en emoties. En zelfs in deze bijzondere editie van 2020 zullen die twee ingrediënten aanwezig zijn, voor alle deelnemers en alle fans. Dat de beste moge winnen!”

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws