Belgium Racing & Ford Peerlings willen verder met Tomas De Backer

De Ford Fiesta Sprint Cup heeft gedurende de drie voorbije seizoenen voldoende bewezen dat het een ideale kweekvijver is voor jonge beginnende coureurs. Zo domineerde 22-jarige Tomas De Backer gedurende de voorbije kort uitgevallen Ford-competitie de Junior-klasse en greep de coureur van de #97 Belgium Racing/Ford Peerlings slechts nipt naast de grootste beker!

Hoewel Tomas al een hele tijd meedraait in de vierwielersport – hij was zes jaar actief in de Belgisch-Nederlandse GK4 en Benelux IAME, goed voor vijf titels – bleef het wachten op een doorbraak in één van de gevestigde omloopdisciplines en precies daarom hadden hij en vader Eddy hun zinnen gezet op de Ford Fiesta Sprint Cup.

“Omdat steeds de centen ontbraken, waren wij uitgeweken naar de Nederlandse Mazda MX5 Cup waarin onder de vlag van het DNRT nog werd gereden met de oudere versie van de MX5,” blikt Tomas terug op de keuze die zij maakten. “Wij hadden ondertussen wel gezien dat de Fiesta Cup meer return bood en vooral de jongeren toeliet er vooraan te knokken tegen de gevestigde waarden. Zo zijn wij ingegaan op het aanbod van Dick van Elk om op Circuit Zolder te komen testrijden, werden mijn snelle rondetijden door Marc Goossens opgepikt en volgde prompt het aanbod om voor Belgium Racing uit te komen in een derde Fiesta!”

Ondanks weinig kilometers in de benen achter het stuur van de ex-Bart Versluys Fiesta, ging Tomas in het eerste treffen meteen voor de 3de plaats op het podium, achter routiniers Dylan Derdaele en Kenny Herremans, en won hij zonder slag of stoot de Junior-klasse.

Foto met dank aan Rob Blank.

“De opgedane ervaring in karting en MX5 met in peloton racen kwam mij hier goed van pas. Bovendien kon ik terugvallen op de know-how in de racerij van mijn vader/technicus Eddy en uiteraard was het samen met Marc Goossens en de crew van Belgium Racing ontleden van de datagegevens een hulp om elke ronde perfect én snel af te werken!”

Een feedback die hem nog meer van pas zou komen in de twee inhaalraces op het snelle TT Circuit Assen: wegens ondergewicht van de auto verloor hij zijn snelle rondetijden en diende telkens achteraan het veld de start te nemen. Ondanks die handicap slaagde hij erin om op te klimmen naar de 2de plek en, of course, twee keer voor de Junior-zege te gaan.

“Dat weekend blijft voor mij het hoogtepunt van het seizoen,” lacht Tomas. “Uiteraard was ik zwaar teleurgesteld door de straf, maar dat ik zonder fouten te maken, elke ronde een plaatsje wist op te schuiven en uiteindelijk op het podium eindigde, schonk mij enorm veel voldoening. Ik toonde daar dat ik mijn plaats hier verdiende!”

Foto met dank aan Rob Blank.

Met een algemene overwinning in de eerste van de drie te betwisten races van de Voorjaarsraces op Circuit Zandvoort volgde een andere bevestiging.

“Vooral omdat we met een halfdroge en nadien opnieuw natte piste voor een moeilijke bandenkeuze stonden. De ontlading was dan ook des te groter dat ik als eerste onder de geblokte vlag ging. In de daaropvolgende tweede race beleefde ik een minpunt en eigenlijk zat dat er na de kwalificaties aan te komen: op een kletsnatte baan verkreeg ik niet de juiste afstelling! In die regenrace beging ik een foutje,verloor terrein op de anderen – Milan De Laet won algemeen – en tikte slechts als 4de aan.”

In de derde en finale race pakte Herremans de zege, voor Tomas, goed voor uiteindelijk 121 punten voor Herremans, tegenover 114 voor de Junior-kampioen.

“Indien we een 4de meeting hadden kunnen betwisten en dan nog op TT Circuit Assen, had ik voor de algemene titel gegaan! Vooral omdat het snelle tracé mij goed ligt – zie ook mijn inhaalraces – en ik ondertussen de Fiesta helemaal onder de knie had. Ik wil en mag niet klagen: dankzij de verenigde krachten van Belgium Racing, Ford Peerlings, Wiseco en niet op het minst Dick van Elk kon ik mijn droom verwezenlijken en aan de start verschijnen van de Ford Fiesta Sprint Cup.”

Niets dan tevredenheid ook bij coach Marc Goossens over de prestaties (en de resultaten) van Tomas De Backer.

“Hij domineerde de Junior, wist zich te mengen in de strijd voor het algemeen podium en bovendien slaagde hij erin, weliswaar een beetje geholpen door de pech van Dylan Derdaele, om te gaan voor de 2de plek in de punten. Ja, Tomas heeft zijn missie perfect volbracht.”

Begrijpelijk dat men bij Belgium Racing in de Ford Fiesta Sprint Cup wil verdergaan met de Antwerpenaar. En Tomas is duidelijk niet de enige jongeling die binnen de structuur van het team van Patric Derdaele ‘scholing’ zou krijgen.

“Naar voorbeeld van wat we deden met Tomas, willen wij naar de toekomst toe andere jonge coureurs aantrekken,” vervolgt Marc Goossens. “Tomas paste perfect in het plaatje. Het heet geen toeval dat Tomas maar ook zijn directe rivaal Milan De Laet hun eerste stappen hebben gezet in karting. Veelal is dat een basis voor een vervolg in de éénzitterij, maar zij en hun jonge Belgische én Nederlandse collega’s hebben getoond dat je in de Fiesta Cup de stiel kan leren en je je bovendien behoorlijk in de kijker kan rijden. Daarom zijn wij vastbesloten om in de karting verder te scouten en op zoek te gaan naar andere jongeren met een gelijkaardig profiel.”

(persbericht)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws