Grégoire Munster is Europees vice-junior kampioen!

Grégoire Munster (Hyundai i20 R5) is in de rally van de Canarische Eilanden als 19e geëindigd. De wispelturige weersomstandigheden op vrijdagochtend verrasten menig piloot, zorgden voor een onuitgegeven wedstrijdverloop waardoor het nooit tot een écht duel voor de Europese junior titel kwam. Maar Grégoire Munster, die ook voor deze wedstrijd de steun van Hyundai Belux en Hyundai Motorsport Customer Racing genoot, gaf nooit op en perste er in de slotronde nog drie snelste tijden bij de junioren uit en mag zich op het einde van het seizoen vice-Europees junior kampioen noemen. In de ERC-eindstand eindigt Munster als derde.  Charles Munster (Peugeot 208 Rally4) haalde bij zijn debuut in het ERC als 44e de finish, goed voor de 2e plaats en een eerste podium in de ERC 3 junior categorie. Bertrand Pierrat eindigde bij zijn debuut met de Hyundai i20 R5, samen met André Leyh, als 43e eindigde.

Grégoire Munster begon als leider bij de junioren aan de slotwedstrijd van het ERC. Een onuitgegeven situatie die door het wegvallen van het Belgisch programma stapsgewijs ontstaan was. Grégoire Munster en Louis Louka begonnen vol goede moed aan hun missie met als ultiem doel de titel. Op het moment dat de rijders één uur voor de start hun bandenkeuze maakten droogde het parcours na een nachtelijke plensbui zienderogen op. In de hoger gelegen gebieden waar de klassementsritten zich situeerden zorgden de laaghangende wolken ervoor dat het parcours vochtig bleef. Een onverwachte regenbui maakte de situatie alleen maar erger. De vier klassementsritten lagen daarenboven op een zakdoek waardoor Grégoire Munster, die net als Mikkelsen, Lukyanuk en Breen op slicks vertrokken was maar in vergelijking met die drie voor een harder compound gekozen had, na de eerste ronde al aankeek tegen een achterstand van net geen 4 minuten. Munster sloot de dag als 29e af op 4:17.6. Op de slotdag toonde de Belgische Luxemburger dat hij niet toevallig meedeed voor de prijzen. Tijdens de laatste lus van vier klassementsritten reed hij drie keer de snelste tijd bij de junioren, vijf keer over de ganse wedstrijd waar Solberg het slechts één keer lukte, goed voor een tweede en derde tijd algemeen. Die onverdroten aanvalsdrang kon de Spaanse rallyfans wel smaken. Grégoire Munster groeide uit tot de publiekslieveling.

“Dit was niet het resultaat waar we vooraf op gehoopt hadden. Vrijdag was een zeer moeilijke dag met heel wat tijdverlies tot gevolg” blikt Grégoire Munster terug. “Maar we hebben op geen enkel moment opgegeven, bekeken het gewoon rit per rit met heel wat goede chrono’s tijdens de slotdag als gevolg. Die laatste lus was geweldig met drie snelste tijden bij de junioren. We hebben opnieuw onze snelheid getoond. Het is alleen jammer dat dit deze keer niet genoeg was. Maar had je me vooraf het seizoen gezegd dat we vice-Europees junior kampioen en derde in de eindstand van het ERC zouden worden, dan had ik daar meteen voorgetekend. Al geef ik toe dat het een beetje pijn doet dat ik net naast de titel grijp. De kleine kloof met Solberg maakt veel goed en zegt alles over ons seizoen.”

Een seizoen dat bovendien volgende week nog een vervolg krijgt, want als Hyundai Motorsport Junior Driver komt Grégoire Munster aan de start van de rally van Monza, de slotwedstrijd van het WRC.

Het vertrouwen van Charles Munster kreeg woensdagochtend een ferme dreun toen hij tijdens de officiële test in aanloop van de rally in de tweede bocht in de fout ging. Charles Munster en zijn co-rijder Charlyne Quartini kwamen met de schrik vrij. De Peugeot 208 was zwaar beschadigd. BMA stond voor een ‘mission impossible’ die het uiteindelijk tot een goed einde bracht. De Peugeot 208 werd heropgebouwd en stond vrijdagochtend startklaar. “Net zoals mijn broer Grégoire koos ook ik voor slicks” zegt Charles Munster. “Toen het begon te regenen kreeg mijn vertrouwen opnieuw een flinke knauw. Die eerste ronde van vier klassementsritten was een overlevingstocht. Maar we zijn erin geslaagd om de finish te bereiken en vanaf dat moment konden we opnieuw vertrouwen winnen. Stapsgewijs heb ik progressie gemaakt en werden mijn tijden beter. Dat resulteerde in een 3e plaats bij de junioren in ERC 3. Na de diskwalificatie van Bassas werd dat zelfs een tweede plaats. Ik heb hier bijzonder veel geleerd en sluit op een mooie manier een vreemd seizoen af.”

Betrand Pierrat maakte in moeilijke wedstrijdomstandigheden kennis met de Hyundai i20 R5. Pierrat sloot de eerste wedstrijddag als 54e af. Over de twee dagen bekeken was hij vrij constant in zijn tijden. Op een voor de Fransman eerder atypisch parcours reed Pierrat een foutloze wedstrijd die hij uiteindelijk met de 43e plaats bekroonde.
 
Dirk Titeca
Dirk Titeca
Dirk Titeca is qua leeftijd de ouderdomsdeken binnen het team van RallyandRaces. Sedert de jaren '80 is hij actief als autosportjournalist.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws