125 jaar Škoda … van het verleden naar de toekomst

Als u Praag al eens hebt bezocht, hebt u misschien een ritje door de stad van Kafka gemaakt in een oude ŠKODA met open dak, warm ingeduffeld in dikke dekens tijdens de wintermaanden. Van een unieke ervaring gesproken!

Deze winter maken we bij Autoworld Brussels geen ritje in de buitenlucht, maar een heuse reis door de tijd. Want ŠKODA, een van de oudste automerken ter wereld die nog steeds actief zijn, viert zijn 125e verjaardag. Hoog tijd om de geschiedenis van dit Tsjechische merk van dichtbij te ontdekken, dus!

Het belooft alvast een uitzonderlijke tentoonstelling te worden, want tussen de historische auto’s staan sommige exemplaren uit het ŠKODA Auto Museum in Mladá Boleslav die bij ons te gast zijn. Dat is uniek, want deze wagens komen slechts zelden buiten het museum.

Václav Laurin en Václav Klement maakten eerst fietsen, maar in 1905 volgde hun eerste auto: de Voiturette A, die in 1905 gelanceerd werd met hun initialen, L&K, als merk. Deze Voiturette A prijkt nu naast de mythische Superb (1939), Felicia Cabriolet (1961), Favorit LX (1995), Octavia en nog veel meer modellen op de tentoonstellingsruimte van Autoworld.

Sport-, race- en rallywagens zijn de ankerpunten in de geschiedenis van ŠKODA. De RS 130 Circuit (1978), de Octavia WRC en de Fabia R5 (2020) zijn slechts enkele van de modellen die ervan getuigen dat het bedrijf vanaf het begin tal van racelegenden en onvergetelijke auto’s heeft geproduceerd die memorabele overwinningen hebben behaald.

Een ‘mini-autosalon’ …

Naast het historische aspect maakt ŠKODA van de gelegenheid gebruik om tijdens deze expo een mini-autosalon te organiseren. Er zijn dus een tiental wagens uit het huidige assortiment te bewonderen. En zelfs de gloednieuwe, 100 % elektrische SUV wordt er voor het allereerst in België tentoongesteld: de ENYAQ.

In totaal omvat de expo ‘ŠKODA 125 YEARS – From past to future’, georganiseerd met de steun van het ŠKODA Museum in Mladá Boleslav, een veertigtal auto’s, talloze illustraties, archieven, filmpjes en natuurlijk ook vitrinekasten met schaalmodellen … En dat alles in een prachtig aangeklede omgeving en een feestelijke eindejaarssfeer.

(Persbericht en foto’s met dank aan Autoworld)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws