Cédric De Cecco start in WRC Monza, jongensdroom komt uit

2020 zal voor altijd het seizoen van de overhoopgehaalde programma’s en vreemde kalenders blijven. Iedereen weet echter dat zo’n situaties ook tot onverhoopte kansen kunnen leiden. Zo’n kans is dat een rijder van het Belgian Rally Championship onverwacht aan de finale van het prestigieuze WRC of het wereldkampioenschap rally kan deelnamen. Cédric De Cecco start in de Rally Monza, van 3 tot en met 6 december, met een Skoda Fabia Rally2 Evo van het Italiaanse Metior Sport. Het team rijdt aan het meer van Como dus een thuiswedstrijd.

“Zo is het project begonnen”, aldus Cédric De Cecco. “Ik werk sinds 2018 op een zeer goede basis met het team Metior Sport van Vittorio Sala en iedere keer dat de verantwoordelijke van het team iets voor mij kan doen, doet hij het ook. Dit jaar telt de Rally Monza als finale van het WRC 2020 en blijkbaar had hij een partner, de Italiaanse firma Best Sider, die absoluut van de partij wilde zijn. Hij heeft me dan ook voorgesteld om mee te werken en de meerkost van het project, het is een WK-rally, wordt door zijn partner gedragen en mijn trouwe partners doen de rest. Als alles goed gaat tussen vandaag en begin december, dan zullen Jérôme Humblet en ik een jongensdroom waarmaken: starten in een WK-rally.”

De Rally Monza zal erg atypisch zijn voor een WK-proef met amper één dag op de traditionele rallywegen rond het meer van Como. De rest van de proeven worden op en rond het circuit van Monza verreden. Dat wil niet zeggen dat Cédric De Cecco er niet enorm naar uitkijkt. “Het zal inderdaad geen typische wedstrijd worden, maar de sfeer zal er zeker niet minder indrukwekkend door zijn”, gaat de Luikenaar verder. “Ik vermoed niet dat iemand ons daar na afloop een fabriekscontract zal geven, dus wij gaan gewoon maximaal voor het plezier! We zullen uiteraard ook naar onze chrono’s kijken, zeker als we de tweede maal de proeven rijden. En opgepast, ik denk dat de verschillen miniem zullen zijn, zowel in de bergen op zaterdag als zeker voor de proeven in het park van Monza. Dus zijn verrassingen niet uitgesloten.”

De Cecco hoopt bovendien deel te kunnen uitmaken van het WRC3-klassement: “Het is een kwestie van budget”, doet hij de uitleg. “Het inschrijvingsgeld is gelijk voor de hele competitie of voor één wedstrijd, dus proberen we nu de laatste kleine beetjes te vinden, want rijden in WRC3 of RC2 is toch een heel verschil qua visibiliteit. Ik wil mijn partner een maximale return geven, dus daarom…”

De deelname aan een WRC-wedstrijd neemt een hele week in, met testsessies op maandag (als de coronaregels het toelaten), waarna twee dagen van verkenningen volgen. Op donderdag volgt dan ’s morgens de Shakedown en ’s namiddags de eerste (show)proef. Vrijdag, zaterdag en zondag wordt er dan volop rally gereden in deze manche van het WRC.

“Ik ben erg enthousiast om deel te nemen aan de Rally Monza, de finale van het WRC en ik wil dan ook al mijn partners enorm bedanken! Uiteraard zijn dat Vittorio Sala en zijn team Metior Sport, en de Italiaanse partner Best Sider. Maar ik vergeet ook mijn traditionele partners niet, Yacco Belgique, Ixo Models, Roof Isolation, de Groep Mazzoni, MC Solar, Hofman, Spa Racing, NPR Technic, Auto-Attelage, T-Management, Alter Ego, CDC Automotive, Marina Racewear, Herock WorkWear en Berwaert Consulting srl! Ik tel nu al de dagen af tot de deelname aan de wedstrijd van het WRC.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws