Toyota Gazoo Racing trekt naar de Dakar 2021 met vier teams

Toyota Gazoo Racing neemt met vier teams deel aan de Dakar Rally 2021, die op 3 januari van start gaat in de Saoedische stad Jeddah. Het fabrieksteam zal bestaan ​​uit Nasser Al-Attiyah en navigator Mathieu Baumel; Giniel de Villiers en navigator Alex Haro; groentje Henk Lategan en navigator Brett Cummings; en Shameer Variawa en navigator Dennis Murphy.

Het team, dat sinds 2012 deelneemt aan de Dakar, zal in 2021 een mix van zeer ervaren specialisten inzetten, samen met relatieve nieuwkomers in de rallywereld.  Sinds de eerste deelname aan de Dakar Rally behaalde het team de beste algemene resultaten: 3e (2012), 2e (2013), 4e (2014), 2e (2015), 3e (2016), 5e (2017), 2e (2018), 1e (2019) en 2e (2020).

Net als in 2020 staat het team onder leiding van de winnaars van 2019 Nasser en Mathieu, die als tweede eindigden in de 2020-editie van de Dakar Rally. Tijdens een ingekort 2020 behaalden ze de overwinning in de Rally van Andalusië en Nasser zal proberen om zijn totaal van drie Dakar-overwinningen te vergroten. Giniel en navigator Alex hopen voort te bouwen op hun overwinning van 2019 in de Rally van Marokko, die Giniel drie keer heeft gewonnen.

De Zuid-Afrikanen Henk en Brett zullen zich bij de ploeg voegen voor 2021. Hoewel dit de eerste Dakar Rally van Henk zal zijn, heeft hij onlangs voor de tweede opeenvolgende keer de zeer competitieve South African Cross-Country Series (SACCS) -titel veiliggesteld en zal hij ernaar streven om te leren bij zijn eerste bezoek aan de Dakar. Navigator Brett heeft twee keer eerder deelgenomen aan de slopende race in de motorcategorie en behaalde een tweede plaats in wat toen bekend stond als de Malle Moto-categorie voor niet-ondersteunde motorracers in de 2014-editie van de race.

Ten slotte zullen Shameer en Dennis, ook uit Zuid-Afrika, het team van vier wagens compleet maken. Shameer, die in het verleden lokale kampioenschappen in Zuid-Afrika heeft gewonnen, heeft eerder deelgenomen aan de Dakar Rally, maar dit wordt zijn eerste optreden met Toyota Gazoo Racing. Navigator Dennis heeft in het verleden in een technische hoedanigheid voor het team aan de race gewerkt en is een meervoudig Zuid-Afrikaans nationaal kampioen navigator, maar dit zal zijn eerste keer zijn in de Dakar Rally.

Het team zal strijden in de nieuwste versie van de Toyota Hilux, gebouwd en ontwikkeld op het hoofdkantoor van het team nabij het iconische Kyalami Grand Prix Circuit in Johannesburg, Zuid-Afrika. De huidige auto is gebaseerd op de Hilux die in 2018 werd geïntroduceerd en is voorzien van een middenmotor, onafhankelijke achterwielophanging en vierwielaandrijving. De auto is in de loop der jaren aanzienlijk verfijnd en de resultaten op de Dakar Rally dienen als bewijs van de betrouwbaarheid en robuustheid waarmee de Hilux te maken heeft. Tijdens hun eerste optreden behaalde het team een ​​tweede en derde plaats in 2018, gevolgd door een algemene overwinning in 2019 en de tweede plaats in 2020.

De 2021-editie van de Dakar-rally vindt opnieuw uitsluitend plaats in Saoedi-Arabië, met teams die op 3 januari vertrekken vanuit de stad Jeddah. De route van 2021 zal hetzelfde terrein doorkruisen als dat van de 2020-editie, maar de organisatoren hebben nieuwe secties beloofd die zullen zorgen voor een competitieve race. De traditionele rustdag vindt plaats op 9 januari in de stad Ha’il, voordat de route terugkeert naar Jeddah voor de finish op 15 januari. De route van 2021 zal naar verwachting ook twee lusvormige etappes bevatten die op dezelfde manier beginnen en eindigen, evenals de traditionele marathonetappe die deelnemers zullen moeten afleggen zonder een overnachting voor service in het bivak.

Voor de editie 2021 wordt een nieuw digitaal roadbook geïntroduceerd, waarbij de route pas vlak voor de start van elke etappe ter beschikking wordt gesteld. Deze aanpak is getest voor geselecteerde etappes van de Dakar Rally 2020, maar zal de norm worden. Dit nieuwe formaat voegt niet alleen een extra niveau van onvoorspelbaarheid toe, maar maakt het hele proces ook gemakkelijker te beheren en te controleren door raceofficials.

Glyn Hall, teambaas: “We zijn erg enthousiast over de 2021-editie van de Dakar Rally, vooral gezien de omstandigheden met de COVID-19-pandemie, die in de loop van dit jaar in veel motorsport heeft geregeerd. Zoals de zaken er nu voorstaan, zal de race vroeg in het nieuwe jaar doorgaan en we zijn dolgelukkig dat we vier trots in Zuid-Afrika gebouwde en ontwikkelde Toyota Hilux in de race mogen opnemen. ”

Nasser Al-Attiyah: “Ik ben zo blij om weer in Dakar te zijn en weer in de Toyota Hilux te rijden. We wonnen met die auto in 2019 en eindigden als tweede in 2020. Nu is het tijd om terug te gaan naar Saoedi-Arabië en opnieuw  voor de overwinning te gaan. “

Giniel de Villiers: “De Dakar is altijd een zware race en vorig jaar bewees Saoedi-Arabië de taaiheid van de Dakar waar te maken. We kijken ernaar uit om in januari weer aan de race deel te nemen en we zijn klaar voor een nieuwe zware uitdaging in de duinen en banen van Saudi. De Hilux voelt beter dan ooit, en ik ben ervan overtuigd dat we de juiste auto hebben voor de komende race. “

Henk Lategan: “Racen in de Dakar was een droom voor mij. Zelfs na het winnen van twee kampioenschappen in Zuid-Afrika, is het een ontmoedigend vooruitzicht om de zwaarste race ter wereld aan te gaan. Ik ben gewoon blij dat ik Brett bij me heb, die al twee keer aan de Dakar heeft deelgenomen. Omdat ik heb deelgenomen aan lokale cross-country rally’s in Zuid-Afrika, ben ik goed bekend met de Hilux, dat ook veel helpt. ”

Shameer Variawa: “Door mijn eerdere ervaring in Dakar wilde ik meer van deze race. Nu, als onderdeel van een fabrieksteam, kijk ik er naar uit om weer aan de race deel te nemen, en ik zal ernaar streven zoveel mogelijk te leren. Dat gezegd hebbende, ben ik ook op zoek naar een aantal goede resultaten en zal ik al vroeg een evenwicht proberen te vinden tussen snelheid en strategie. “

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws