Top Gear verkiest Land Rover Defender tot Auto van het Jaar

De nieuwe Land Rover Defender mag alweer twee wereldwijd erkende onderscheidingen toevoegen aan zijn palmares: in de felbevochten TopGear.com Awards van dit jaar werd hij bekroond met de titels van ‘Auto van het Jaar’ en ‘Unstoppable Force’ (onstuitbare kracht).

De jury van de prestigieuze prijsuitreiking prees de nieuwe Defender als een van de sterkste voertuigen op de weg en een 21e-eeuwse auto die overal briljant presteert. Kortom: een schitterende opvolger voor de oorspronkelijke, iconische Land Rover.

Jack Rix, redacteur van Top Gear Magazine, verklaarde:“De titel van ‘Auto van het Jaar’ is een onderscheiding die alleen voor de allerbeste wagens is weggelegd. We beseffen dat het vervangen van een icoon geen benijdenswaardige taak is, maar Land Rover nam de tijd om degelijk werk af te leveren.

We hebben nu zowel de 110 als de 90 met elke motor getest in de Namibische woestijn – en de al even ruwe omstandigheden van de Britse autosnelweg M25 – en hij presteert gewoon overal fantastisch. Sommige mensen werpen op dat hij door zijn hogere prijs niet meer echt zal worden gebruikt door landbouwers en plattelandsmensen, maar dat betekent niet dat het niet kan… De Defender is de meest robuuste en terreinvaardige offroader die we ooit hebben getest, en dat terwijl hij zich in de stad opwerpt als een geraffineerde, goed uitgeruste gezinswagen. Proficiat aan iedereen bij Land Rover.”

Nick Rogers, Executive Director Product Engineering bij Jaguar Land Rover, verklaarde: “Het is voor ons een absolute eer om met onze Nieuwe Defender de titel van ‘Auto van het Jaar’ van Top Gear in de wacht te slepen. We hebben de Nieuwe Defender vanaf een wit blad papier gecreëerd, maar waren van bij het begin van zijn ontwikkeling geobsedeerd door het respect voor zijn erfgoed, het behoud van zijn authentieke karakter en het feit dat hij perfect moest passen bij de huidige, voortdurend evoluerende wereld. We zijn tot het uiterste gegaan om een voertuig te bouwen dat ongelooflijke terreincapaciteiten combineert met uitstekende rijeigenschappen en een dito wegligging. Bovendien hebben we ervoor gezorgd dat de Nieuwe Defender volledig geconnecteerd is, dankzij onze nieuwe, elektrische voertuigarchitectuur (EVA2), het Pivi Pro-infotainmentsysteem en software-updates over-the-air (SOTA) om het besturingssysteem van de Defender voortdurend te verbeteren.

We zijn bijzonder trots op deze bekroning van Top Gear. Ze erkent de toewijding van onze JLR-familie, die een wagen heeft gecreëerd die volgens ons de naam Defender waardig is.”

Hangkracht

Om die verwezenlijking te vieren werkte Land Rover samen met Top Gear Magazine om te bewijzen dat de nieuwe Defender de titel van ‘Onstuitbare Kracht’ wel degelijk verdient. De ultieme sterktetest werd ontwikkeld om de structurele robuustheid van het aluminium D7x-platform van de Defender aan te tonen door drie ongewijzigde 110-modellen op te hangen aan een kraan, en dat alleen aan de sleepogen.

De test, die plaatsvond op het testcircuit van Gaydon in Warwickshire, onderwierp de eerste Defender 110 aan een kracht van meer dan acht ton door de structuur. Elke Defender beschikte over het optionele Adventure Pack en bijkomende opties.

Tom Ford van Top Gear zei: “We wilden bewijzen dat de nieuwe Defender van Land Rover echt voldoet aan de hype en moesten hem dus testen in typische Top Gear-stijl. Een kraan van 150 ton, drie Defenders en een touw waren daarvoor de ideale ingrediënten.”

Met een wereldwijd palmares dat al meer dan dertig onderscheidingen telt, voegt de nieuwe Land Rover Defender deze Top Gear-titels toe aan tal van prestigieuze prijzen die hij in 2020 al in ontvangst mocht nemen. Andere opmerkelijke onderscheidingen zijn onder meer de titels van ‘SUV van het jaar 2021’ van Motortrend, ‘Beste SUV 2020’ van Autocar en ‘Beste terreinwagen’ van Parker.

De Nieuwe Defender onderging meer dan 62.000 tests voor de technische goedkeuring, terwijl het chassis en de koetswerkarchitectuur werden ontwikkeld om het hoofd te bieden aan de Extreme Event Test Procedure met herhaalde en aangehouden impacts. Zo overtreft hij alle gebruikelijke normen voor SUV’s en personenwagens. Met de jongste Nieuwe Defender omvat de Land Rover Defender-familie nu de Defender 90 en Defender 110, met de optionele geavanceerde oplaadbare hybrideaandrijving.

Persbericht Land Rover Belgium.

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws