Belcar Endurance Championship voert wijzigingen door

Enkele dagen geleden maakte het Belcar Endurance Championship haar kalender voor 2021 bekend. Vandaag werden er een aantal wijzigingen kenbaar gemaakt die in principe voor één jaar – 2021 dus – gelden. Op het einde van komend seizoen worden in principe de afspraken gemaakt die van toepassing zijn voor 2023, 2024 en 2025. Maar wat wijzigt er nu precies?

Daar waar het kampioenschap de afgelopen jaren nog zes verschillende klassen (Belcar 1 tot Belcar 6) kende, gaan we nu over naar drie, maar waarbij er twee klassen opgesplitst worden. De drie grote klassen voor 2021 zijn de Belcar Proto, de Belcar GT die wordt opgesplitst in GTa en GTb en de Belcar T, die op haar beurt opgesplitst wordt in de Ta en Tb.

Belcar Proto

Betreft de klasse die alle proto’s huisvest. En met alle proto’s bedoelen we de Norma’s en de Wolf. De Belcar Proto kenden we voorheen als de Belcar 1.

Belcar GT

Betreft de klasse waar alle GT-wagens worden ingedeeld, maar de Belcar GT wordt dus opgesplitst in twee verschillende categorieën, zijnde de GTa en de GTb. De snellere GT’s komen in GTa terecht en dan denken we aan de Lamborghini Super Trofeo of de Porsche 991 en 992 Cup, de Ferrari Challenge of de Audi R8 GT2. Voeg aan dit lijstje dan ook de Porsche GT2 RS, de MARC 2 Mustang en de Solution F BMW i8 toe. In de categorie GTb denken we dan vooral aan de wagens als daar zijn de BMW GT4, Porsche Cayman MR, Lotus Exige, Lamera & Saker.

Belcar T

Betreft de klasse waar alle toerwagens worden ingedeeld. Ook hier een opsplitsing in Ta en Tb met in Ta de snellere toerwagens zoals BMW M2 CS, Audi RS3 LMS, Seat Cupra, BMW M3 E90/E46/E36 en alle toerwagens +2500cc. Bij de Tb zien we voornamelijk BMW 325i E90/E46/E36, Mazda MX5, Toyota GT86, Renault Clio en anderen.

Andere wijzigingen

Maar de wijzigingen in de diverse klassen is niet het enige waar een mouw aan wordt gepast want ook de normtijd bij de kwalificaties zal verdwijnen, maar wordt in een race wel nog toegepast. Voor de races op Circuit Zolder komt de normtijd op 1.29:00 min. te staan. Wat de andere circuits betreft was er op het moment van schrijven nog geen normtijd bekend.

Bijkomend zal ook de manier van starten veranderen, meer bepaald de plaatsen op de grid. De wagen met de snelste tijd kiest de rechtse of linkse lijn. Achter deze wagen worden de vier volgende plaatsen van dezelfde klasse opgevuld. De eerste vijf plaatsen in de andere rij worden ingenomen door een andere klasse. In theorie zouden we aan de ene zijde dus vijf prototypes moeten zien, aan de andere zijde vijf GTa’s. Vanaf P11 en verder worden de plaatsen ingenomen zoals ze zich gekwalificeerd hebben.

WE are the Champions

Geen algemeen kampioenschap meer in de Belcar zoals voorheen, maar in 2021 zullen dus drie afzonderlijke kampioenschappen samen op de baan worden verreden.

(Persbericht (aangepast) en foto’s met dank aan Belcar Series)

Hans Jacobs
Hans Jacobs
Hans Jacobs is één van de twee grondleggers van RallyandRaces dat in 2007 het licht zag. De combinatie van een stevige dosis interesse in de autosport en de fotografie vormde de basis voor RallyandRaces, een site voor de autosport in België. Gaandeweg tracht Hans samen met de medewerkers de lat telkens weer wat hoger te leggen.

Laatste nieuws

Gerelateerd nieuws