Daverend seizoenseinde voor Antoine Potty

Gedurende zijn hele eerste seizoen in de GT4 European Series wist Antoine Potty duidelijk vooruitgang te boeken. Rustig en beheerst reed de Belg zich tijdens de seizoensfinale op het Zuid-Franse Circuit Paul Ricard in de kijker. Hij veroverde er zijn eerste pole positie en samen met teammaat Timothé Buret stond hij twee keer op het podium. Nu denkt Antoine al aan… 2021!

De GT4 European Series geldt als lanceerplatform richting de topklassen van de GT- en enduranceracerij. In dat hoogstaande kampioenschap maakte Antoine Potty dit seizoen zijn internationaal debuut. Ondanks een heel beperkte ervaring in de autosport bewees de ex-karter van bij het begin dat hij zijn plaats in het peloton had. Tijdens de finale op Circuit Paul Ricard liet hij zelfs zien met de besten te kunnen strijden!

Foto’s met dank aan SRO Motorsports Group

Op vrijdagavond reed Antoine aan het stuur van zijn Toyota GR Supra GT4 van het CMR team autoritair naar de pole. “Ik was nochtans niet helemaal tevreden over mijn rondje”, stelde de 17-jarige Belg. “Maar de tijd bleek toch best goed te zijn. Een ideale manier om de laatste meeting van het jaar aan te vangen.”

Bij de start van de eerste race van zestig minuten wist Antoine zijn goede startpositie te verzilveren, en hij weerde zich als een duivel in een wijwatervat om zijn stint op de eerste plaats te beëindigen. “Het was nochtans geen makkelijke start van de race”, vertelt de jongeman uit Hamoir. “De afstellingen die tijdens de kwalificaties zo goed hadden gewerkt, bleken in de iets hogere temperaturen niet meer te functioneren. De wagen reageerde niet meer zoals ik wou. Ik heb me echt moeten weren om de aanvallen van de Spanjaard Ibanez af te slaan.”

Na de rijderswissels bleek de #66 Toyota een plaats te hebben verloren, en het was uiteindelijk op de derde plaats dat Timothé Buret over de streep kwam. “Het was ons eerste podium algemeen en in de Silver Cup, maar ik moet toegeven dat we toch wat ontgoocheld waren”, stelt Antoine. “Toch hebben we veel geleerd over het rijgedrag van de auto, en hoe de bolide op de verschillende afstellingen reageert. Dat zal in de toekomst zeker van pas komen.”

Op zaterdagavond werd de start van de allerlaatste race van het seizoen in de vallende duisternis gegeven. “Timothé vertrok van op de vijfde plaats, en na een uur racen hadden we twee plaatsen gewonnen. Opnieuw een podium dus!”, vervolgt het jonge Belgische talent. “Toch hadden we ook deze keer de indruk dat er meer in zat, maar eigenlijk mogen we niet klagen. Twee keer op het podium, dat is geen slechte manier om het seizoen af te sluiten.”

Foto’s met dank aan SRO Motorsports Group

2020 was voor de student wiskunde-wetenschappen vooral een leerjaar. “Zowel het team als ikzelf reden voor het eerst met de Toyota GR Supra GT4”, legt Antoine uit. “Ik had nooit eerder een auto met 430 pk bestuurd. De samenwerking met CMR verliep uitstekend. Het klikte ook perfect met mijn teamgenoot Timothé Buret, en ook met Stéphane Lémeret en Gaël Castelli, de rijders van de andere wagen van het team. Dankzij hen heb ik heel wat kunnen opsteken. En ook de inbreng van Toyota Gazoo Racing in de ontwikkeling van de wagen moet worden benadrukt. De ingenieurs waren alom aanwezig en je merkt dat ze heel gemotiveerd zijn.”

Nu het boek over 2020 is afgesloten, heeft Antoine al een ideetje in het achterhoofd. “Ik hoop dat onze inspanningen van dit jaar volgend seizoen hun vruchten zullen afwerpen”, geeft hij toe. “Samen met CMR is het doel om onze relaties verder te ontwikkelen en met de opgedane ervaring mooie resultaten te behalen. We zullen dit seizoen nog eens in detail ontleden, onze zwakke én sterke punten noteren, en ik hoop dat we in 2021 nog beter aan de start kunnen komen!”

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws