Enkele vragen aan Oliver Solberg

Oliver Solberg, 19, ging de strijd aan tijdens de seizoensbeslissende Rally Islas Canarias en overwon een achterstand van zes punten op Grégoire Munster om de kroon te veroveren, dit nadat zijn 21-jarige concurrent heel wat tijd verloor in de openingsfase van het evenement.

Daarnaast speelde Solberg ook nog mee voor de algemene titel in het FIA European Rally Championship maar moest uiteindelijk de duimen leggen voor Alexey Lukyanuk.

Dit is wat Oliver te zeggen had na zijn succes in Las Palmas.


FIA ERC1 Junior kampioen voor 2020, hoe goed voelt dat?
“Voor mij was het een ongelooflijk seizoen. Het plan was voornamelijk om asfalt-ervaring op te doen, maar het ging allemaal vrij goed in Rome en Letland en toen dachten we: waarom zouden we niet proberen om de ERC1 Junior-titel te winnen en ook proberen om het algemene kampioenschap te winnen. In Portugal hadden we wat problemen met de turbo en ook een crash tijdens de shakedown, dus het was niet perfect voor het kampioenschap, maar over het algemeen was het een fantastisch jaar waarbij we veel ervaring hebben opgedaan. De titel voor de eerste keer winnen is ongelooflijk. “

Hoe zwaar was de concurrentie?
“De competitie is erg zwaar met stevige concurrentie van lokale jongens en natuurlijk de vaste jongens van het kampioenschap die elke rally rijden. Het was fantastisch om de titel te veroveren en aan het einde als tweede te eindigen in het algemeen klassement na een moeilijk middenseizoen. “

Wat heb je dit seizoen geleerd?
“Mijn carrière draait om het opdoen van ervaring. Op grind voel ik me goed, dat is prima. Maar op asfalt was het de eerste keer voor mij in het ERC dit jaar en je hebt zeker ervaring nodig. Van auto wisselen voor verschillende evenementen, verschillende omstandigheden is best moeilijk. Hongarije was ook de eerste keer in de Škoda op asfalt. Er is altijd iets nieuws om te leren en je aan te wennen, maar het is een goede ervaring voor de toekomst. “

Wat was voor jou, terugkijkend, het hoogtepunt van ERC 2020?
“Ik heb erg genoten van Rome, de eerste keer op asfalt, het lukte om derde te worden in het algemeen klassement en ook mijn tempo op te bouwen om met de jongens op het podium te vechten, was fantastisch. Het was een heel bijzondere gebeurtenis. “

En het dieptepunt?
“Portugal was een slecht moment toen ik crashte tijdens de shakedown. Maar over het algemeen was het best een goede race omdat ik aan de top vocht. We hebben niet altijd de beste bandenkeuzes gemaakt, dus het was een 50/50 evenement, dat mag ik wel noemen. In Hongarije vond ik het ritme met de nieuwe auto niet en ook het tempo niet. Voor mij met mijn rijstijl was het waarschijnlijk de slechtste race. “

U had het over de zware concurrentie van piloten als Grégoire Munster, maar wat is uw mening over Alexey Lukyanuk, de coureur die u versloeg voor de algemene titel?
“Hij is Colin McRae nummer twee! Ik kijk altijd naar zijn video’s en ik bewonder echt zijn snelheid, zijn aanval en zijn passie. Ik hou ervan om tegen hem te rijden, maar het is niet gemakkelijk omdat hij altijd snel is, waar hij ook gaat. Hij is altijd gek en snel. “

Wat heeft de toekomst voor jou in petto?
“De ERC maakt zeker deel uit van het loopbaanplan. Het is een fantastisch kampioenschap met veel asfalt dat ik nodig heb. Het is fantastisch voor de opbouw van mijn carrière met veel fantastische rallys. Ik weet nog niet wat er gaat gebeuren, maar het duurt niet lang tot het nieuwe jaar, dus we moeten ons voorbereiden. “

Recente ERC1 Junior kampioenen
2020: Oliver Solberg (Zweden)
2019: Filip Mareš (Tsjechië)
2018: Nikolay Gryazin (Rusland)
2017: Marijan Griebel (Duitsland)

Giovanni Declercq
Giovanni Declercq
Giovanni Declercq kwam vele jaren terug in contact met RallyandRaces als videograaf. Ondertussen vaste waarde geworden en de overstap gemaakt naar fotograaf. In de periode dat sigarettenreclame nog mocht fanatiek supporter van Patrick Snijers. Evenementen zoals Goodwood kunnen hem zeker bekoren evenals het Toutes Terrain kampioenschap in Frankrijk!

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws